Basescu: Bogatii din Europa ne vor ajuta

Luni, 02 Martie 2009, ora 10:17
2500 citiri
Basescu: Bogatii din Europa ne vor ajuta

Presedintele Traian Basescu a anuntat, la finalul Consiliului European informal de duminica, gazduit de Bruxelles, ca tarile mari furnizoare de resurse ale UE, in frunte cu Germania, au avut "o pozitie pozitiva" privitoare la sprijinirea tarilor din Europa de Est care sunt membre UE.

Traian Basescu a declarat ca reuniunea informala a liderilor din statele UE le-a creat tuturor participantilor sentimentul ca solidaritatea va functiona deplin, in vremuri de criza economica, intre membrii Uniunii, desi summitul nu s-a incheiat cu concluzii, avand un caracter neoficial.

Seful statului a spus ca toate tarile membre ale UE au fost de parere ca solidaritatea este principiul care trebuie sa guverneze statele Uniunii in combaterea efectelor crizei financiare. "Va pot spune ca marii furnizori de resurse, in frunte cu Germania, au avut o pozitie pozitiva cu privire la sustinerea tarilor din Europa de Est, dar cu referire precisa la tarile din Europa Centrala si de Est, membre ale Uniunii Europene", a declarat seful statului roman la Bruxelles.

Basescu a mai aratat ca in cadrul dezbaterilor din Consiliu, s-a cautat o formula pentru ca statele care nu sunt inca membre ale zonei Euro (intre care se afla si Romania) sa fie apropiate de aceasta zona, nu prin nerespectarea standardelor de acces momenda unica, ci prin proceduri care sa garanteze acestor state un confort financiar corespunzator momentului actual. Principala problema ridicata de partea romana la summitul informal a fost legata, asa cum a spus Traian Basescu, de comportamentul sistemului bancar din tara noastra.

"L-am declarat asa cum este - un sistem bancar solid, dar care are in continuare nevoie sa fie finantat de bancile mama", a spus Basescu. Din punctul sau de vedere, este esential pentru evolutiile viitoare ale economiei romanesti ca bancile din Romania sa continua sa fie finantate de bancile mama, pentru a mentine liniile de creditare adresate economiei romanesti.

Din acest punct de vedere, a precizat Traian Basescu, atat presedintele Bancii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet, cat si presedintele Comisiei Europene, Manuel Barroso, au promis ca la urmatorul EcoFin se vor adopta masuri care sa asigure o situatie financiara confortabila in situatie de criza. Principalele concluzii ale intalnirii au fost ca bancile subsidiare, care isi desfasoara activitatea in tarile nou intrate si care au bancile mama in zona euro, trebuie sa fie sustinute de bancile mama, a spus presedintele roman.

"Este un lucru extrem de important pentru Romania, pentru ca in acest fel avem garantia ca nu vor fi intrerupte liniile de finantare. Din acest punct de vedere as face comentariul ca, acum cateva saptamani am ridicat aceasta problema, iar o parte din bancile mari mi-au trimis scrisori, atat mie cat si guvernatorului Bancii Nationale, si m-au asigurat ca nu vor intrerupe liniile de credit pentru Romania", a mai aratat Basescu, fara sa precizeze care dintre centralele bancilor occidentale care detin in total peste 80% din sistemul bancar romanesc s-au exprimat in acest sens.

Punctul de vedere al Romaniei sustinut de seful statului roman a fost acela ca instrumentele de care dispune acum tara noastra "sunt adecvate in acest moment, avand in vedere sumele puse la dispozitie de Banca Eruopeana de Investitii si de Banca Europeana de Reconstructie si Dezvoltare, de Banca Mondiala, de Fondul Monetar International". Seful statului a mai precizat ca, din aceasta perspectiva, este esential ca Guvernul si institutiile statului sa acceseze rapid sursele de finantare puse la dispozitie de aceste banci.

Basescu a mai spus ca nu doar Guvernul si institutiile statului pot sa acceseze aceaste fonduri, ci si bancile romanesti, iar pentru cele din urma conditiile sunt "extrem de avantajoase de la Banca Europeana de Investitii si nu numai". In ceea ce priveste consolidarea sustinerii pentru statele membre care eventual ar avea nevoie de sprijin, concluzia a fost ca statele mari contributoare la Fondul Monetar International isi vor mari contributia la Fond pentru a sprijini aceste state aflate in dificultate.

Un lucru care a fost subliniat in cadrul summit-ului - a mai aratat presedintele - nu doar de catre tarile est-europene, a fost cu privire la perspectiva pe care o acorda regiunii agentiile de rating. "S-a subliniat ca prea adesea se vorbeste din statele din Europa de Est ca fiind in dificultate, incluzandu-se aici si Ucraina, si Belarus, si Romania, si Polonia, si Serbia, si Slovacia si asa mai departe.

Or, sefii de stat si de guvern au stabilit ca statele membre ale Uniunii Europene au in mod categoric alt suport pentru a depasi criza, care vine din solidaritatea Uniunii Europene", a mai spus presedintele, care, la Bucuresti, in mai multe randuri, a considerat drept neinspirata si lipsita de temeinicie evaluarea pe care agentiile de rating au acordat-o de la finele anului trecut Romaniei si sistemului bancar de la noi.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#ajutor, #basescu, #criza , #stiri Jean Claude Trichet