Bancile din UE resping propunerea taxei pe tranzactiile financiare

Miercuri, 17 August 2011, ora 18:15
1221 citiri
Bancile din UE resping propunerea taxei pe tranzactiile financiare

Bancile cu operatiuni in Uniunea Europeana critica propunerea franco-germana de introducere a unei taxe pe tranzactiile financiare, afirmand ca masura nu va stabiliza pietele financiare, ba chiar ar putea contribui la perturbarea acestora, relateaza Mediafax.

Asociatia Pietelor Financiare din Europa (AFME), care reuneste cele mai mari banci din UE, a apreciat miercuri ca taxa ar majora doar costurile pentru o mare parte din sectorul de profil si ar afecta cresterea.

Actiunile operatorilor bursieri au avut o evolutie negativa dupa anuntul de marti al presedintelui francez Nicolas Sarcozy si al cancelarului german Angela Merkel.

Cei doi, supusi unor presiuni puternice pentru a veni cu masuri de refacere a increderii in zona euro, nu au prezentat detalii privind modul de aplicare a taxei.

Austria, Italia si Spania au anuntat ca vor sprijini initiativa.

Ministrul irlandez de Finante, Michael Nonan, a declarat ca noua taxa ar trebui sa se aplice in toate tarile membre ale Uniunii Europene, nu doar in cele 17 din zona euro.

In acest caz, ar fi nevoie de acordul Marii Britanii, cel mai mare centru financiar din Uniunea Europeana, care se opune ca doar UE sa adopte o astfel de masura.

Asociatia Bancherilor Britanici a aratat ca Marea Britanie considera ca aceasta taxa va fi viabila doar daca este introdusa la nivel mondial, intrucat in caz contrar ar distorsiona pietele mondiale.

In Germania, asociatia bancilor cooperatiste crede ca orice astfel de taxa nu va stabiliza pietele daca este aplicata doar in zona euro.

Presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet, a declarat in trecut ca daca o taxa pe tranzactiile financiare nu este aplicata la nivel global nu va da rezultate.

Operatorul bursier german Deutsche Boerse, ale carui titluri erau la ora 12:50 GMT in scadere cu 6%, a apreciat ca "taxa incurajeaza transferul tranzactiilor in regiuni unde prevederea nu este aplicabila, ceea ce ar fi un cadou pentru pietele nereglementate".

Actiunile operatorului britanic London Stock Exchange au coborat cu 4,7%, iar titlurile NYSE Euronext au pierdut marti 8%.

Reprezentantii LSE si NYSE Euronext au refuzat sa comenteze.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

România, în topul european al unui sector economic cheie. Producția a crescut mai mult decât în zona euro
România, în topul european al unui sector economic cheie. Producția a crescut mai mult decât în zona euro
Producţia industrială în UE şi zona euro a crescut în luna februarie 2024, comparativ cu luna ianuarie 2024, iar România se numără printre ţările membre cu cele mai importante creşteri...
Care sunt lecțiile recesiunii din Japonia. Impactul real și imediat al devalorizării yenului asupra piețelor globale de capital
Care sunt lecțiile recesiunii din Japonia. Impactul real și imediat al devalorizării yenului asupra piețelor globale de capital
Autoritățile japoneze se confruntă cu o presiune puternică în combaterea deprecierii susținute a yenului, în timp ce traderii scad valoarea monedei așteptându-se ca Banca Centrală să nu...
#zona euro, #ue, #taxa tranzactii financiare, #taxe sistem bancar, #piete financiare , #stiri Jean Claude Trichet