Bancile centrale declara razboi inflatiei

Luni, 09 Mai 2011, ora 22:36
1194 citiri
Bancile centrale declara razboi inflatiei

Sefii bancilor centrale, la nivel mondial, sunt uniti in lupta cu inflatia alimentata de preturile marfurilor si ritmul rapid de dezvoltare al economiilor emergente, a declarat luni presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet, potrivit Mediafax.

"Exista un obiectiv comun al tuturor bancilor centrale, de ancorare solida a asteptarilor inflationiste", a spus Trichet dupa ce a prezidat o reuniune referitoare la economia mondiala.

El a aratat ca redresarea economiei globale a fost confirmata si exista potentialul supraincalzirii economiilor emergente.

Reprezentantii bancilor centrale sunt tot mai ingrijorati din cauza inflatiei, in conditiile in care economia mondiala devine mai solida, iar preturile alimentelor si petrolului sunt in crestere.

BCE a majorat in aprilie dobanda de politica monetara, cu 0,25 puncte procentuale, la 1,25%, pentru prima oara in ultimii trei ani.

Bancile centrale din Filipine, Malaezia si India au scumpit costul creditelor, saptamana trecuta.

Pretul petrolului a urcat cu 10% in acest an, din cauza tulburarilor politice si sociale din Orientul Mijlociu si nordul Africii.

"Colegul nostru din Arabia Saudita a spus ca tara sa este pregatita sa aprovizioneze corespunzator piata cu titei", a spus Trichet. Preturile alimentelor reprezinta "o problema de mare importanta, intrucat au un impact direct asupra inflatiei, in intreaga lume", a aratat Trichet.

Fondul Monetar International a estimat in aprilie ca inflatia din economiile avansate va fi in medie de 2,2% in acest an si de 1,7% in 2012.

In economiile emergente si in dezvoltare, inflatia va fi de 6,9% in acest an si 5,3% in cel viitor, potrivit Fondului. 

La ce ne putem aștepta de la noul buget. Problemele care cântăresc greu înainte să se împartă banii: proteste, critici și datorii
La ce ne putem aștepta de la noul buget. Problemele care cântăresc greu înainte să se împartă banii: proteste, critici și datorii
Guvernanții au promis că România va avea un buget pe anul în curs pe 27 ianuarie. Până să fie clar exact cum vor fi distribuite fondurile în acest an, există deja nemulțumiri de toate...
România conduce topul scumpirilor în UE pentru a zecea lună la rând. În decembrie, rata anuală a inflației a ajuns la 5,5%
România conduce topul scumpirilor în UE pentru a zecea lună la rând. În decembrie, rata anuală a inflației a ajuns la 5,5%
România este campioana scumpirilor în Uniunea Europeană pentru a zecea lună la rând. Rata anuală a inflației a ajuns la 5,5% în decembrie. În UE, rata anuală a inflației a urcat în...
#banca centrala, #economii emergente, #inflatie, #jean claude trichet, #pret petrol , #stiri Jean Claude Trichet

Curs valutar

1 EUR = 4.9764 RON

-0.0001

1 USD = 4.8074 RON

-0.0164
  1. Acum este evident pentru toată lumea că România este în faliment, susține Florin Cîțu. Ce instituții sunt vinovate de acest "genocid economic"
  2. De la București la Chișinău, pe autostradă. Când va fi posibilă "minunea": "Lucrările vor demara la începutul lunii februarie"
  3. 900.000 de români loviți într-o țară vestică: Cea mai mare criză din ultimii 80 de ani, valuri de concedieri
  4. Europa în fața unei crize profunde. Avertismentul unui antreprenor român: „Dacă până acum Europa era în disputa cu Rusia, acum SUA vor începe o confruntare cu UE”
  5. Cea mai recentă măsură de pe masa Guvernului Ciolacu, o „bombă cu ceas". Un cunoscut economist român pune „tunurile" pe alianța PSD+PNL+UDMR: „Scamatorie fiscală, demnă de o țară din lumea a treia"
  6. Lovitură primită de Trump chiar în prima zi de la inaugurare. O principală sursă a averii lui este în picaj
  7. Companiile de stat care riscă să fie închise. Marcel Ciolacu, ultimatum pentru firmele care ies pe roșu
  8. Creșterea taxelor locale cu 30% i-a revoltat pe oameni. Cum apără primarul decizia
  9. O stradă foarte aglomerată din București se lărgește la patru benzi. Va avea linie de tramvai și pistă pentru biciclete FOTO
  10. Fraude de miliarde de lei în sectorul petrolier din România, identificate de ANAF. Legile nu țin pasul cu ritmul în care se dezvoltă metodele de înșelare a Statului