Bancile britanice continua sa franeze creditarea

Vineri, 04 Septembrie 2009, ora 14:48
982 citiri
Bancile britanice continua sa franeze creditarea

Royal Bank of Scotland Group Plc si Barclays Plc, doua dintre cele mai mari banci din Marea Britanie, au redus creditarea chiar si dupa ce au promis guvernului ca vor acorda mai multe credite, pentru a sustine revenirea economiei, relateaza Bloomberg, preluat de NewsIn.

RBS si Lloyds Banking Group Plc, cele doua mari banci salvate prin ajutoare guvernamentale, alaturi de Barclays Plc au redus creditarea totala cu 165 miliarde lire sterline (270 miliarde dolari) in prima jumatate a anului, potrivit statisticilor bancilor.

RBS si Barclays au redus creditarea cu circa 11%, cea mai mare scadere in randul marilor banci din Europa, si risca, astfel, sa rateze obiectivul stabilit de guvern, de a-si majora creditarea neta din Marea Britanie cu 36 miliarde lire sterline in acest an.

Cele doua banci au diminuat nivelul creditelor acordate persoanelor fizice si juridice din Marea Britanie cu 9,5% in prima jumatate a anului, arata rapoartele.

"Este un semn negativ pentru economie", a declarat Jonathan Loynes, economist in cadrul Capital Economics Ltd. "Pentru a exista crestere economica, nivelul de creditare al bancilor trebuie sa creasca. Este foarte clar ca exista probleme legate de oferta", a adaugat el.

Trezoreria britanica a alocat 1.400 miliarde lire pentru salvarea sistemului bancar national prin injectii directe de fonduri, garantii si imprumuturi, in contextul celei mai grave recesiuni din ultimii 60 de ani.

Bancile ar putea sa nu imprumute fondurile excedentare de care dispun, preferand in schimb sa-si consolideze capitalul, a spus saptamana trecuta Charles Bean, guvernatorul adjunct al bancii centrale.

Creditele totale acordate de primele cinci banci din Marea Britanie au scazut, in medie, cu 5,4% in primul semestru, scadere de cinci ori mai mare decat cea inregistrata de primele zece banci din Europa Continentala.

RBS, detinuta in proportie de 70% de guvern, si-a redus portofoliul total de credite cu 91 miliarde lire, Barclays cu 50 miliarde lire si Lloyds cu circa 24 miliarde lire.

In total, primele 15 banci din Europa din punct de vedere al capitalizarii au redus creditele catre clienti cu 2,9% fata de aceeasi perioada din anul anterior, potrivit rapoartelor oficiale.

Presedintele BCE, Jean-Claude Trichet, si politicienii europeni avertizeaza ca atitudinea adoptata de banci in legatura cu sustinerea creditarii risca sa prelungeasca recesiunea.

 

#creditare, # banci, # sistem bancar , #stiri Jean Claude Trichet