Banca centrala a Chinei a continuat sa vanda note de trezorerie americane

Marti, 18 Decembrie 2007, ora 11:50
950 citiri
Banca centrala a Chinei a continuat sa vanda note de trezorerie americane

Deficitul de cont curent al Statelor Unite s-a micsorat in trimestrul al 3-lea de la $188.9 miliarde la $178.5 miliarde. Ca pondere in economie, deficitul contului curent a scazut de la 5.5% in trimestrul al 2-lea la 5.1% pe parcursul trimestrului trecut - cea mai mica valoare de la sfarsitul primului trimestru al anului 2004.

Intrarile nete de capital in Statele Unite (via achizitiile de instrumente financiare americane in volum agregat) au cunoscut in octombrie un reviriment peste estimarile initiale, fiind cifrate la $97.8 miliarde dupa 2 luni consecutive de iesiri nete. In ceea ce priveste achizitiile de instrumente financiare americane pe termen lung, si acestea au consemnat in octombrie un volum net pozitiv, de $101.5 miliarde (in urma ajustarilor), dupa 3 luni negative consecutive.

Cifrele de mai sus sunt extrem de importante din perspectiva necesitatii Statelor Unite de a-si finanta imensul deficit comercial. Insa raportul publicat ieri releva din nou cumparari de instrumente financiare americane intr-un volum disproportionat mai mare din partea fondurilor private decat din aceea a bancilor centrale - ridicand temeri asupra faptului ca abilitatea finantarii deficitului comercial al SUA s-ar concentra din ce in ce mai mult in portofoliilor unor speculatori. Totodata, raportul de ieri a indicat vanzari nete de bond-uri americane in octombrie de catre banca centrala a Chinei, in valoare de $8.6 miliarde (nu tocmai o cifra remarcabila).

Piata americana de actiuni a inregistrat ieri o noua zi de scaderi generalizate. Indicele compozit S&P 500 a pierdut ieri 22.05 puncte (-1.50%), pana la 1445.90.
Azi dimineata pietele asiatice de actiuni notau evolutii mixte. Bursele din Australia, Japonia, Indonezia, Malaysia inregistrau scaderi usoare, in timp ce indicii reprezentativi pentru Hong Kong, India, Coreea de Sud si Singapore afisau cresteri marginale.

Estimarea conditiilor economice in zona euro aferenta lunii decembrie - conform managerilor din aria achizitiilor - a inregistrat cel mai scazut nivel din iunie 2005.

Banca centrala a Ungariei a anuntat ieri mentinerea ratei cheie a dobanzii la 7.50% - riscurile unor presiuni inflationiste compensand nevoia de a impulsiona economia prin intermediul unor dobanzi mai mici (produsul intern brut a crescut in trimestrul al 3-lea cu doar 0.9%, cea mai scazuta rata de crestere in mai mult de o decada).

Miercuri 19 decembrie, bancile centrale ale Cehiei si Poloniei vor lua ultima decizie programata de politica monetara a acestui an.

Cele mai notabile stiri economice programate pentru astazi vin din Canada (preturile la nivelul consumatorilor in noiembrie) si Statele Unite (numarul caselor noi in constructie si al autorizatiilor de construire in noiembrie).
Datele fundamentale de maine dimineata se refera la preturile la nivelul producatorilor (noiembrie) si estimarea 'IFO' a conditiilor economice (decembrie) din Germania, precum si raportul amanuntit al celei mai recente intalniri de politica monetara a Bancii Angliei din 6 decembrie. Tot in cursul diminetii de maine, guvernatorul Bancii Centrale Europene - Jean-Claude Trichet - se va adresa Parlamentului European la Bruxelles.

<b>Bloombiz.ro Newsletter </b>

Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.