Aurul s-a scumpit, pe fondul pretului petrolului si aprecierii euro

Vineri, 06 Iunie 2008, ora 14:48
1224 citiri
Aurul s-a scumpit, pe fondul pretului petrolului si aprecierii euro

Pretul aurului a crescut, vineri, sustinut de scumpirea petrolului si de aprecierea euro fata de dolar, dupa ce Banca Centrala Europeana (BCE) a spus ca este posibil ca dobanda cheie sa fie majorata in iulie, scrie Reuters. Aurul s-a scumpit pana la 886,80/887,80 dolari/uncie troy, comparativ cu 874,55/875,95 dolari/uncie troy, cotatie inregistrata la inchiderea sedintei de tranzactionare de joi de pe piata new-yorkeza, in care aurul s-a ieftinit pana la un nivel ce nu mai fusese atins din 15 mai, de 864,45 dolari/uncie.


Presedintele BCE, Jean-Claude Trichet, a spus, joi, ca banca este in stare de alerta cu privire la inflatia din zona euro si a adaugat ca autoritatile de politica monetara ar putea urca dobanda cheie la urmatoarea sedinta, din 3 iulie.


Comentariile au dus la aprecierea euro fata de dolar, care a pierdut unele dintre castigurile anterioare.


"Cred ca va fi o zi buna pentru aur, cu o tendinta de scumpire, ca si a altor metale pretioase", a comentat, pentru Reuters, un analist al ABN Amro, Nick Moore. "Factorul care misca piata este cursul dolarului, mai ales", a precizat Moore.


Deprecierea dolarului ieftineste, adesea, metalele denominate in dolari, pentru posesorii de alte valute, iar metalul pretios este vazut ca o investitie de protectie in fata inflatiei, determinate de scumpirea petrolului.