Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Angrenajul care face sa tremure pietele

Angrenajul care face sa tremure pietele

Imprumuti yeni, ii revinzi si plasezi banii pe piete mai mult sau mai putin exotice: acest joc, numit carry trade, prinde in capcana multi speculatori.

Lumea tuna si fulgera impotriva cursului yenului si iata ca cresterea lui trezeste panica. intr-o saptamana, rata de schimb a monedei nipone a recastigat aproximativ 5% fata de dolar si euro, dar aceasta crestere nu are nici o legatura cu vreo consolidare a economiei japoneze. Iar pe piete, nimeni nu saluta aceasta crestere, care va reda totusi exportatorilor americani si europeni o parte a competitivitatii lor furate de un yen depreciat.

In realitate, dupa multe luni, moneda nipona serveste interesele fondurilor speculative si al tuturor investitorilor care apreciaza la ea un singur lucru: rata dobanzii scazuta. Sa imprumuti yeni nu costa practic nimic, deoarece Banca Japoniei a crescut recent la 0,5% pretul banului, care se tara la 0,25% de mai multe luni.

Ce poate fi mai tentant asadar decat sa imprumuti yeni, sa ii revinzi pentru o alta moneda si sa ii plasezi in dolari sau euro astfel obtinuti pe piete foarte rentabile. Investitia in actiuni ale unor tari in ascensiune, in obligatiuni cu randament mare sau pe piata neozeelandeza acopera mai mult decat larg costul imprumutului in yeni. Faimosul carry trade care aduce foloase administratorilor de fonduri. Tot mai multi romani si lituanieni iau astfel credite in yeni pentru a-si finanta achizitiile imobiliare! in Ungaria vecina, francul elvetian, o alta moneda cu rata dobanzii joasa, deosebit de preferata pentru credite imobiliare.

In acest context, consolidarea yenului - acesta este la cel mai inalt nivel al sau de trei luni - este prost vazuta. Este semnul ca aceeasi administratori gandesc brusc ca plasamentele lor "exotice" au devenit prea riscante fata de ceea ce aduc ca profit. Ei lichideaza asadar o parte a pozitiilor lor si ramburseaza imprumuturile cumparand yeni, la un curs tot mai ridicat. De unde fenomenul de balanta, scaderea actiunilor, cresterea yenului.

Care sunt sumele in joc? Potrivit bancii Barclay's Capital, la sfarsitul lui 2006, pozitiile nete speculative de carry trade se ridicau la peste 30 de miliarde de dolari. O suma record. Ministrul adjunct de finante japonez, Hiroshi Watanabe, evoca si el o piata totala cuprinsa intre 80 si 160 de miliarde de dolari. Pe aceasta baza, cresterea yenului in ultimele zece zile s-ar cifra la o pierdere potentiala pentru speculatori cuprinsa intre 3,1 si 6,2 miliarde de dolari.

Riscul, pentru moment teoretic, este ca toate aceste montaje financiare sa se destrame in acelasi timp, provocand o crestere a yenului si o cadere a cursului actiunilor si a unor valute periferice, ca dolarul neozeelandez de exemplu. Marii bancheri, cu Jean-Claude Trichet in frunte, avertizeaza pietele contra acestor excese speculative. Dar decalajul intre cat costa yenul si cat a adus pana in prezent Bursa indiana este prea tentant. Sfarsitul sistemului carry trade nu este iminent.

Rador

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 939 ori