Almunia despre fondul monetar european: nu este o prioritate

Luni, 15 Martie 2010, ora 14:18
1162 citiri
Almunia despre fondul monetar european: nu este o prioritate

Crearea unui fond monetar european, pentru ajutarea tarilor din zona euro aflate in dificultate, este o idee viabila pe termen lung, insa zona euro are prioritati mult mai urgente, a declarat luni comisarul european pentru concurenta, Joaquin Almunia, citat de AFP.

"Fondul monetar european este o idee la care trebuie sa ne gandim pe termen lung", a declarat Almunia, fost comisar european pentru afaceri economice.

"Este foarte bine sa analizam pe termen lung", a adaugat Almunia, insa "nu ne putem permite luxul de a gandi pe termen lung daca nu gandim mai intai pe termen scurt si mediu", a explicat el.

Almunia a mai spus ca, pentru a readuce economia UE pe traiectorie de crestere, este nevoie de o mai buna coordonare bugetara si de rezolvarea crizei din Grecia.

Infiintarea fondului monetar european a fost adusa in discutie in principal de unii politicieni germani, ideea fiind sustinuta de ministrul german de finante Wolfgang Schauble si de cancelarul Angela Merkel, in urma crizei din Grecia.

Presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet, nu a exclus ideea fondului monetar european, insa a precizat ca propunerea trebuie sa fie studiata atent.

Totodata, liderul ministrilor de finante din zona euro, Jean-Claude Juncker, crede ca fondul monetar european va fi infiintat in cele din urma, insa ca un astfel de proces va avea nevoie de mult timp.

#almunia, #fond, #monetar, #european, #zona, #euro , #stiri Jean Claude Trichet