Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Oamenii de afaceri brazilieni sunt interesati de piata romaneasca

Oamenii de afaceri brazilieni sunt interesati de piata romaneasca

Romania ar putea deveni un centru pivotant al economiei braziliene in regiunea Europei Centrale si de Est, a afirmat prim-vicepresedintele Camerei de Comert si Industrie a Romaniei si a Municipiului Bucuresti, dl Jose Iacobescu, cu ocazia Forumului de Afaceri Romania-Brazilia, tinut in 27 mai la sediul organizatiei.

La Forum au participat importante personalitati ale vietii economice si social-politice din cele doua tari, respectiv viceguvernatorul statului Sao Paulo, dl Claudio Lembo, si presedintele Camerei de Comert din Sao Paulo, dl Alfredo Cotait Neto, alaturi de ministrul delegat pentru comert din cadrul Ministerului roman al Economiei si Comertului, dl Iuliu Winkler. Bucurestiul a fost a treia capitala central-europeana, dupa Praga si Budapesta, de pe agenda celor 20 de oameni de afaceri brazilieni, conducatori ai unor mari companii recunoscute in intreaga America Latina, interesati sa-si extinda afacerile si in aceasta parte a Europei.

In conditiile in care schimburile comerciale dintre Romania si Brazilia, aflate, de altfel, pe un curs ascendant, s-au situat, la finele lui 2004, la o valoare de numai 400 milioane USD (cu un semnificativ sold negativ pentru Romania), CCIRB si-a asumat rolul de poarta pentru companiile braziliene pentru a patrunde cu produsele lor pe piata romaneasca sau a investi, fie deschizand noi firme, fie folosind facilitatile oferite de parcurile tehnologice existente in Romania, a aratat in alocutiunea de deschidere dl Jose Iacobescu.

La randul sau, viceguvernatorul statului Sao Paulo a lansat compatriotilor sai si operatorilor economici romani prezenti in sala invitatia de a se alia pentru A"a castiga impreuna lupta in comertul internationalA", mai ales ca romanii s-au dovedit capabili sa fie adevarati parteneri A"in conditii de egalitateA".

Prezentarea economiei statului Sao Paulo, considerat motorul de dezvoltare a intregii Brazilii, a fost urmata de o scurta radiografie a situatiei economice actuale a Romaniei, facuta de Iuliu Winkler, in care domnia sa a subliniat intentia Cabinetului Tariceanu de a modifica actualul pachet de legi ale proprietatii in sensul respectarii intru totul a principiului restitutio in integrum, ca o masura asiguratorie a atitudinii statului roman fata de proprietate.

Sesiunea plenara s-a incheiat cu ceremonia de semnare a acordului dintre CCIRB si Camera de Comert din Sao Paulo, de catre prim-vicepresedintele Camerei Romaniei, dl Jose Iacobescu, si presedintele Camerei din Sao Paulo, dl Alfredo Cotait Neto. Prin acest acord, cele doua organizatii isi propun sa actioneze eficient in sensul promovarii afacerilor bilaterale, prin intensificarea schimbului de informatii, de delegatii si misiuni economice, precum si prin participari la targuri si expozitii. Presedintele Camerei de Comert din Sao Paulo a precizat ca structura pe care o conduce este interesata sa-si stabileasca o baza pentru a putea coordona o serie intreaga de actiuni in aceasta parte a lumii.

Au urmat prezentarile unor mari companii din statul Sao Paulo, din domeniile ingineriei si constructiei de masini grele, aeoronauticii si masinilor si echipamentelor agricole. La dialogul bilateral au participat numerosi agenti economici romani.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 917 ori