Exporturile vor creste anul acesta, dar si deficitul comercial

Luni, 29 Ianuarie 2007, ora 02:02
1035 citiri

Exporturile vor creste, anul acesta, cu 25% si vor reprezenta circa 40% din totalul comertului exterior, insa deficitul comercial va continua sa se majoreze din cauza importurilor de tehnologie avansata, estimeaza ministrul delegat pentru comert, Iuliu Winkler.

"Cred ca la finele anului 2007 vom inregistra o crestere substantiala a exporturilor, de 25% fata de indicatorul aferent anului 2006. Astfel, ne vom putea apropia, in 2007, pentru totalul comertului exterior, de valoarea de 90 miliarde de euro, din care aproximativ 35 de miliarde vor proveni din exporturi", a declarat, pentru NewsIn, ministrul delegat pentru comert, Iuliu Winkler.

In opinia sa, deficitul comercial va continua sa creasca anul acesta si va atinge valoarea de 16 miliarde euro. "La acest lucru vor contribui, in mare parte, investitiile straine, care se vor manifesta, in acest an, ca importuri masive de aparatura si tehnologie moderna. In plus, vrem sau nu vrem, exista o cerere mare pe piata autohtona de produse de import", a explicat ministrul delegat.

Mai mult, deficitul comercial in energie isi va pastra aproximativ aceeasi valoare ca si anul trecut, respectiv trei miliarde euro. "In ceea ce priveste balanta energetica, Romania va inregistra un deficit de aproximativ trei miliarde de euro, in conditiile in care nu putem spera la o ieftinire a petrolului pe plan mondial, iar investitiile straine se orienteaza din ce in ce mai mult spre sectorul industrial, alimentand cererea de energie", a mai spus Winkler.

Potrivit estimarilor sale, deficitul comercial va continua sa creasca pana in 2008, perioada in care importurile vor fi mai dinamice decat exporturile. "In 2009, va putea fi posibila o stabilizare, cand volumul exporturilor sa fie egal cu cel al importurilor, care sa determine, in perspectiva, scaderea deficitului comercial", a adaugat el.

Winkler a mai precizat ca ritmul investitiilor straine nu va incetini anul acesta. "Anul 2007 va fi un an economic foarte bun si ma asptept la o crestere a produsului intern brut chiar mai mare decat cea prognozata, la 120 milioane de euro. Spre deosebire de cei mai multi analisti, cred ca nu vom inregistra o scadere a investitiilor straine in Romania, care se vor situa in jurul valorii de noua miliarde de euro. Se va modifica doar structura acestor investitii, in ideea in care vor capata teren investitiile de tip greenfield, ceea ce va duce la o crestere substantiala a sectorului industrial.

Bloombiz
(Sursa: NewsIn)