Lovitură în premieră primită de industria IT din România. Câți angajați au fost dați afară, în Capitală

Marti, 24 Septembrie 2024, ora 11:54
541 citiri
Lovitură în premieră primită de industria IT din România. Câți angajați au fost dați afară, în Capitală
Mâini pe tastatură / FOTO: Unsplash.com

Au trecut vremurile în care companiile din IT duceau lipsă de angajați competenți. Acum, concurența pentru un post este mai mare ca niciodată. Totodată, în domeniu au loc din ce în ce mai multe concedieri.

Pe fondul turbulențelor socio-economice, dar și al dezvoltării tehnologiei, din ce în ce mai multe companii ajung să constate că se poate lucra cu mai puțini angajați. Astfel, doar în București, în 2023, numărul angajaților din IT a scăzut cu aproximativ 600 față de anul precedent, arată Institutul Național de Statistică (INS). Scăderea anuală a numărului de angajați din acest sector, în Capitală, este o premieră.

Juniorii, cel mai des vizați de concedieri

Din ultimii 16 ani analizați de INS, 2023 a fost primul în care s-a consemnat o scădere a numărului angajaților din IT. Cei mai vulnerabili din acest punct de vedere sunt cei care ocupă locuri „entry-level", deci juniorii. Începătorii găsesc extrem de dificil nu doar un loc de muncă, ci chiar și un internship.

Din 2008 până în 2022, numărul de angajați din IT a crescut de la 17.518, la 67.743. Practic, numărul angajaților a consemnat creșteri anuale de 2% - 19,1%.

În 2023, față de 2022, opt din zece cei mai mari angajatori din sectorul IT din România au înregistrat scăderi în privința numărului de angajați, relatează ZF.

Juniorii și intermediarii reprezintă aproximativ 80% din numărul total al specialiștilor IT din România. În prezent, cei mai căutați rămân seniorii, cu peste șapte-zece ani de experiență solidă.

...citeste mai departe despre "Lovitură în premieră primită de industria IT din România. Câți angajați au fost dați afară, în Capitală" pe Ziare.com

Avertismentul economiștilor pentru români: „Va fi jale în 2025". Câți bani primesc unii angajați ca să-și dea acum demisia
Avertismentul economiștilor pentru români: „Va fi jale în 2025". Câți bani primesc unii angajați ca să-și dea acum demisia
Deciziile marilor companii de a invita angajații să-și dea demisia reflectă în bună măsură stadiul „sănătății" economiei din România. Cel mai recent exemplu vine de la Dacia, din...
#IT, #angajati, #concedieri , #Stiri Locuri de munca

Curs valutar

1 EUR = 4.9766 RON

0.0003

1 USD = 4.5135 RON

0.0050
  1. Michael Topolinski IV (Intero Property Development) la The Real Estate Event: „Bucureștiul se confrunta de fapt cu o criză a prețurilor în general, nu cu una imobiliară”
  2. Alina Dekany (IMSOL) la The Real Estate Event: ”Cea mai importantă parte în tehnologizarea în zona de real estate comercial este glass LED” VIDEO
  3. Marius Barbu (NEPI RockCastle) la The Real Estate Event: „Vestul Europei nu crește în același ritm cu Europa Centrală și de Est” VIDEO
  4. Geo Mărgescu (Forte Partners) la The Real Estate Event: "PUG-ul va fi foarte bun pentru piața imobiliară, dar aprobarea lui va dura foarte mult"
  5. Alina Necula (Lion's Head) la The Real Estate Event: "Avantajele României țin de mărimea pieței și de calitatea produselor imobiliare"
  6. Sorin Preda (Global Vision) la The Real Estate Event: „Sunt atât de multe lucruri de făcut în România, acum 2-3 ani nici nu ni le imaginam”
  7. Dennis Selinas (Globalworth) la The Real Estate Event: „Singurul mod de a instituționaliza produsele imobiliare care pot atrage investiții este să facem clădiri performante”
  8. Oana Rădulea (SEMA Real Estate) la The Real Estate Event: „E o mare bucurie pentru noi că am putut să dăm drumul la proiectul de rezidențial. E o nevoie acută în piață” VIDEO
  9. Adi Steiner (STC Partners) la The Real Estate Event: "Am lansat un nou proiect, 170 de apartamente într-o zonă realmente urbană a orașului”
  10. Diana Staicu (Scandinavian Decorators) la The Real Estate Event: ”ADN-ul nostru înseamnă minimalism, funcționalitate și affordable luxury”