De la "guru" in business, la puscarie. De ce fug romanii de afaceri?

Luni, 13 Iunie 2011, ora 00:38
4877 citiri
De la "guru" in business, la puscarie. De ce fug romanii de afaceri?

Un raport recent al Comisiei Europene arata ca romanii se tem sa inceapa o afacere, din cauza amenintarii falimentului. "Conexiunea cu politicul" poate fi calea cea mai sigura catre succesul in afaceri. Insa nici aceasta cale nu este lipsita de pericole. " Sunt o gramada de exemple de oameni care au fost 'guru' ai economiei si acum sunt in puscarie", este de parere avocatul Gheorghe Piperea. 

In sondajul CE privind inovatia si competitivitatea realizat in 2011 au fost inclusi romani cu varste cuprinse intre 18 si 64 de ani, dintre care 53% sustin ca nu ar incepe un business de teama sa nu intre in faliment. 43% din respondenti vad afacerea ca pe un venit nesigur si 31% dintre ei se tem ca si-ar putea pierde proprietatile.

De ce se tem romanii sa inceapa o afacere?

Climatul instabil si lipsa acuta de bani din piata ii face pe oameni sa fie destul de prudenti.

Mai mult decat atat, exemplele de esec existente nu sunt foarte incurajatoare pentru cei care viseaza sa deschida un business, considera omul de afaceri Ionut Negoita.

Lipsa cronica de incredere in propria persoana specifica poporului romanesc ii sperie pe oameni in incercarea de a deschide o afacere, fara o legatura clara cu criza sau conditiile economice, considera consultantul fiscal Gabriel Biris.

"Si in Vest, majoritatea oamenilor sunt alergici la risc, ca sa poti sa incepi o afacere, trebuie sa ai un anumit profil. Sa fii dispus sa iti asumi riscuri, sa fii pregatit sa pierzi, sa fii pregatit o perioada sa o duci mai rau. E foarte greu cand pleci de la un salariu foarte bun sa faci pasul catre o afacere, sa pleci pe cont propriu.

E o teama, dar pana la urma, nici nu ar putea sa functioneze lumea asta daca toata lumea ar incepe o afacere. Ganditi-va: pe cine ar mai angaja?", a declarat acesta.

Avocatul Gheorghe Piperea respinge cu vehementa orice argument pentru care romanii se tem sa inceapa o afacere, sustinand ca, din contra, ei se "arunca" prea mult in diferite business-uri.

"Daca va uitati la cate firme si societati comerciale au fost, incepand cu 2004, radiate din Oficiul pentru Registrul Comertului pe motiv ca au fost constituite doar "in joaca", daca va uitati la cele 125.000 de societati care au fost suspendate in momentul in care a aparut acel impozit minim, ati putea spune ca apetitul romanilor catre aventura este destul de mare", a mai spus avocatul Gabriel Biris.

El admite, insa, posibilitatea ca perceptia sa se fi schimbat si oamenii sa se fi orientat mai degraba catre PFA decat catre societati comerciale, iar teama sa se fi instalat din cauza falimentului, din cauza duritatii extreme cu care reactioneaza in general creditorii, mai ales fiscul atunci cand ai datorii.

Un alt motiv admis de avocat ar fi neincrederea in viitorul mediului de business din Romania.

Cum trebuie privit falimentul?

Omul de afaceri Ionut Negoita vede in trecutul comunist al Romaniei un impediment pentru romani ca sa se adapteze la mentalitatea capitalista de acum si la riscul care face parte din filosofia capitalista.

"Comunismul a insemnat siguranta unui venit constant, care acoperea intr-o oarecare masura cheltuielile de zi cu zi si fiecare a incercat sa-si administreze sumele respective. De asta multi nu au mentalitatea capitalista si le e frica sa nu piarda bani", este de parere acesta, adaugand ca falimentul trebuie privit ca o situatie posibila, la limita si nu ca un capat de pamant.

Gheorghe Piperea, insa, vede falimentul ca pe sfarsitul unei aventuri, pentru cei care au inceput un business in acest spirit. Pentru cei care, din motive obiective, au intampinat falimentul, mai degraba insolventa poate sa fie o solutie pentru a trece peste perioada de criza.

"Insovlenta, in noua conceptie, nu inseamna sfarsitul, inseamna punerea sub protectia Tribunalului. Poti, spre exemplu sa te pui sub protectia Tribunalului si timp de 2-3 ani sa stai in aceasta situatie, sa incerci o reorganizare si nimeni nu te poate executa silit si nici nu cresc penalitatile. Dar, pe de alta parte, ai si stampila de insoventa pe frunte iar oamenii vor evita sa faca afaceri cu tine", sustine avocatul.

Biris ii sfatuieste pe cei care aspira la titlul de antreprenor sa adopte o gandire pozitiva: "Nici nu trebuie sa te gandesti la faliment. Suntem reflexia gandurilor noastre, daca ne e teama de ceva, atragem acel ceva. E o vorba din popor: 'de ce ti-e frica nu scapi' care are un substrat foarte important."

Cat de greu se fac bani in Romania?

Consultantul fiscal este pesimist in ceea ce priveste posibilitatea de a face bani in Romania, sustinand ca situatia e comparabila cu a altor tari. Strategia clasica de marketing este solutia, din pespectiva acestuia, cea in care gasesti un produs care sa te diferentieze de restul pietei si nu vede in conexiunile politice o conditie obligatorie pentru succes.

Avocatul Piperea spune, insa ca este usor sa faci afaceri daca ai conexiuni politice, dar ii sfatuieste pe viitorii manageri de companii sa aleaga calea pasilor marunti, cu acumulari treptate.

"Varianta a doua, cu afaceri facute datorita conexiunilor politice este intotdeauna periculoasa, tocmai pentru ca puterea este temporara. Sunt o gramada de exemple de oameni care au fost "guru" ai economiei si acum sunt in puscarie", avertizeaza avocatul.

O alta perspectiva negativa asupra sanselor de succes in Romania ofera si omul de afaceri Ionut Negoita care recunoaste ca de cand a venit criza, banii se fac foarte greu, afacerile merg foarte prost si cei mai multi bani sunt facuti din afaceri cu statul.

Lucrurile stau mai simplu pentru cei care nu au fost nevoiti sa apeleze la credite, sustine acesta. Revenind la comparatia cu alte tari, Biris spune ca mediul din Romania este mai favorabil afacerilor decat cel al altor tari dezvoltate.

"Pentru ca piata este mult mai putin dezvoltata si atunci posibilitatea de a te afirma si de a-ti ocupa locul in piata este mai mare decat afara. Afara se fac afaceri de sute de ani, nu au avut sincope ca noi", argumenteaza acesta.

Tot un raspuns pozitiv ofera si avocatul Piperea care a prezentat un numar mare de oportunitati pe care tara noastra le ofera pentru cei interesati sa intre in lumea business.

"Romania poate sa atraga pur si simplu cel putin 30 de miliarde de euro in urmatorii 10 ani pentru ca in Romania se pot face foarte multi bani din consultanta, avocatura, energie, infrastructura, constructia de locuinte si edificii, energiile alternative, combusitbilii alternativi, automobilele electrice", sustine avocatul.

"Turismul ar putea sa fie o mare oportunitate in Romania, mai ales ca sunt unele tari care erau mari furnizoare de turism care se afla intr-o situatie delicata, cum este cazul Greciei", a mai declarat acesta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Google a lansat recent o caracteristică revoluționară numită Audio Magic Eraser, disponibilă exclusiv pe noile modele de smartphone-uri Pixel 8 și Pixel 8 Pro. Funcția este proiectată să...
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
#om de afaceri, #business, #politic, #faliment, #succes afaceri, #ionut negoita, #gabriel biris, #gheorghe piperea, #afacere , #stiri Ionut Negoita