Ionut Negoita, milionar cu modestie: Nu mi-as lua iaht si nici avion

Vineri, 13 Aprilie 2012, ora 00:00
9425 citiri
Ionut Negoita, milionar cu modestie: Nu mi-as lua iaht si nici avion

Ionut Negoita a invatat cum se fac banii pe santierele din Iugoslavia, alaturi de fratele sau, si in interiorul locuintelor franceze, singur. Acum spune ca are tot ce-si poate dori si se afla foarte aproape de a pune pe picioare o casa de copii.

"Acum traiesc din bucurii zilnice, asta ma face fericit. Important este sa ma simt util, nu prea traiesc din vise", a declarat omul de afaceri Ionut Negoita, intr-un interviu acordat Business24.ro.

Cand si cum ati facut dumneavoastra primul milion de euro?

Aveam 17 ani cand am plecat in Iugoslavia, impreuna cu fratele meu, care este cu 2 ani mai mare. Am stat acolo vreo 6 luni si am lucrat in constructii. Am fost obisnuit cu munca, fiind dintr-o localitate mai de la tara, parintii nostri nu ne-au protejat.

Asta era in 1991, cand era mirajul strainatatii, ne-am dorit si noi sa plecam. Tot veneau cei care lucrau pe afara cu masini, cu bani, mai ales ca aveam o imagine a strainatatii ideala. Ne placeau aventurile, ne doream sa facem lucruri si mai ales, ne doream sa facem bani.

Atunci nu se iesea fara viza in Occident, Iugoslavia era cea mai accesibila. Acolo, am muncit pur si simplu la munca de jos, din greu. Am castigat 6-7.000 de marci. O buna parte din banii respectivi i-am dat pe masina, un Mercedes care arata bine, din dorinta de a iesi in evidenta.

Era destul de cosmetizata pentru vanzare si relativ repede au inceput sa apara problemele. In doi ani, am cam pus-o pe butuci.

Cat am stat in tara, un an si jumatate, am lucrat pe unde am prins.

Apoi, am plecat singur in Franta. Acolo am lucrat in amenajari interioare. Dupa vreo 7-8 luni, a venit si fratele meu, care terminase armata. Acolo am facut ceva capital si bineinteles ca ne-am cumparat masini, dar mult mai modeste.

Era si cu totul altceva, ca tara, mentalitate si sistem. Am invatat multe, s-a castigat si mult mai bine. Am stat doi ani acolo. Am facut cred ca vreo 100.000 marci.

In tara, ne-am ocupat si cu adus masini, am incercat ceva variante pana cand ne-am decis sa facem import de covoare. Din acest business am facut primul milion.

Acum aveti un business de succes in imobiliare, dar dupa cum se vede criza a zdruncinat destul de rau acest sector. Ce planuri de viitor aveti? In ce v-ati gandit sa mai investiti banii?

Chiar daca pare din alt film, eu sunt destul de multumit de cum merge treaba pe partea rezidentiala, in imobiliare. Vand destul de bine, in fiecare an am vandut peste 300 de locuinte si sunt pe plus. Se castiga destul de bine.

Asta insemana ca voi continua sa investesc in domeniul rezidential, am o reteta destul de eficienta care ma face sa realizez costuri de investitii foarte bune si asta ma ajuta sa am o marja foarte buna de profit, ceea ce altii nu reusesc. Am si domeniul hotelier, care produce.

Ca si planuri de viitor, voi continua sa investesc in imobiliare.

Sunt si alte domenii profitabile, dar cum s-a intamplat si in imobiliare, a mers foarte bine si multi s-au orientat sa investeasca acolo. S-a creat un dezechilibru. Aproape orice domeniu functioneaza, mai mult sau mai putin, dar niciun domeniu nu are numai cresteri, sunt fluctuatii.

Si acolo unde exista un mare potential, se gasesc si dornici de a investi. Ca urmare, sunt cele doua domenii pe care le stapanesc foarte bine si pe care vreau sa le dezvolta.

Decat sa faci multe si prost, mai bine putine si facute bine.

Din Franta ati venit cu un bagaj important de know-how. Putem sa ne asteptam in viitor la o extindere in domeniul amenajarilor interioare?

Fac asta deja, dar o fac pentru mine. Nu prea am timp sa fac pentru altii, pentru ca am deja proiecte.

Pe langa ce inseamna hotel, am tot felul de alte activitati. Sunt pe final de a upgrada toate hotelurile, le-am ridicat la un anumit nivel de finisaje si confort. Am WaterPark-ul, pe care il uprgradez. Fac managementul la hoteluri.

Trebuie sa eficientizez transformarea unei parti din Rin Grand in apartamente.

Este ideal sa poti avea conceptul, finantarea, executia si operarea la un loc. Am reusit performanta asta.

Ce alte proiecte mai pregatiti?

Transformarea Rin Grand-ului imi va manca tot anul. Dupa aceea, am de finalizat in Comfort City cateva sute de apartamente.

Am o cladire care trebuia sa fie mall si urmeaza s-o regandesc si s-o duc la final. Va fi o zona comerciala si de agremenent.

Am lucrari la un proiect, e la nivel de concept, de case. Am de lucru si sunt convins ca usor, usor o sa-si revina si piata.

Care a fost lectia pe care omul de afaceri Ionut Negoita a invatat-o din criza?

Au fost mai multe. Mi-am dat seama si norocul meu a fost ca am gandit destul de corect chiar si intr-o perioada de boom. Nu m-am dus catre nisa stramta a celor cu foarte mari posibilitati.

M-am dus catre clasa de mijloc. Tot ce am facut a fost pentru ei. Nu m-a gasit criza cu apartamente mari si scumpe.

Am invatat ca trebuie sa fii mai prudent. Norocul a fost ca nu am credite directe pe investitii si am putut sa ma organizez cum am dorit, fara sa fiu conditionat de banca.

Am mai invatat ca si riscul trebuie dimensionat corect. Pe foarte multi i-a prins descoperiti.

Multi oameni de afaceri de succes se aventureaza pe bursa. V-ati gandit vreodata la aceasta posibilitate?

Deocamdata, nu. Am preferat sa fac lucruri reale si sa castig bani din chestiuni concrete.

E si acolo un domeniu care o sa ma intereseze, dar intr-o alta etapa. In cativa ani o sa intru si pe zona respectiva. Pe de o parte, ar fi listarea la bursa care te ajuta sa atragi capital. E o varianta interesanta, dar te conditioneaza si devine totul destul de greoi.

Imi plac lucrurile suple si destul de mobile.

Ar mai fi speculatiile pe bursa. Am avut intotdeauna domenii interesante de investit banii si nu i-am tinut ca sa-i joc. Nu am avut timp de bursa, dar merita explorata.

De cand ati intrat in randul milionarilor, care a fost perioada in care a fost cel mai bine?

Am fost fericit cam in toate perioadele. Odata cu venirea crizei, mi-a creat ceva probleme de stres. Dar si aceea a fost o experienta. E o perioada pe care o pot numi tot "frumoasa".

Am incercat sa ma bucur de orice. S-au si legat lucrurile, nu am avut perioade de care sa ma plang.

Aveti vreo carte preferata de business sau vreun motto dupa care va ghidati business-ul?

Cred ca business-ul nu se poate face din carti. Eu fac ceea ce cred ca trebuie facut si vad daca-mi iese sau nu.

As putea spune ca motto-ul care ma caracterizeaza este "Think big".

Dupa 20 de ani de capitalism, cum credeti ca e perceputa o persoana cu bani si afaceri de catre romanul de rand?

Prost, din pacate. Intr-adevar, multi s-au imbogati pe tot felul de smecherii si devalizari ale tarii si oamenii sunt frustrati.

Exista o clasa de oameni de afaceri care au facut bani pur si simplu din sudoarea muncii si cu eforturi foarte mari si e pacat sa fie introdusi in acelasi registru.

Plus ca o tara nu poate fi bogata daca nu are oameni bogati.

Cum va petreceti timpul liber?

Fac sport, imi place sa ascult muzica, imi place sa merg in Delta unde fac sporturi nautice, imi place sa calatoresc. Zic ca le combin destul de bine. Nu ma pot lauda ca am timp la discretie dar nu ma vait.

Ce fel de muzica ascultati?

De obicei, muzica relaxanta, ambientala care ma face sa ies din nebunia asta.

Care sunt brandurile dumneavoastra preferate de imbracaminte?

Nu as zice ca am un brand preferat. Daca imi place un lucru il iau. Si nu ma uit numai dupa lucruri scumpe. La mine, niciun costum nu depaseste 600 de euro.

Sunteti un adept al luxului? Mergeti in croaziere?

Am fost in croaziere, dar in cele normale, de 1000 de euro de persoana. Am fost in Mediterana, Caraibe.

Nu imi plac chestiunile opulente si banii aruncati pe fereastra pentru ca am muncit din greu si stiu ce inseamna banii.

Ati fi dispus sa dati 50.000 de euro pe o croaziera pe copia Titanicului, cum au facut unii oameni de afaceri?

Mi se pare o prostie, eu n-as face asa ceva. Mai bine ii dau la saraci, ca sunt destul de multi oameni. In fine, sunt deciziile lor, ei isi organizeaza viata.

Unde va petreceti vacantele din afara tarii si ce loc v-a placut cel mai mult?

Am fost si in Turcia, in sudul Frantei, in Spania, Italia. Sunt locuri frumoase peste tot. Dar cel mai mult mi-a placut sudul Frantei.

Aveti vreun restaurant preferat, in Bucuresti?

Nu, de obicei merg la mine, la Rin. Rareori, ies in oras cu prietenii, dar nu sunt fixat pe un anumit loc.

Care este cel mai mare vis al milionarului Ionut Negoita?

Am avut foarte multe vise pe care mi le-am indeplinit deja.

Acum traiesc din bucurii zilnice, asta ma face fericit. Important este sa ma simt util, nu prea traiesc din vise.

Imi place sa fac lucruri, intr-adevar. Imi doresc sa realizez multe, in viitorul apropiat. Atunci cand stii ca poti avea cam orice, nu-ti mai pui multe probleme. Sunt relaxat, din acest punct de vedere.

Traiesc pur si simplu.

Nu mi-as lua iaht si nici avion. Daca am neaparat nevoie, il inchiriez.

Am un plan. Lucrez la proiectul unei case de copii, dar nu vroiam neaparat sa o fac publica pentru ca nu sunt chiar adeptul acestui lucru.

Vreau s-o incep anul acesta, am deja terenul, sper sa incep in vara. Va fi o investitie initiala de 1 milion de euro.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#Ionut Negoita avere, #afacere Ionut Negoita, #Ionut Negoita casa copii, #pasiuni Ionut Negoita, #Ionut Negoita imobiliare, #Ionut Negoita Rin Hotel , #Afaceri