Vor scadea salariile din sectorul privat

Joi, 05 Februarie 2009, ora 16:54
2119 citiri
Vor scadea salariile din sectorul privat

Salariile angajatilor din sectorul privat vor avea o evolutie negativa in acest an, in termeni reali, ceea ce va duce la incetinirea semnificativa a consumului, considera analistii economici, care nu exclud chiar o scadere a salariilor in termeni nominali.

In decembrie 2008, salariile din sectorul privat au avansat cu 13,2%, ceea ce arata ca au fost platite numeroase bonusuri la finalul anului, in timp ce salariul nominal al anagajatilor din segmentul public s-a redus cu o rata lunara de 1,3%, potrivit calculelor economistilor ING Bank.

Castigul salarial mediu net si-a temperat in decembrie 2008 ritmul anual de crestere la 17,6%, de la 21,4% in noiembrie, in pofida acordarii de prime sau a celui de-al 13-lea salariu, potrivit datelor publicate, astazi, de Institutul National de Statistica.

Salarii mai mici sau concedieri

"Este cert ca in sectorul privat s-au luat deja masuri cel putin de reducere a salariilor, daca nu de diminuare a personalului, pentru reducerea costurilor. (...) Salariile din mediul privat vor inregistra o crestere aproape de zero in termeni nominali, si cu siguranta negativa in termeni reali", a declarat economitul-sef al Raiffeisen Bank Romania, Ionut Dumitru, citat de Mediafax.

El a precizat ca firmele au de ales fie sa reduca salariile, fie numarul de salariati, iar cresterea salariilor in sectorul privat va fi mult mai mica in acest an decat in cel public, situandu-se aproape de zero.

El apreciaza ca evolutia salariilor va afecta consumul, care va incetini pana la 2-3%, in acest an.

"Practic consumul va fi afectat nu numai de scaderea veniturilor, ci si de majorarea somajului si de incertitudinea privind mediul economic actuale si siguranta locului de munca", a incheiat Dumitru.

Scade salariul nominal


Analistii ING Bank anticipeaza ca o scadere a salariului nominal nu pare imposibila, in contextul perspectivelor pesimiste privind continuarea deteriorarii conditiilor economice.

"Nu excludem o scadere a salariului nominal, desi aceasta nu este scenariul nostru de baza. Anticipam o scadere in sectorul privat, in termeni reali, iar pentru cel public estimarile de crestere sunt in conformitate cu ceea ce s-a anuntat", a declarat Nicolaie Chidesciuc, senior economist la ING Bank Romania.

Perspectivele analistilor ING pentru cresterea salariului in termen nominal raman pesimiste, intrucat firmele incearca sa continue sa aiba rezultate pozitive in contextul incetinirii cererii, si deja unele companii mari se pare ca intentioneaza sa implementeze scaderi ale salariilor cu 20%.

Cheltuielile populatiei vor fi afectate

Specialistii anticipeaza ca si cheltuielile populatiei vor fi afectate in mod serios, pe fondul perspectivelor de incetinirea brusca a creditarii in acest an, ceea ce va influenta negativ activitatile orientate spre consumatori.

Economistul-sef al BRD, Florian Libocor, crede ca este de asteptat ca sa existe o apreciere exigenta a performantei in sectorul privat si ca este de dorit sa vedem o corelare exigenta cu productivitatea a salariilor din sectorul de stat.

"Cred ca in acest an vom vedea doar majorari nominale de salarii in marea majoritate a cazurilor in care se vor accepta majorari", a spus economistul.

Libocor a precizat ca ritmul de crestere a consumului poate sa scada chiar cu peste 50% in acest an, din cauza temperarii creditarii populatiei, finantarii mai dificile a proiectelor de investitii publice si unui grad mai mare de saturatie, realizat in ultimii ani.

Ritmul de crestere a soldului creditelor acordate de banci firmelor si populatiei s-a redus de la 60,4% in 2007 la 33,7% anul trecut, imprumuturile totalizand la finele lunii decembrie 198,08 miliarde lei, potrivit datelor Bancii Nationale a Romaniei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#consum, #economici, #salariu , #stiri Ionut Dumitru