Ionut Dumitru ( Raiffeisen Bank): Romania are nevoie repede de un nou Guvern

Miercuri, 14 Octombrie 2009, ora 10:12
1882 citiri
Ionut Dumitru ( Raiffeisen Bank): Romania are nevoie repede de un nou Guvern

Romania are nevoie cat mai repede de un nou guvern, care sa poata indeplini obiectivele stabilite cu FMI si sa puna capat perioadei de incertitudine politica, pentru a evita esecul in derularea acordului cu institutia financiara si adancirea recesiunii economice, considera analistii economici.

Toti analistii contactati de MEDIAFAX cred ca iesirea din criza a economiei depinde in acest moment de mediul politic, care trebuie sa dea dovada de responsabilitate si sa aleaga un nou Guvern cat mai repede.

"Cred ca iesirea din criza depinde foarte mult de cat de repede vom avea un Guvern si daca acesta va putea indeplini obiectivele fixate cu FMI", a afirmat economistul-sef al Raiffeisen Bank, Ionut Dumitru.

El a explicat caaprobarea motiunii de cenzura a fost "larg anticipata" pe piata valutara si ca este posibil ca rata de schimb sa se stabilizeze.

"Cel mai rau lucru care ni se poate intampla este sa nu avem un Guvern foarte repede, ceea ce ar duce la esuarea acordului cu FMI si, intr-un final, la adancirea recesiunii", a incheiat Dumitru.

Si senior economistul ING Bank Romania, Nicolaie Chidesciuc, crede ca solutia pentru iesirea din criza a economiei tine de responsabilitatea clasei politice.

"Solutii exista intotdeauna si, din fericire, pentru Romania acestea sunt simple: nu ni se cere decat sa ne comportam responsabil si sa indeplinim obiectivele asumate. (...) Un lucru bun ar fi sa fie alcatuit un Guvern bun, cu sustinere in Parlament, in conditiile in care investitorii de pe piata vor sa vada ca exista ceva predictibilitate in decizii", a precizat economistul.

El considera ca, probabil, Romania nu va indeplini obiectivele fixate pentru sfarsitul acestui an, in special cea legata de deficitul bugetar.

"Scenariul cel mai optimist ar fi sa ne confruntam doar cu o intarziere a transei a patra din finantarea de la FMI, in timp ce un scenariu rau ar fi continuarea incertitudinii politice, sau, mai grav, amplificarea acesteia", a incheiat economistul ING Bank Romania.

Pe de alta parte, Laurian Lungu, manager partner la Macroanalitica, considera ca efectele pe termen mediu ale caderii Guvernului sunt "destul de dramatice", in contextul in care probabilitatea amanarii urmatoarei transe de bani de la FMI a crescut.

"Cel mai grav este ca nu vad in acest moment o solutie de iesire din aceasta criza economica", a spus Lungu.

In ceea ce priveste cursul de schimb, economistul a mentionat ca nicio banca centrala din lume nu poate controla rata de schimb.

"Cand incertitudinea devine prea mare, este posibil sa existe iesiri de capital, care nu pot fi anulate de interventia BNR", a explicat Lungu, care a mentionat ca ceea ce conteaza este daca situatia de incertitudine politica se va mentine sau chiar intensifica pe termen mai mare de o luna.

Parlamentul a aprobat, marti, o motiune de cenzura initiata de PNL si UDMR, astfel ca, potrivit Constitutiei, Guvernul Boc 2 se considera demis, fiind prima data in perioada postrevolutionara cand o astfel de motiune a fost aprobata.

Ulterior, presedintele Traian Basescu a invitat partidele la Cotroceni la consultari pentru a forma un nou Guvern.

Dupa anuntul privind caderea Guvernului Boc 2, cursul a urcat la 4,3 lei/euro, dar a scazut imediat la 4,29 lei/euro.

Dealerii suspecteaza BNR ca a intervenit indirect pe piata prin vanzare de euro, pentru a impiedica deprecierea mai abrupta a leului.

Bursa nu a reactionat la informatia ca motinea de cenzura a trecut.

Coalitia de guvernare formata din PSD si PDL s-a rupt la inceputul lunii octombrie, dupa ce PSD a anuntat demisia ministrilor partidului ca urmare a revocarii din functia a ministrului de Interne Dan Nica.

 

Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
”Taxa pe soare” va fi abrogată prin OUG. Ce propune Ministerul lui Sebastian Burduja
”Taxa pe soare” va fi abrogată prin OUG. Ce propune Ministerul lui Sebastian Burduja
Ministerul Energiei va propune abrogarea printr-o ordonanţă de urgenţă a „taxei pe soare” pentru prosumatori, a anunţat ministrul PNL Sebastian Burduja. Liberalul a adăugat că această...
#bugetar, #cadere, #criza, #curs, #deficit, #fmi, #guvern, #incertitudine , #stiri Ionut Dumitru