Ionut Dumitru: Noul Guvern poate schimba strategia fiscal-bugetara

Miercuri, 26 Februarie 2014, ora 17:16
1638 citiri
Ionut Dumitru: Noul Guvern poate schimba strategia fiscal-bugetara

Schimbarea structurii guvernamentale permite Guvernului rezultat in urma unei noi majoritati parlamentare sa schimbe Strategia fiscal-bugetara stabilita de vechiul Executiv, a declarat presedintele Consiliului Fiscal, Ionut Dumitru, in contextul destramarii aliantei de guvernare si al negocierilor pentru formarea unui nou Guvern.

"Lucrurile sunt destul de clar stipulate in Legea Responsabilitatii Fiscale: Atunci cand se modifica structura guvernamentala exista o asa-numita clauza de exonerare. Adica, in momentul in care ai o alta majoritate politica, respectiv un alt Guvern, acesta poate sa spuna - ramanem in aceeasi strategie fiscal-bugetara pe care si-a asumat-o Guvernul anterior sau o schimbam. Ramane de vazut ce va decide noul Guvern. Practic, conform legii, exista posibilitatea ca politicile economice din programul de guvernare anterior sa fie schimbate", a explicat Ionut Dumitru.

El a precizat, insa, ca majoritatea masurilor intentionate de reducere a fiscalitatii cuprinse in Programul de Guvernare al USL erau la stadiul de intentie. "Ele nu erau incluse in niciun fel de proiectie bugetara. Nici pentru 2014 nu s-au bugetat reducerea CAS sau reducerea de impozit pe profitul reinvestit sau alte masuri care au fost incluse in programul de guvernare", a subliniat Ionut Dumitru.

El sustine ca 2014 fiind an electoral, in Romania erau asteptate anumite turbulente politice."Acest lucru este valabil pentru orice tara in anii electorali. In mod particular in Romania, unde aveam coalitie la guvernare cu o majoritate foarte mare in Parlament, in acest moment se pare ca majoritatea nu mai este asigurata, dupa informatiile pe care le avem acum. Probabil vom avea o noua majoritate care ramane de vazut ce va implementa la nivel economic. Fiind an electoral, insa, probabil ca foarte multe modificari la nivel economic nu putem anticipa in 2014. Mai ales ca avem un acord cu FMI si Uniunea Europeana, unde anumiti parametrii sunt deja fixati. Ramane de vazut incepand cu 2015, in functie de Guvernul de atunci, ce politici economice se vor implementa. Mai degraba situatia politica de acum cred ca ridica riscuri pentru anii urmatori, date fiind incertitudinile legate de cine va forma coalitia si care va fi viziunea economica", a explicat presedintele Consiliului Fiscal.

Dumitru sustine, insa, ca, spre deosebire de criza politica din vara anului 2012, cand s-au vazut tensiuni pe pietele financiare, cu deprecieri pentru leu si majorari de dobanzi, acum nu se simt astfel de presiuni. "Deocamdata, se pare ca piata financiara anticipa aceste tensiuni si pana in momentul acesta nu pare ca reactioneaza foarte negativ. Ma refer la curs, la dobanzi, se pare ca nu sunt miscari semnificative. Din discutiile cu diversi investitori si din rapoartele publicate de analisti era clar ca toata lumea se astepta ca anul acesta va aduce tensiuni politice si ca la un moment dat se va pune in discutie daca coalitia va ramane sau nu la guvernare", mai spune Ionut Dumitru.

Presedintele Consiliului Fiscal a precizat ca, in actualul context regional dificil, cu tensiunile din Ucraina si iesirile de capital din pietele emergente, faptul ca in Romania sunt tensiuni politice nu mai surprinde pe nimeni.

Pe de alta parte, insa, el a explicat ca Romania a obtinut, in ultimii ani, o pozitionare mai buna in ochii investitorilor, mai ales odata cu introducerea tarii in indicele JP Morgan de titluri de stat in moneda locala. "Ceea ce avem de facut acum este sa avem coerenta in politici. Stabilitatea politica evident ca este o preconditie, dar important este, in ultima instanta, ceea ce livram la nivel de decizii economice pentru investitori", a mai spus Ionut Dumitru.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#strategie fiscal bugetara, #Ionu Dumitru, #legea responsabilitatii fiscale , #stiri Ionut Dumitru