Ionut Dumitru: BNR va reduce dobanda de politica monetara la un nou minim istoric

Marti, 07 Ianuarie 2014, ora 17:00
1737 citiri
Ionut Dumitru: BNR va reduce dobanda de politica monetara la un nou minim istoric

Inca din prima sedinta din acest an, pe 8 ianuarie, Consiliul de administratie al Bancii Nationale a Romaniei va reduce, cel mai probabil, rata dobanzii de politica monetara pana la nivelul de 3,75% pe an, potrivit presedintelui Consiliului Fiscal, Ionut Dumitru.

"Asteptarea noastra este sa vedem o reducere a dobanzii de politica monetara cu 0,25%, pana la 3,75% pe an. Insa dobanda care influenteaza creditarea este dobanda interbancara. Aceasta este deja la un nivel foarte scazut, mult sub dobanda de politica monetara, ceea ce inseamna ca reducerea unei dobanzii de politica monetara este deja incorporata in pret. Dobanzile interbancare incorporeaza deja in preturile din piata interbacara aceasta reducere si chiar reduceri suplimentare", a declarat pentru Business24 Ionut Dumitru.

Pe parcursul anului 2013, Banca Nationala a Romaniei(BNR) a facut tot posibilul pentru a impulsiona creditarea in lei, insa modul in care bancile au raspuns semnalelor BNR s-a reflectat cu moderatie si intarziat in ieftinirea imprumuturilor si in relansarea creditarii.

Pentru a forta ieftinirea creditelor in moneda nationala, Consiliul de administratie al Bancii Nationale a Romaniei a redus in 2013 rata dobanzii de politica monetara de la nivelul de 5,25% pe an la 4% pe an.

Dobanzile interbancare, la minime istorice

Economistul sef al Raiffeisen Bank, Ionut Dumitru, nu vede insa un motiv pentru reducerea rezervelor minime obligatorii percepute bancilor in conditiile in care piata, in momentul de fata, are un exces de lichiditate foarte mare iar dobanzile sunt foarte scazute.

"In conditiile in care avem un exces de lichiditate mare in piata monetara, nu vad un motiv pentru care ar trebui sa reduca rata rezervelor minime obligatorii. Lichiditate exista, dar ea nu isi gaseste plasament. O scadere a RMO la lei ar adauga lichiditate si tot nu ar avea plasament. In mod inevitabil se vor reduce rezervele minime obligatorii pentru ca ele sunt inca foarte mari, de 15% respectiv 20 %. Insa important este care va fi pasul cu care se vor reduce si momentul pentru ca in momentul de fata, data fiind tendinta de dezintermediere care se manifesta la nivelul sectorului bancar european, nu numai in Romania, o reducere a RMO in valuta nu se va reflecta decat in reducerea liniilor de finantare. Creditarea merge slab, in momentul de fata, in special pe componenta de valuta" a mai spus Ionut Dumitru.

Potrivit acestuia, o reducere de RMO in valuta in momentul de fata are sanse aprope nule sa se intample pentru ca ar avea efecte nedorite. "Reducerea de RMO in lei, in contextul in care exista deja un exces de lichidate, nu prea vad sanse de materializare pentru ca nu exista in acest moment problema asta. Problema este sa gasesti plasamente atractive si clienti eligibili carora sa le dai credite. Dobanzile sunt la minime istorice", sustine Dumitru.

Pentru anul 2014, rezervele minime obligatorii pentru pasivele in lei sunt estimate sa fie diminuate pana la 12%, conform celor mai multe opinii exprimate.

Viceguvernatorul Bancii Nationale responsabil cu politica monetara, Cristian Popa, declara anul trecut ca banca centrala intentioneaza sa reduca rezervele minime obligatorii, dar "in pasi mici, sa nu fuga banii din tara".

Cursa europeană de reducere a dobânzilor de referință. Când se vor ieftini împrumuturile în Europa și în România
Cursa europeană de reducere a dobânzilor de referință. Când se vor ieftini împrumuturile în Europa și în România
Oficialii Băncii Centrale Europene au declarat că sunt şanse foarte mari ca prima scădere a dobânzilor de referință europene în ultimii ani să aibă loc în urma ședinței din iunie....
#dobanda politica monetara, #dobanda bnr, #Ionut Dumitru Raiffeisen , #stiri Ionut Dumitru