Economia va creste in 2010 cu ajutorul exporturilor

Miercuri, 30 Decembrie 2009, ora 14:52
1989 citiri
Economia va creste in 2010 cu ajutorul exporturilor

Economia va creste anul viitor cu 0,6-2%, sustinuta de exporturi si industrie, in conditiile in care constructiile vor continua sa fie cel mai afectat sector, iar riscurile pentru prognoza vin dinspre politica fiscala si o posibila supraestimare a revenirii economiei mondiale, potrivit analistilor.

Estimarile analistilor contactati de MEDIAFAX indica pentru 2010 o crestere economica cuprinsa intre 0,6% si 2%, iar media este de 1,2%.

Cel mai optimist este analistul Bogdan Podoleanu, care prognozeaza o crestere economica de 2% pentru anul viitor.

Economistul-sef al Raiffeisen Bank Romania, Ionut Dumitru, anticipeaza ca economia va stanga in primul semestru la nivelul primelor sase luni din 2009, dar ca va inregistra la nivelul anului 2010 o crestere de 1%, dupa ce a scazut cu 7% in 2009.

"Cel mai probabil, iesirea din recesiune se va face prin canalul exporturilor, in conditiile in care cererea interna (consumul si investitiile) va fi probabil in continuare afectata de perspectiva slaba a veniturilor populatiei, de evolutia modesta a creditarii si de situatia foarte dificila a bugetului public", a declarat Dumitru pentru MEDIAFAX.

El a explicat ca, in primul rand, revenirea economiei este foarte strans legata de relansarea economiilor din zona euro, principalul partener comercial al Romaniei. In al doilea rand, industria, in special cea prelucratoare, ca principala ramura orientata catre export, este primul sector care va iesi din recesiune.

"Mai departe, industria va antrena si alte ramuri economice, insa ne asteptam ca sectorul constructiilor sa fie ultima ramura care isi va reveni din recesiune.

Constructiile ar putea chiar sa continue sa scada pentru o anumita perioada", a spus Dumitru.

El a explicat ca revenirea economiei nu poate fi puternica, in conditiile in care doar cererea externa are perspective pozitive in perioada urmatoare, iar ponderea acesteia la formarea PIB este una modesta comparativ cu influenta cererii interne.

Pe de alta parte, economistul a explicat ca riscul cel mai mare pentru cresterea economica in 2010, si chiar pentru anii urmatori, este legat de capacitatea Guvernului de a ajusta deficitul bugetar prin reducerea cheltuielilor si de a schimba structura acestora.

"Daca nu se va reusi, probabil ca o crestere de taxe ar putea fi inevitabila, desi o asemenea masura nu este deloc de dorit intr-un astfel de moment.

O posibila crestere de taxe va prelungi agonia economiei si va amana iesirea din recesiune", a incheiat Dumitru.

Nicolaie Chidesciuc, senior economist la ING Bank Romania, si Catalina Molnar, economist la RBS Bank Romania, considera si ei ca industria va sustine relansarea economiei in 2010, ca principalele riscuri pentru cresterea PIB vin dinspre politica fiscala si economia globala, si ca, probabil, cel mai afectat sector va fi cel al constructiilor.

"Estimam o crestere economica de 1,6% anul viitor, dupa o contractie de 6,5% in 2009. In scenariul optimist, cresterea economiei ar putea depasi 2-3% in 2010, iar in cel pesimist ar putea fi vorba de o scadere", a spus Chidesciuc, care a adaugat la riscurile pentru economie si evolutia agriculturii. Molnar este mai prudenta in ceea ce priveste evolutia economiei, anticipand un avans de 0,7% pentru 2010 , dupa o scadere de 7% in acest an.

"Riscurile pentru activitatea economica sunt legate de posibilitatea majorarii taxelor pentru ajustarea deficitului bugetar, in cazul in care vointa politica legata de taierea drastica a cheltuielilor curente nu este foarte mare. In plus, exista si riscul ca revenirea economiei mondiale sa fie supraestimata, iar, in aceste conditii, cererea externa pentru produsele romanesti sa fie supraestimata", a incheiat Molnar.

Economistul-sef al BCR, Lucian Anghel, estimeaza ca economia va creste anul viitor cu 0,6 - 1%, dupa un declin de 7% in 2009.

"Anul viitor s-ar putea ca evolutia economiei sa varieze intre stagnare si, in scenariul optimist, un avans de 3%. Scenariul optimist depinde insa de agricultura si ia in considerare o vreme exceptionala", a explicat Anghel.

Si el crede ca este esential de vazut ce masuri va lua noul Guvern si cat de repede le va pune in practica.

Totodata, economistul a subliniat importanta perceptiei consumatorilor, in conditiile in care "nimeni nu baga mana in foc ca anul viitor isi va pastra locul de munca".

Economia s-a contractat cu 0,6% in trimestrul trei, constructiile si comertul avand cel mai mare aport la declinul Produsului Intern Brut, si cu 7,4% in primele noua luni. Reprezentantii Fondului Monetar International anticipeaza ca scaderea economica se va limita in acest an la 7%.

Pentru anul viitor, estimarea Guvernului si a institutiei financiare internationale indica un avans al PIB de 1,3%.

Romania are un acord de finantare externa de 20 de miliarde de euro coordonat de FMI, la care participa si Uniunea Europeana, Banca Mondiala, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare si Banca Europeana pentru Investitii.

 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Un alt obiectiv al Green Deal pare să fie lăsat uitării: Ponderea transportului rutier de mărfuri a crescut în zece ani
Un alt obiectiv al Green Deal pare să fie lăsat uitării: Ponderea transportului rutier de mărfuri a crescut în zece ani
Comisia Europeană își propunea, prin Green Deal, ecologizarea transportului de marfă, prin urmare, atragerea a cât mai multe companii de transport de marfă pe calea ferată. Însă în...
Romania va avea un deficit de 6,5% anul acesta, conform estimarilor Comisiei Europene
Romania va avea un deficit de 6,5% anul acesta, conform estimarilor Comisiei Europene
Estimarile Comisiei Europene indica un deficit de peste 6,5% din PIB pentru Romania, in vreme ce Consiliul Fiscal considera ca acesta va fi in jur de 6,4% din PIB, daca nu se va recurge din nou la...
#economie, # criza, # crestere, # exporturi, # pib, # revenire, # sectoare , #stiri Ionut Dumitru