Dumitru: Reducerea evaziunii fiscale cu doar 2 procente ar aduce bugetul Romaniei pe excedent

Marti, 11 Martie 2014, ora 16:01
2691 citiri
Dumitru: Reducerea evaziunii fiscale cu doar 2 procente ar aduce bugetul Romaniei pe excedent

Reducerea evaziunii fiscale cu doua punte procentuale, de la 14% din PIB cat este in prezent, ar aduce bugetul Romaniei pe excedent, a declarat marti presedintele Consiliului Fiscal, Ionut Dumitru, in cadrul unui seminar pe teme de fiscalitate.

"Doua puncte din 14% din PIB nu reprezinta mare lucru. Dar daca vrem sa luam din evaziunea fiscala si sa aducem la buget, trebuie sa reformam sistemul. Partea de transparentizare a cheltuielilor este obligatorie. Nu o sa fac pe nimeni sa imi plateasca corect taxele si impozitele daca nu se simte pe pozitie de egalitate si nu este tratat corect din perspectiva relatiei cu statul", a explicat Ionut Dumitru.

In ceea ce priveste discutiile referitoare la cresterea gradului de incasare, Ionut Dumitru afirma ca sunt "lungi si fara rezultate", acelasi lucru observandu-se si in cazul reorganizarii ANAF.

Presedintele Consiliului Fiscal a dat exemplul Bulgariei care colecteaza mai mult ca procent in PIB, cu o cota de TVA de 20%, fata de Romania, cu o cota de 24%. Si in privinta gradului de colectare a TVA, Bulgaria sta mult mai bine, cu 85%, fata de 52% in Romania.

"In Romania incasam doar jumatate, respectiv 52%. Diferenta pe care nu o incasam, de 48%, este cea mai mare din Europa. Bulgaria colecteaza 85% din TVA care ar trebui incasata", a mai spus Dumitru.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#reducere evaziune fiscala, #evaziune fiscala Romania, #ionut dumitru, #excedent buget Romania , #stiri Ionut Dumitru