Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Dumitru: Adoptarea euro in 2019 are in spate ratiuni mai degraba politice si strategice

Dumitru: Adoptarea euro in 2019 are in spate ratiuni mai degraba politice si strategice


Obiectivul de adoptare a euro in 2019, foarte ambitios, are in spate ratiuni politice si strategice, dar privit din punct de vedere strict economic pare nerealist, a declarat joi presedintele Consiliului Fiscal, Ionut Dumitru, in cadrul unei conferinte dedicata sistemului bancar al viitorului.

"Romania si-a fixat un obiectiv foarte ambitios pentru adoptarea euro - 2019. Sunt ratiuni politice, strategice, in spate, mai degraba decat ratiuni economice. Daca privim lucrurile din punct de vedere strict economic, desi nu este posibil, 2019 pare o tinta nerealista. Ca sa ajungem acolo, avem nevoie de un road-map care sa ne conduca spre acel obiectiv ambitios, care sa ne permita sa acceleram reformele structurale, care sa ne conduca la o crestere economica foarte rapida", a explicat Dumitru.

El sustine ca, in materie de convergenta catre zona euro, Romania a ajuns la un PIB pe locuitor de 47% fata de media din Germania si Franta, in timp ce Estonia si Letonia, cele mai sarace tari care au intrat in zona euro, aveau un PIB pe locuitor de 60% din referinta mentionata. "Pentru a ajunge la un nivel similar, Romania ar trebui sa aiba o convergenta foarte rapida, cu o crestere economica de cel putin 4% - 5% pe an. Suntem departe in momentul de fata", a mai spus Ionut Dumitru.

Presedintele Consiliului Fiscal este de parere ca perspectivele de crestere economica se imbunatatesc, iar estimarile pentru acest an sunt de 3,5%, considerate pesimiste in conditiile in care anul agricol se anunta peste medie. "Daca excludem agricultura, cresterea economica de anul acesta este mult mai mare decat cea de anul trecut. Dar, chiar si 3,5% este insuficient pentru a ne atinge obiectivul pentru adoptarea euro in 2019. Pentru a atinge acest obiectiv avem nevoie de o crestere economica mult mai mare", sustine Ionut Dumitru.

Pentru a obtine o crestere economica mult mai mare, o conditie obligatorie, in opinia presedintelui CF, este legata de absorbtia fondurilor europene, care stagneaza dupa un an 2013 bun. De asemenea, este necesara restructurarea companiilor de stat, care inca au arierate de 50% din cifra de afaceri, in special catre stat, comparativ cu 9% in cazul companiilor de stat.

In acest context, presedintele Consiliului Fiscal a amintit si minusul de un miliard de lei la incasarile din taxe si impozite in primul trimestru din acest an, fata de tinta propusa, si gradul redus de incasare la TVA in contextul cresterii comertului. "Atunci cand vanzarile cu amanuntul cresc cu 9% in termen de volume, incasarile din TVA au o performanta extrem de slaba, este o decuplare totala. Explicatia nu poate fi decat una legata de cresterea evaziunii fiscale. Evaziunea din TVA este deja la cote alarmante, si este putin spus", a incheiat Ionut Dumitru.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Agerpres
Articol citit de 1822 ori