Declinul industriei se tempereaza

Marti, 09 Iunie 2009, ora 15:10
1064 citiri
Declinul industriei se tempereaza

Contractia economiei se va tempera, in urmatoarele trimestre raportat la perioadele similare din 2008, in conditiile in care industria va inregistra o redresare, desi va ramane pe minus, iar constructiile vor scadea accentuat, considera economistii chestionati de NewsIn.

Constructiile, sector care a inregistrat o evolutie pozitiva in primul trimestru din 2009 comparativ cu primele trei luni ale anului trecut, vor incepe sa scada in urmatoarele trimestre, pe fondul declinului masiv pe partea de investitii publice.

"Exista intarzieri mari ale lucrarilor publice si mi-e greu sa cred intr-o redresare cand avem scadere de 30% a investitiilor publice. Noi contam pe acest segment sa sustina ramura constructiilor in acest an", a declarat pentru NewsIn economistul-sef al Raiffeisen Bank Romania, Ionut Dumitru.

In plus, agricultura ar putea avea o evolutie negativa, avand in vedere efectul de baza defavorabil si conditiile climatice, care nu se anunta pozitive.

"Ma astept la o evolutie proasta a agriculturii in acest an. Din acest motiv, putem avea o comprimarea a economiei chiar mai mare de 4%.

Singurul sector pe care sunt semnale pozitive este industria, am observat cresteri lunare usoare, dar pe tot anul si aceasta ramura va ramane pe minus, cu o scadere de 7-8%", a spus Dumitru.

Analistul Volksbank Romania, Melania Hancila, considera, de asemenea, ca industria "da semne de revenire" si sustine ca in perioada urmatoare comertul ar putea evolua "usor mai bine".

Pe de alta parte, constructiile vor avea o scadere accentuata, iar agricultura ar putea fi afectata de intarzierea investiitiilor programate anterior.

"Cat de curand constructiile vor trece pe minus si acest lucru se vede deja, daca ne uitam la evolutia trimestriala. Scaderea se va accentua in perioada urmatoare.

O surpriza negativa va veni si din partea agriculturii si nici in acest trimestru nu cred ca problema s-a ameliorat, chiar daca agricultura ar fi trebuit sa fie mai putin afectata daca ar fi fost facute investitii in trecut iar subventiile ar fi fost platite la timp", a afirmat Melania Hancila.

Pentru intervalul aprilie-iunie din acest an, analistul Volksbank se asteapta la o scadere trimestriala cu 1% a economiei, pentru ca, incepand din trimestrul al treilea, economia sa revina in teritoriu pozitiv fata de precedentele trei luni.

"Cu toate acestea, la nivel anualizat, ma astept abia in ultimul trimestru la o revenire pe plus. Este nevoie de o politica fiscala adecvata si de investitii in infrastructura care, cand vor fi demarate, isi vor arata efectele si asupra constructiilor", a mai spus Hancila. Ea estimeaza o scadere a PIB-ului cu 3,1% in 2009, dar nu exclude revizuirea estimarilor pe parcursul acestui an.

Laurian Lungu, managing partner al Macroanalitica, estimeaza ca scaderea se va tempera in trimestrul al doilea fata de intervalul similar din 2008 si apreciaza ca, pe tot anul, comprimarea economiei poate fi de 3%.

"Incertitudinile sunt foarte mari, situatia depinde foarte mult si de ce se intampla in restul Uniunii Europene. Romania nu are mecanisme bine puse la punct, care cred ca i-ar fi permis economiei o stagnare in acest an", a spus Lungu.

Presedintele CFA Romania, Dragos Cabat, apreciaza ca economia va scadea cu 5% in acest an, in conditiile prabusirii constructiilor cu 20-25% si scaderii industriei cu 5-10%.

"In trimestrul al doilea, declinul va fi inca destul de mare, dar probabil ca in ultimele doua trimestre din an comprimarea va fi mai redusa, cu 2-3%", a explicat Cabat.

Produsul intern brut (PIB) al Romaniei a scazut in primul trimestru al acestui an cu 6,2% fata de perioada similara din 2008, arata datele publicate marti de INS, care a revizuit datele initiale, ce indicau o contractie de 6,4%.

Astfel, INS estimeaza ca produsul intern brut a fost de 96,521 miliarde lei (22,6 miliarde euro) in primul trimestru, in serie bruta (date neajustate sezonier).

In date ajustate sezonier, PIB-ul Romaniei a fost de 128,73 miliarde lei in primul trimestru, in scadere in termeni reali cu 4,6% fata de ultimul trimestru din 2008.

Activitatea din agricultura, silvicultura si piscicultura s-a redus in primul trimestru cu 10,9% fata de aceeasi perioada a anului trecut, cea din industrie - cu 11,1%, activitatea din comert, repararea automobilelor si articolelor casnice, hoteluri si restaurante, transporturi si comunicatii s-a comprimat cu 7,6%, iar activitatile financiare, imobiliare, de inchirieri si serviciile pentru intreprinderi au scazut cu 3,8%.

De asemenea, volumul impozitelor pe produs colectate la bugetul de stat s-a redus cu 9,4%. In schimb, constructiile si-au marit volumul de activitate cu 4,7%, iar alte activitati de servicii au crescut cu 3,1%.

Pentru 2009, Comisia Nationala de Prognoza (CNP) estimeaza comprimarea economiei cu 4%, prognoza similara celei a FMI, urmata de o stagnare in 2010. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cât câștigă românii în străinătate. Diaspora aduce aproape 3% din PIB
Cât câștigă românii în străinătate. Diaspora aduce aproape 3% din PIB
Statisticile oficiale arată că România are una dintre cele mai semnificative diaspore din UE, raportat la populația rezidentă a țării. Pentru fiecare patru persoane care locuiesc în...
#constructii, #industrie, #investii, #ue , #stiri Ionut Dumitru