Cresterea fiscalitatii este inevitabila in Romania

Luni, 17 Noiembrie 2008, ora 14:20
1187 citiri
Cresterea fiscalitatii este inevitabila in Romania

Situatia economica actuala din Romania face inevitabila o crestere a fiscalitatii, indiferent de ce guvern va veni la putere, pentru ca este necesara o restabilire a echilibrului macroeconomic, a apreciat, luni, economistul sef al RZB, Ionut Dumitru.

"Principalele probleme ale economiei romanesti sunt dezechilibrul, extern care nu mai poate fi finantat, si problema salariilor. Trebuie sa facem o ajustare la nivel macroeconomic in ceea ce priveste productivitatea economica si salariile, masura care nu este populara. Echilibrul s-a rupt intre salarii si productivitate, acesta nu poate fi restabilit decat prin corectii inflationiste sau ajustari pe partea fiscala", a spus Ionut Dumitru.

Acesta vede ca inevitabila o majorare a taxelor si impozitelor in urmatorii doi ani.

"Cred ca aceasta este solutia pentru Romania in momentul de fata si cred ca este inevitabila, indiferent de guvern sau de oamenii politici, o crestere a fiscalitatii", a subliniat Ionut Dumitru.

Florian Libocor, economist sef la BRD, considera ca, pe nivelul de colectare, la venituri pot fi facute mult mai multe, daca se doreste acest lucru.

El a citat datele statistice din 2006, care aratau ca in Romania economia subterana reprezinta 45 la suta din PIB (25 la suta din PIB statistici oficiale - INS).

'Largirea bazei de impozitare a fost inteleasa prost in Romania si a fost aplicata pe principiul dai in calul care trage cel mai tare. Cred ca, in urma unor majorari de taxe si impozite, replica economiei nu va fi frauda. Si aici dau exemplul bancilor, care au contribuit la scoaterea la suprafata a unei importante parti a economiei subterane cand a fost vorba de contractarea de credite', a explicat Libocor.

Romania, care anul trecut avea cea mai mica cota de impozitare din Uniunea Europeana, de 16 la suta, a fost eclipsata anul acesta de Bulgaria, care are acum o cota unica de zece la suta, si de Republica Ceha, unde s-a introdus recent o cota de 15 la suta, conform KPMG.

Cota unica de 16 la suta a avut un mare succes in a relansa cresterea economica din Romania, nu numai pentru ca a oferit cetatenilor putere de cumparare crescuta, dar si pentru ca a facut mai putin costisitor pentru companii sa angajeze directori de top. Romania are o cota de impozit foarte competitiva si pentru profiturile companiilor, ceea ce a contribuit la atragerea investitiilor.

Cu toate acestea, conform unui studiu KPMG, competitia in domeniul fiscal este un fenomen in crestere, in special intre tarile din aceeasi regiune, si in consecinta, guvernele trebuie sa fie in permanenta la curent cu nivelul de dezvoltarea statelor vecine. In cadrul UE, acest lucru este cu atat mai important, cu cat Piata Unica permite indivizilor si companiilor sa activeze in afara granitelor nationale.

Totusi, un regim fiscal favorabil consta in ceva mai mult decat cota impozitului pe venit. In Romania, sistemul fiscal este inca complicat, cu schimbari dese, care descurajeaza investitorii. Aceasta inseamna ca se pierde mult timp cu administrarea fiscala, ceea ce implica o reducere a resurselor umane si materiale disponibile activitatilor productive.

Acest lucru contribuie in mod indirect la povara fiscala, deoarece costurile de conformitate sunt mari. De aceea, guvernul trebuie sa contribuie, in continuare, la succesul cotei unice si sa imbunatateasca ca platitori de contributii sociale in Romania, chiar daca o asemenea inregistrare implica venituri suplimentare pentru diversele bugete de asigurari sociale. Autoritatile romane ar trebui sa simplifice si sa deblocheze acest proces de inregistrare, deoarece acest lucru este in interesul propriu al autoritatilor'.