Banca Nationala scumpeste creditul in lei

Miercuri, 28 Iunie 2006, ora 05:04
1053 citiri

Amenintarile guvernatorului Mugur Isarescu la adresa imprumutului in moneda nationala s-au materializat la sedinta Consiliului de Administratie al BNR, care a decis astazi majorarea rezervelor minime obligatorii in lei ale bancilor de la 16% la 20% si cresterea dobanzii de referinta de la 8,5% la 8,75%.Cele doua masuri vizieaza limitarea cresterii creditelor care, dupa cum spunea seful bancii centrale, "si-au luat-o in cap". Specialistii anticipeaza o crestere a dobanzilor la creditele in lei.

BNR vrea sa ingenuncheze si creditul in lei

Dupa ce toamna trecuta Banca Nationala a declarat razboi deschis imprumuturilor in valuta, utilizand toate parghiile pe care le-a avut la dispozitie pentru a pune capac acestui tip de finantare, acum BNR se lanseaza intr-o noua lupta. Totul a inceput in urma cu aproximativ doua luni, cand Mugur Isarescu se declara multumit de incetinirea creditarii in euro si dolari, tragand in schimb un semnal de alarma in privinta imprumuturilor in lei. Seful BNR aprecia la aceea vreme ca daca ritmul accelerat de crestere a creditelor in moneda nationala va continua, Banca Centrala va lua masuri si impotriva acestora, ceea ce s-a si intamplat astazi.

Situatia in sine pare destul de penibila pentru romanul dornic sa se imprumute. Anul trecut, Banca Nationala sfatuia clientii bancari sa apeleze la creditele in lei in detrimentul celor in valuta. Acum care ar mai putea fi mesajul? Intrebare retorica, de altfel, pentru ca Banca Nationala pare a spune romanilor "Nu va mai imprumutati".

Cresterea creditului in lei a surprins Banca Nationala

Specialistii se asteptau ca BNR sa adopte astfel de masuri pentru limitarea creditului in lei. Din toamna lui 2005, ritmul de crestere a acestuia a fost ametitor, iar aceasta evolutia i-a surprins si pe oficialii Bancii Nationale.

"Creditarea in lei a inceput sa creasca foarte repede si presupun ca nici BNR nu se astepta la o astfel de evolutie. Faptul ca au scazut anul trecut rata rezervelor la lei, de la 18 la 16%, arata ca isi doreau sa-l stimuleze, incat nu s-au gandit ca s-ar putea sa-l stimuleze prea tare si dupa aceea sa aiba o problema serioasa. In momentul de fata s-au gasit in postura sa constate ca acesta creste accelerat si creaza presiuni asupra consumului si in final asupra preturilor. In mod normal, Banca Nationala a pus o frana creditarii in lei", declara Ionut Dumitru, managerul Departamentului de Cercetare de Trezorerie din cadrul Raiffeisen Bank.

Cu siguranta se va vedea o crestere a dobanzilor la creditele in lei

Impactul major asupra creditarii in lei il va avea majorarea ratei rezervelor minime obligatorii, de la 16% la 20%, ce se va transmite in piata in doua moduri. Ionut Dumitru apreciaza ca dobanda interbancara - ce este utilizata de banci ca referinta pentru stabilirea dobanzilor variabile la creditele acordate clientilor, va creste mai mult de 0,25%, cat reprezinta majorarea dobanzii de referinta. "Cu siguranta se va vedea o crestere a dobanzilor la creditele in lei", declara Dumitru.

Pe de alta parte, e posibila o reducere a dobanzilor la depozite. Directorul Departamentului de Cercetare de la Raiffeisen nu crede insa intr-o astfel de evolutie. "Nu cred insa ca se va intampla acest lucru, intrucat deja exccesul de lichiditate din piata a inceput sa se diminueze, iar multe banci nu isi doresc sa le scada in continuare depozitele atrase", declara Ionut Dumitru.

Banking News - www.bankingnews.ro

Majorarea rezervei minime, determinata in buna masura de perspectiva majorarii deficitului bugetar pana la 2,5% din PIB

"BNR este pusa in fata unei complicatii in plus si de aceea apelam la o masura puternica precum majorarea rezervelor minime obligatorii la lei pentru ca incercam sa contracaram efectele posibile ale cresterii cheltuielilor guvernamentale", a declarat ieri guvernatorul Mugur Isarescu la incheierea sedintei de politica monetara a Consiliului de Administratie al BNR. El a spus ca BNR se confrunta practic acum cu o problema suplimentara, din cauza ca toate componentele cererii sunt in expansiune, iar deficitul de cont curent este deja relativ mare si inflatia trebuie redusa in continuare. Ziarul Financiar

Monitorizarea vigilenta a inflatiei

Mugur Isarescu a adaugat ca deciziile de ieri ale CA al BNR, corelate cu mentinerea unui control ferm al lichiditatii de pe piata monetara prin continuarea sterilizarii substantiale a excesului de lichiditate, vor actiona in directia intaririi politicii monetare, inclusiv prin efectul asupra anticipatiilor inflationiste, si vor contribui la consolidarea procesului de dezinflatie, astfel ca inflatia sa convearga catre tinta de 4% in cursul anului 2007. Banca Nationala reitereaza ca va continua sa monitorizeze cu vigilenta evolutiile economice si monetare astfel incat prin adecvarea instrumentelor sale sa contracareze presiunile inflationiste. Ziua

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...