Uniunea Europeana in epoca santajului statal

Marti, 19 Iunie 2012, ora 08:01
3621 citiri
Uniunea Europeana in epoca santajului statal

Asistam la schimbari halucinante de atitudine in politica statelor cu probleme din Uniunea Europeana, gen Spania, Grecia si Irlanda, malformatii si orori de conduita statala, generate de situatiile financiare grele in care acestea se gasesc.

Daca pana in urma cu o luna de zile aceste state, indeosebi Grecia, asociau sprijinul masiv financiar cu masurile necesare de disciplina fiscal-bugetara, asociate si atasate, cunoscute ca si politici de austeritate, iata ca, dupa momentul atribuirii de catre Bruxelles, cu mare lejeritate, a celor 100 de miliarde euro Spaniei, pentru sprijinirea sectorului bancar, totul s-a schimbat, cu o repeziciune demna de o cauza mai buna.

Ce s-a intamplat de fapt si in fapt?

Spania, a 4-a forta economica a Uniunii Europene, considerand ca a stapani fotbalul si tenisul mondial reprezinta o conditie suficienta pentru a fi tratata preferential, a solicitat sprijin financiar Uniunii Europene, neconditionat si mai ales fara a fi umilita, asa cum s-a intamplat in cazul Greciei.

Mai mult, a amenintat ca daca acest lucru nu se va petrece repede, adica in timp util, in calitate de "elefant in magazinul de portelan", ar putea sa se miste putin necontrolat si sa arunce in aer eforturile Uniunii Europene de a supravietui, celei mai grave crize identitare si existentiale, din nu prea lunga ei viata.

Bruxelles-ul s-a conformat si nu a facut altceva decat sa deschida Cutia Pandorei, creand un precedent numai bun sa serveasca scopurilor electorale ale Syrizei, extrema stanga elena, care a reclamat de indata tratamentul preferential acordat tarii prietene si a afirmat ca votul de duminica din Grecia se va desfasura cu ochii la Spania, astfel incat "dupa ajungerea poporului grec la guvernare", expresia ii apartine lui Alexis Tsipras, liderul miscarii, Grecia sa renunte la austeritate, in schimbul continuarii sprijinirii financiare a acesteia.

A marait si Irlanda, care de asemenea doreste si intentioneaza rediscutarea masurilor de disciplina bugetara si a celor de austeritate, impuse, ca si conditii pentru sprijinul financiar acordat.

Finantarea se rezolva usor prin amenintare

Probabil, vom asista din partea acestor state, indiferent de cine va castiga alegerile in Grecia, la impunerea unui nou model de negociere a respectivelor tari cu Uniunea Europeana si ceilalti finantatori internationali, pe modelul "cu pumnul in masa", cu practicarea pe scara larga a santajului, liderii formatiunilor politice ai acestor state realizand ca o amenintare la adresa existentei Uniunii sau a monedei euro, rezolva cu mult mai repede si mai eficient dorinta lor de finantare.

Ramane de vazut cat de mult vor rezista statele finantatoare, gen Germania, la acest tip nou de actiune politica, sub forma santajului, si cum vor reactiona populatiile acestora, fiind bine stiut faptul ca cetatenii contributori si platitori de taxe din aceste tari nu mai doresc finantarea statelor cu probleme, chiar cu riscul destramarii sau redefinirii Uniunii Europene.

Crearea precedentului Spania echivaleaza, din punctul meu de vedere, cu o veritabila subminare din interior a intereselor Uniunii Europene, de fapt o autosubminare si chiar o sabotare a acestora, in cel mai pur si clar mod posibil.

Romania suporta nemeritat consecintele

Din nefericire, acest nou tip de impunere a intereselor statelor cu probleme financiare din Uniunea Europeana, prin practicarea santajului statal, va avea urmari negative pentru Romania, cea mai mare amenintare constand in posibilitatea deturnarii banilor, reprezentand fonduri structurale alocate Romaniei si necheltuite in timpul repartizat, spre respectivele tari.

Nu ar fi nici pentru prima data, nici pentru ultima, cand Romania ar suporta in mod nemeritat consecintele unei crize financiare necreate de ea.

Ultima data a facut-o in perioada 2009-2011, cand a suportat consecintele crizei creditelor subprime, importata din indepartata America.

Cum criza naste monstri, va trebui sa ne adaptam si acestei noi orientari, santajul statal, pe care am putea sa-l preluam, in aceasta forma bruta, sa-l rafinam, sa-l redenumim, sa-l mai cosmetizam si sa-l aplicam si noi in relatiile cu Uniunea Europeana, numai, numai vom reusi sa absorbim mai mult din banii nostrii.

Culmea, unii au reusit sa absoarba tot din ceea ce le-a fost repartizat, aspira mai departe, ca un veritabil aspirator de bani comunitari, cu mult succes, iar altii, vezi cazul nostru, nici macar nu au reusit sa miste ceva din banii lor repartizati, dimpotriva, contribuie, adica noi, cu multe miliarde de euro la bugetul Uniunii, prin taxele si contributiile achitate cu mult sarg.

De aproape 6 ani ne pastram aceasta calitate, de contributor net, la bugetul Uniunii Europene, macar suna frumos, chiar daca nu ne ajuta cu absolut nimic, dimpotriva. Nu stiu de ce-mi vine cuvantul "Erevan" in minte, cu toate asocierile posibile la situatia Romaniei, in ceea ce priveste finantarea europeana a acesteia.

#probleme finantare Uniunea Europeana, #probleme finantare Spania, #fonduri structurale Uniunea Europeana , #stiri Ionel Blanculescu