Moartea lui Bin Laden: O scurta perioada "de glorie" a dolarului

Marti, 03 Mai 2011, ora 16:47
2614 citiri
Moartea lui Bin Laden: O scurta perioada "de glorie" a dolarului

Moartea liderului Al Qaeda, Osama bin Laden, ar putea sustine increderea consumatorilor americani si ar putea accelera cresterea economica a Statelor Unite. Anuntul privind eliminarea liderului Al Qaeda a sprijinit, luni, aprecierea dolarului de la minimul ultimilor trei ani.Cu toate acestea, analistii financiari descriu situatia ca pe o reactie emotionala a pietelor, care s-ar puea amplifica in sens negativ odata cu venirea unui nou lider la conducerea Al Qaeda.

Potrivit consultantului financiar, Ionel Blanculescu, in prima perioada de la aflarea vestii, dolarul se va aprecia, bursele vor reactiona pozitiv, iar petrolul va scadea.

"Este o reactie emotionala a pietelor, exact cum a fost in 11 septembrie 2001, cand au cazut toate. Acum se aprecieaza toate. Totul se intampla in oglinda", a declarat pentru Bloombiz.ro Ionel Blanculescu.

De aceeasi parere este si analistul financiar Aurelian Dochia, care subliniaza faptul ca pentru majoritatea investitorilor, vestea uciderii lui Bin Laden inseamna o imbunatatire a perspectivelor. Acest lucru a dus la intarirea dolarului si la o reactie pozitiva a pietelor bursiere.

"Sfarsitul lui Bin Laden este perceput ca incheierea unei perioade de incertitudine, cu speranta ca o sa vina o perioada mai stabila, cu evolutii pozitive", a declarat pentru Bloombiz.ro Aurelian Dochia.

Analistul este de parere ca, in decurs de o saptamana, lucrurile nu vor mai fi privite cu atata optimism, fiindca problemele fundamentale cu care se confrunta economia SUA tin de dezechilibrele foarte mari si de datoria publica imensa.

"Economia SUA nu are o legatura directa cu soarta lui Bin Laden. Din 2001, de cand au avut loc atacurile teroriste, economia a cunoscut o perioada foarte buna, apoi a intrat in criza fara sa aiba legatura cu situatia lui Bin Laden", a mai precizat acesta.

In opinia lui Dochia, economia SUA sufera de un blocaj politic intre republicani si democrati din cauza masurilor care trebuie luate pentru reechilibrarea bugetara.

"Aceste dispute lasa o mare incertitudine si din cauza asta dolarul a scazut mult in ultima vreme.

Economia americana este inca fragila, ritmurile de crestere sunt mici, primul trimestru a fost dezamagitor, sunt multe lucruri care dau tendinta economiei americane, iar Bin Laden nu e nici macar printre cele mai importante", a mai adaugat Dochia.

Pe de alta parte, Radu Craciun, seful Eureko Pensii, afirma ca reactia pozitiva a pietelor este una emotionala care se va risipi pe masura ce timpul trece.

De asemenea, Craciun adauga ca moartea lui Osama Bin Laden nu poate ajuta economia SUA  sa-si revina.

"Aceasta veste poate afecta intr-o anumita masura sentimentul opiniei publice, daca ma iau dupa demonstratiile triumfaliste din SUA. Incet-incet cred ca lumea se va intoarce la grijile de zi cu zi si isi va da seama ca problema terorismului mondial nu se rezolva prin uciderea unui lider. Vor fi altii care vor aparea", a declarat pentru Bloombiz.ro Radu Craciun.

Pe de alta parte, Blanculescu descrie sistemul terorist Al Qaeda ca pe o organizatie "mozaica", care are multe centre de comanda, prin urmare liderul va putea fi usor inlocuit.

In momentul in care sistemul terorist isi va alege un nou lider, pietele vor reactiona.

"Daca noul lider va fi foarte radical, va fi un extremist in aceasta organizatie, pietele vor reactina negativ.

Daca va fi un moderator, o persoana cunoscuta, cu pozitii de centru, rapotat la structura de terorism, probabil nu se va intampla nimic pe zona pietelor, ci pur si simplu se va inlocui o structura, iar Occidentul va lupta mai departe impotriva acestui sistem", a mai adaugat Blanculescu.

De asemenea, Dochia considera ca dupa moartea lui Osama Bin Laden se pot crea doua scenarii.

"Reteaua ar putea fi decapitata si incet incet va fi disipata in grupuri mai mici cu forta mai mica si dificultati de coordonare sau, dimpotriva, va exista o mobilizare ca sa razbune moartea lui Bin Laden. E bine sa fii pregatit pentru ceea ce este mai rau", a subliniat analistul.

Pe de alta parte, consultantul Blanculescu spune ca specificul organizatiei Al Quaeda este descentralizarea.

"Organizatiile locale actioneaza de capul lor, nu exista un sistem foarte strans intre varf si organizatiile de la baza. Ele actioneaza ca si organizatiile de partid din Romania. La varf se initiaza o alianta si in judet nici nu vor sa auda", a afirmat Blanculescu.

In opinia acestuia, caderea lui Osama nu face decat sa razbune o situatie, sa acopere o rana dupa 10 ani.

"Sa spuna foarte clar: Yes, we can! Dupa 10 ani s-a facut dreptate. Acesta e mesajul simbolistic care nu face decat sa confirme sloganul lui Obama. America poate chiar si dupa 10 ani sa-si obtina dreptatea", a mai subliniat Ionel Blanculescu.

Pe de alta parte, analistul Dochia crede ca moartea lui Bin Laden nu inseamna neaparat sfarsitul terorismului.

Lumea se va confrunta in continuare cu astfel de riscuri, insa faptul ca liderul teroristilor a fost eliminat ofera o nota de optimism.

Pe langa moartea liderului teroristilor, exista o alta componenta mult mai importanta care poate disipa organizatia.

"Ceea ce s-a obtinut foarte important a fost izolarea organizatiei de sursele de finantare. In cei 10 ani aceasta organizatie terorista a fost izolata foarte mult de sursele ei de finantare, iar in terorism ca si in piata reala, activitatea este motivata de bani. Daca nu sunt bani, chiar si fanaticii se gandesc de doua ori inainte de a actiona", a precizat Blanculescu.

Romania, neimportanta pe harta terorismului

"Romania nu conteaza pe aceasta harta a terorismului. Noi ne bagam singuri in seama, e o <<chestie>> care face parte din filozofia poporului roman, si cred ca <<ne rugam>> in fiecare zi sa pice si pe la noi vreo bomba sa aparem in fata lumii ca un stat atacat de teroristi", a subliniat Blanculescu.

In opinia acestuia, trimiterea militarilor romani in Afganistan nu o afecteaza in nici un fel.

De aceeasi parere este si Aurelian Dochia care crede ca lucrurile nu  se vor agrava pentru romani.

"Tarile ca Romania nu sunt in prima linie a bataliei. In general, un terorist, cand vrea sa aiba o actiune spectaculoasa, prefera sa se uite la marile puteri, marile capitale, marile simboluri ale lumii pentru a atrage atentia.

Un accident care s-ar intampla intr-o tara mai mica si cu mai putina vizibilitate, cum este Romania, nu ar merita prea mult eforturile", a mai precizat analistul.

#Al Qaeda, # moartea lui Osama Bin Laden, #aprecierea dolarului, #scadere pret petrol, #economia SUA, #lider al qaeda, #terorism , #stiri Ionel Blanculescu