EURO, sabotat de proprii creatori? Vezi cum poate fi salvat simbolul UE

Marti, 30 August 2011, ora 23:24
5178 citiri
EURO, sabotat de proprii creatori? Vezi cum poate fi salvat simbolul UE

Criza cronica a datoriilor suverane a taiat din puterea de seductie a monedei euro. Daca pana in 2008, Uniunea Europeana parea un club elitist in care toate tarile din Europa isi doreau sa adere, acum, fundatia acesteia incepe sa se clatine iar liderii Uniunii isi croiesc un drum paralel cu realitatea crancena a tarilor "bolnave". Viitorul Uniunii Europene nu suna promitator in viziunea specialistilor contactati de Bloombiz, care s-au incumetat in a face prognoze cu privire la soarta euro.

"China va fi cea care va provoca moartea euro. Daca in 15-20 de ani, statul chinez reuseste sa faca un pas major si sa devina puterea economica numarul 1 in lume, atunci lupta dintre euro si dolar va fi istorie. In acel moment, euro va disparea si va fi inlocuit de <<altceva>> mult mai mare si mult mai amplu. In 20 de ani, euro va fi doar o amintire", a declarat consultantul financiar Niels Schnecker.

Iesirea simbolului euro din jocul economic in care a fost implicat se va intampla fiindca moneda europeana nu va mai avea scopul pe care trebuia sa-l aiba si nu va mai exista aceeasi Uniune Europeana, in opinia consultantului.

Acesta nu crede ca euro va iesi din scena cu un "joc de artificii".

"Euro a fost adus mult prea devreme pe scena si ca atare <<s-a ars>> foarte repede. El nu a avut nicio sansa din prima zi. Nu ma astept ca el sa iasa din scena cu un scandal", a mai adaugat specialistul.

Nici consultantul financiar Ionel Blanculescu nu pariaza pe existenta euro in urmatoarele decenii. Previziunile acestuia merg mult mai departe de prabusirea simbolului Europei si ajung chiar la o disparitie a Uniunii Europene, alianta care demonstreaza pe zi ce trece ca nu are o baza solida.

In opinia sa, statele puternice din nucleul european - Germania, Franta, Italia - nu vor putea fi niciodata parteneri in acelasi club cu tarile slab dezvoltate – Romania, Bulgaria, Grecia.

"Vad ca tarile puternice simt din ce in ce mai mult nevoia sa se delimiteze de tarile slabe si vor sa dea nastere unui Guvern European. Cele 27 de state membre se afla acum intr-o Uniune de forma. In 20 de ani, UE nu va mai exista, iar statele vor reveni la forma initiala. Economiile puternice realizeaza ca uleiul si apa nu se pot amesteca niciodata", a declarat Ionel Blanculescu pentru Bloombiz.ro.



Disparitia Uniunii Europene, care este vazuta ca un club elitist invadat de "saraci", va duce invariabil la disparitia euro. Consultantul financiar crede ca statele membre se vor intoarce la monedele lor nationale. Primul semn ca moneda europeana va muri este dat chiar de cea mai puternica economie din zona euro, Germania, care se gandeste sa tipareasca marci.

Discutiile liderilor economici cu privire la crearea Statelor Unite ale Europei sunt duse in van de catre liderii economiilor puternice din zona euro, cu scopul de a masca slabiciunile tot mai evidente ale Uniunii. Ionel Blanculescu spune ca realizarea Statelor Unite ale Europei nu va putea avea loc din cauza unei mari diversitati in compozitia UE.

In opinia acestuia, UE va avea de suportat 3 ani de foc, iar sechelele cu care va ramane vor genera o despartire amiabila intre statele membre peste 20 de ani. Din acest "divort" european, Ionel Blanculescu crede ca statele puternice vor iesi invingatoare, in timp ce tarile slabe vor deveni si mai vulnerabile.

Consultantul Niels Schnecker da o alta culoare tabloului european de peste doua decenii. Acesta crede ca economia Europei va fi una de servicii care va deservi zonele afro-asiatice.

"Daca China isi continua sistemul de colonizare pe care l-a inceput in Africa si pe care il face cu mult succes, toate aceste noi industrii si economii africane vor avea nevoie de servicii care sunt deja perfectionate in Europa. Capacitatea de productie a tarilor europene a scazut si va continua sa scada pentru ca in momentul de fata Europa nu are nici o industrie care sa fie in viitor o noua explozie.

Agricultura europeana va deveni din ce in ce mai mica fata de agricultura ce se va face pe continentul african, sud-american sau chiar asiatic. Europa va avea o functie de servicii de suport", crede Schnecker.

Dar daca...Euro supravietuieste?

Scenariul optimist, in care euro supravietuieste si Uniunea Europeana se transforma in Statele Unite ale Europei, apartine analistului Dan Petre.

Acesta crede ca moneda europeana va supravietui pe termen lung.

Intreaga Europa se afla intr-o criza de adaptare in care statele membre sunt nevoite sa dea un "refresh" propriilor economii pentru a da nastere unei noi guvernante politice si economice, precizeaza analistul.

"Cred ca in viitor vom avea eurobonds. Vorbim despre o noua guvernanta financiar-bugetara a zonei euro. Eu sper ca in viitor sa vedem Statele Unite ale Europei, sa ajungem la o forma mult mai solidara politic si economic", a declarat Dan Petre pentru Bloombiz.ro.

Potrivit acestuia, primul pas in crearea Statelor Unite ale Europei va fi realizarea unui nou tratat care sa redefineasca rolurile Comisiei si ale Parlamentului si sa acorde Comisiei un rol de Executiv si nu doar de "Gardian al Tratelor".

Scenariul analistului nu se opreste aici. Dan Petre vede chiar un transfer al unor elemente de legislatie dinspre parlamentele nationale spre Parlamentul European si rediscutarea raporturilor dintre Parlamentul European si Consiliul European.

Avantajul, in opinia acestuia, este reprezentat de coerenta legislatiei "celei mai puternice economii a lumii".

"Europa, la momentul actual este cea mai mare putere economica a lumii. Imi pare rau s-o spun pentru cei care viseaza la China, India sau SUA, insa Europa are cele mai mari sanse de crestere economica. Acesta este viitorul. Exista posibilitatea ca britanicii sa nu participe in aceasta guvernanta si eu cred ca vor pierde, dar e decizia lor suverana", a mai subliniat analistul.

In opinia sa, chiar si peste doua decenii, euro va ramane in topul celor mai importante cinci monede, alaturi de dolar.

#euro, #soarta euro, #ue, #uniunea europeana, #viitor europa, #zona euro , #stiri Ionel Blanculescu