Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Blanculescu: In 2012 Romania se va inviora economic

Blanculescu: In 2012 Romania se va inviora economic


Anul 2012 va fi unul pozitiv pentru economia Romaniei, chiar daca va fi afectat de criza datoriilor suverane din zona euro, considera Ionel Blanculescu, presedintele societatii Consultanta si Investigatii Financiare, fost ministru-delegat pentru coordonarea autoritatilor de control.

"Ciclicitatea economica va aduce economia Romaniei in faza de dupa criza si anume inviorare si relansare economica, pana la expansiune, in urmatorii trei ani", a declarat, miercuri, Ionel Blanculescu.

Blanculescu: Competivitatea va deveni religia economiei nationale

"2012 va reprezenta un an pozitiv pentru economia Romaniei, caracterizat de optimism, speranta si mult entuziasm, pe fondul, pentru prima data in istoria economica a tarii, a cresterii cu adevarat a competitivitatii, coloana vertebrala a unei economii performante. Competitivitatea va deveni religia economiei nationale, iar cei care nu cunosc ce inseamna aceasta, vor trebui sa consulte dictionarele economice nationale si internationale", a explicat analistul economic.

Acesta a precizat ca daca Guvernul Romaniei va reusi sa sprijine acest nou suflu economic prin politici economice inteligente si curajoase, atunci anul 2012 va reprezenta un succes pentru economia Romaniei, dornica de a uita cat mai repede purgatoriul prin care a trecut in cei trei ani de criza dura.

In plus, Ionel Blanculescu considera ca turismul va fi surpriza placuta a anului 2012 in Romania, asa cum agricultura a fost vedeta anului 2011.

Cursul de schimb va urma tendintele pozitive ale economiei, in 2012

In ceea ce priveste evolutia cursului de schimb, analistul considera ca acesta va urma in 2012 tendintele pozitive ale economiei, urmand sa-si pastreze o stabilitate relativa, intr-un interval de variatie probabil de 4,1 - 4,4 ron/euro.

"Nu ma astept la explozii pe cursul de schimb, chiar in conditiile in care unele state din zona euro vor introduce probabil distorsiuni majore pe aceasta piata, urmate de volatilitatea cursului, insa pe perioade scurte de timp. Specialistii in domeniu sustin ca este de evitat intrarea in panica in aceste scurte perioade de timp, similare turbulentelor periodice in timpul unui zbor", a subliniat analistul.

De asemenea, Blanculescu considera ca Romania se va incadra in prevederile acordului cu FMI in acest an deoarece este unul dintre cei mai silitori elevi.

"Romania se va incadra, in mare parte, in prevederile acordului cu FMI in acest an. Nu cred ca exista elev mai silitor al FMI decat Romania si cum acest organism financiar international, cu rezervele de rigoare, solicita tarii noastre cerinte normale de disciplinare bugetara si fiscala, nu vad de ce acestea nu ar putea fi puse in aplicare", a subliniat presedintele societatii Consultanta si Investigatii Financiare.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Agerpres
Articol citit de 1385 ori