Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

40 de miliarde de euro, economia nefiscalizata in Romania?

40 de miliarde de euro, economia nefiscalizata in Romania?

"Unii spun ca evaziunea fiscala este intre 25-42% din PIB. Asta inseamna ca o cifra de pana la 40 de miliarde de euro este nefiscalizata. Undeva intre 16-20 miliarde de euro nu intra in buget. Daca ar intra aceste sume in buget, ne-am mai face probleme de 500 de milioane de euro pe care ar trebui sa-i dam in luna iunie si pentru care am aruncat batranii intr-o situatie de nedescris?", a declarat consultantul financiar Ionel Blanculescu, fost sef al Ministerului Controlului, in Guvernul Nastase, intr-un interviu acordat Bloombiz.ro, despre economia subterana si evaziunea fiscala din Romania. 

Cum comentati rezultatele pe zona combaterii evaziunii fiscale?

Evaziunea fiscala nu se combate in mod eficient in Romania.


Cine este indreptatit sa actioneze in domeniul combaterii evaziunii fiscale? In special Garda Financiara.


Ea reprezinta un organ armat al statului. Garda Financiara poarta arme, iar in alte state are o putere mult mai mare ca in Romania.


De exemplu, Garda din Italia, care are un efectiv de 60.000 de oameni, fata de 1000 de oameni cat are Garda Financiara din Romania, este inzestrata cu armament, incepand de la avioane de lupta, pana la submarine.


Evaziunea fiscala nu se combate numai din birou, ci de acolo de unde se produce, in domeniul transportului si comercializarii de produse petroliere, de bauturi alcoolice, tutun, cafea.


Pentru a combate evaziunea fiscala, in primul rand, trebuie asociata cu crima.


Atat pedepsele cat si modul de actiune impotriva evaziunii fiscale ar trebui sa fie similare cu cele impotriva acestei infractiuni supreme.


Cum se poate lupta cu evaziunea?


Din punctul meu de vedere, e nevoie de doua elemente pentru o combatere eficienta.


In principal, avem nevoie de o legislatie pe masura, si in al doilea rand, de o institutie foarte puternica in persoana Garzii Financiare, care ar trebui sa colaboreze cu ANAF, si nu sa fie subordonata acestei institutii.


Garda Financiara, pentru a fi eficienta, ar trebui sa fie scoasa din cadrul Ministerului Finantelor Publice.


Trebuie sa fie o entitate individuala, subordonata primului-ministru si nu o entitate subordonata unei institutii civile in care actioneaza 30.000 de persoane.


Principiul de combatere eficienta a evaziunii fiscale ar fi ca Garda Financiara sa fie o entitate total scoasa in afara altor interese.


Pe mine m-ar interesa ca Garda Financiara sa verifice urmatoarele domenii: productie, comercializare, intermediere cu petrol, tigari, bauturi alcoolice, cafea, operatiuni cu fier vechi, cu lemn si operatiuni de import-export.


De exemplu, sa luam asa numitul “transfer pricing”, domeniul preturilor de transfer.


Este o forma de evaziune fiscala, la moda, foarte soft, la nivelul marilor companii din Romania.


Firma mama are pana la 25 de companii in grup.


Compania din Romania care, sa spunem produce automobile, importa la preturi cu mult mai mari produsele din afara care sunt produse exportate de firma mama.


Totul se petrece in familie.


Masina noastra este produsa in Romania cu 8000 de eruo, urmand sa fie vanduta cu 10.000 de euro.


Ar ramane, conform schemei de calcul al profitului brut, 2000 euro impozitati in Romania cu 16%. Deci am avea 320 euro pe masina.


Astfel, se apeleaza la transfer pricing.


Tot ce importa: cutii de viteze, motoare etc sa nu mai ajunga la 8000, ci la 9900 si apoi fac din nou diferenta. 10 000 minus 9 900, inseamana 100.


100 de euro impozitati in Romania cu 16%, inseamna 16 euro. Astfel vedem care este diferenta si vedem cat am fi putut sa incasam numai pe impozitul pe profit.


In 2008, la nivelul Romaniei, cifra de afaceri globala a fost de 260 de miliarde de euro.


Profitul realizat pe aceasta cifra de afaceri a fost 3%.


Cum poti sa inregistrezi atat de putin intr-un an de boom, de maxima profitabilitate?


Romania incaseaza venituri intr-un an de 30-31% maximum din PIB.


Cum e in restul statelor din UE?


Statele in care functioneaza bine combaterea evaziunii fiscale, ajung pana la 47- 48%, venituri din PIB.


Majoritatea statelor din UE au pana la 48%. Noi suntem la cel mai redus nivel, pentru ca diferenta pleaca pe zona de evaziune si pe zona de activitati ilegale, din traficul de droguri, traficul de armament sau contrabanda.


Banii acestia distorsioneaza piata.


Fac sa apara pe toate strazile X6, Q7. De acolo sunt banii.


Unii spun ca evaziunea fiscala este intre 25-42% din PIB.


Inseamna ca o cifra de pana la 40 de miliarde de euro este nefiscalizata.


Undeva intre 16-20 miliarde de euro nu intra in buget.


Daca ar intra aceste sume in buget, ne-am mai face probleme de 500 de milioane de euro pe care ar trebui sa-i dam in luna iunie si pentru care am aruncat batranii intr-o situatie de nedescris?


Omoram batrani cu viata prin aceasta masura disperata. Nu e normal ceea ce se intampla.


Cat este economia subterana in Romania raportata la PIB?


Exista metode de calcul a economiei subterane, care ne spun ca economia subterana in Romania este intre 25-42%.Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 3993 ori
Citeste mai multe despreblanculescu buget evaziune fiscala ionel