Vanatoarea, o afacere care nu stie ce e criza

Sambata, 24 Octombrie 2009, ora 13:16
3369 citiri
Vanatoarea, o afacere care nu stie ce e criza

Mai multi oameni de afaceri autohtoni, printre care Elan Schwartzenberg, Ilie Carabulea si Ioan Niculae, se lupta sa ocupe locul lasat liber pe piata organizarii de partide de vanatoare de cel mai bogat roman, Ion Tiriac.

Unul dintre cele mai influente personaje din domeniul cinegetic este Arpad Sarkany, care, prin Abies Hunting, organizeaza partide exclusiviste pentru strainii cu foarte multi bani.

Printre cei adusi de Sarkany in Romania se numara regele Spaniei, Juan Carlos, care a participat la o vanatoare de ursi in Harghita.

Pe aceasta piata a intrat, recent, si Elan Schwartzenberg (fostul sot al vedetei TV Mihaela Radulescu), proprietarul Neocity Group.

"Nu costa nimic sa vanezi la mine, iar printre oamenii de afaceri pe care ii invit de regula la Branesti se numara chiar fostul tenisman", a declarat acesta pentru Capital.

Ilie Carabulea, cel mai bogat sibian, potrivit Top 300 Capital, a inceput amenajarea unui complex de vanatoare la Crint.

"L-am populat cu mistreti, cerbi si opt ciute, doi capriori si zece caprioare", a declarat el.

In scurt timp, la Sinteu, Bihor, se va inaugura un tarc de vanatoare, care se va numi Vila Tirol si va reprezenta o investitie romano-austriaca.

Tarcul va ocupa un teren cu suprafata de 44 de hectare, iar pe jumatate din acesta va fi amenajata o crescatorie de bizoni americani.

"In weekend va veni pe aici presedintele Slovaciei, Ivan Gasparovici", a declarat Ovidiu Bargau, consultantul proiectului.

Peste 20 de domenii private

Cea mai mare parte din fondurile de vanatoare se afla in continuare in proprietatea statului roman.

Asociatiile judetene ale vanatorilor si pescarilor sportivi (AJVPS) controleaza cele mai importante fonduri cinegetice ale tarii, managementul fiind asigurat insa de Ministerul Agriculturii.

Periodic, fondurile de vanatoare mari si foarte profitabile sunt scoase la licitatie, in schimbul unei redevente anuale.

Asa s-a intamplat si in aceasta vara cu celebrul fond de vanatoare de la Balc (peste 11.000 de hectare), care a fost adjudecat de Asociatia de Vanatoare Waidmannsheil.

Pentru domeniul ce a fost detinut de catre Ion Tiriac, ministerul va primi o redeventa de 27.000 de euro.

Conform Directiei Generale de Regim Silvic si Cinegetic, in Romania exista 23 de mari complexuri private de vanatoare.

Ursul, mai ieftin la romani

In aceasta perioada, nu prea au mai fost solicitari pentru vanatul exemplarelor de colectie, dar in schimb s-au inmultit cererile pentru mistreti, iepuri sau pasari de pasaj (rate si gaste salbatice).

"Vanatorii romani trebuie sa achite o cotizatie anuala de 850 de lei si pot participa la sesiuni de vanatoare de iepuri, fazani, mistreti etc.", explica Adrian Bucur, inginer principal la AJVPS Arges.

Strainii nu beneficiaza de abonament, dar au un tarif de 50 de euro pe zi.

Preturile practicate de stat pentru diferitele trofee sunt mai mici decat de alte state din UE.

Pentru un urs, statul percepe o taxa de 5.000 de euro (vanatorii straini platesc 7.000 de euro), iar pentru un cerb carpatin, suma se apropie de 6.000 de euro.

In afara granitelor, salbaticiunile mari sunt tot mai rare, iar pretul cerut pentru impuscarea unui exemplar de colectie poate depasi 10.000-15.000 de euro.

Se estimeaza ca Romania incaseaza 5 milioane de euro de pe urma activitatilor de vanatoare.

Suma este de 10 - 20 de ori mai mica fata de cele incasate de alte tari din regiune.

#vanatoare, # afacere, # criza , #stiri Ion Tiriac