Din motive diametral opuse, doua banci dispar din peisajul financiar romanesc

Joi, 24 August 2006, ora 07:18
1151 citiri

Miscari importante facute de BNR pe piata financiara. Pe de o parte forul a dat unda verde fuziunii dintre HVB si Banca Tiriac, iar pe de alta parte, pe modiv de diminuare a capitalului sub normele legale in vigoare, Nova Bank i-a fost retrasa autorizarea de functionare.

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a autorizat fuziunea prin absorbtie a HVB Bank Romania de catre Banca Comerciala Ion Tiriac (BCIT), in urma careia va rezulta banca HVB - Tiriac. Decizia de autorizare, emisa de Consiliul de Administratie al BNR, a fost publicata in Monitorul Oficial. Totodata, BNR a decis retragerea autorizatiei de functionare a HVB Bank Romania, ca urmare a autorizarii procesului de fuziune.

Anul trecut, Bank Austria Creditanstalt (membra a grupului german HVB si actionarul majoritar al HVB Bank Romania) si Banca Tiriac au finalizat tranzactia privind fuziunea dintre HVB Bank Romania si Banca Tiriac. Desi operatiunea se realizeaza prin absorbtia HVB de catre BCIT, BA-CA va detine pachetul majoritar in noua entitate. Preluarea BCIT a fost realizata la 1 septembrie 2005, printr-o tranzactie in valoare de 252,8 milioane de euro.

BA-CA a preluat 9,09% din actiunile BCIT pentru 42,5 milioane de euro si a acordat un pachet reprezentand 50% minus o actiune la HVB Bank Romania in schimbul unei participatii 40,91% la Banca Tiriac. BA-CA a mentionat ca, in legatura cu aceasta tranzactie, a efectuat o plata de 40 de milioane de euro, echivalenta unei contributii nerambursabile a unui actionar, catre o companie administrata impreuna cu Ion Tiriac, la care BA-CA detine 30% din capital. HVB Bank Romania este succesorul legal al BA-CA Romania, banca prezenta pe piata locala inca din septembrie 1998.

Grupul HVB a fost preluat de cel italian Unicredito, care detine la randul sau o subsidiara in Romania. Din noiembrie 2005, HVB Bank Romania si Banca Tiriac fac parte din UniCredit Group. Pregatirile pentru integrare au inceput in septembrie 2005, iar pe parcursul procesului de fuziune HVB Bank si Banca Tiriac au functionat in paralel. La mijlocul acestui an, profitul obtinut de bancile detinute de grupul italian UniCredit in Romania - 116,4 milioane lei, respectiv UniCredit Romania, HVB Bank Romania si Banca Tiriac, reprezenta 9,5% din castigul intregului sector bancar romanesc, iar activele cumulate aveau o pondere de 8% din total.

Decizia Bancii Nationale a Romaniei (BNR) privind retragerea autorizatiei de functionare a Nova Bank a fost publicata, marti, 22 august, in Monitorul Oficial, data de la care intra in vigoare. Hotararea poate fi atacata la inalta Curte de Casatie si Justitie, in termen de 15 zile de la comunicare, potrivit prevederilor legii bancare. Consiliul de Administratie al BNR decis, in urma cu doua saptamani, retragerea licentei de functionare a Nova Bank (fosta Banca Unirea), dupa o perioada de un an si patru luni in care institutia de credit a activat in regim de decontare speciala.

BNR a instituit la Nova Bank, in martie 2005, regimul de decontare speciala, pe fondul unei lichiditati scazute cauzate de transferul unor bani in strainatate. Nova Bank este fosta Banca Unirea, al carui actionar majoritar era Banca Populara Romana. Institutia de credit a fost preluata in 2003 de firma elvetiana Alpur Invest, controlata de investitori rusi. Banca a inregistrat anul trecut pierderi de 13,8 milioane de lei, de peste doua ori mai ridicate decat in 2004, iar activele se ridicau la 29,1 milioane lei, fata de 44,6 milioane lei in decembrie 2004.

Ceilalti actionari ai bancii sunt CTS Consulting Trading Services AG Elvetia - 9,74%, MR Investering BV Olanda - 9,94%, Vavulin Dumitru, persoana fizica din Federatia Rusa - 4,98%, SIF Moldova - 3,08%, Karachkov Seguei din Federatia Rusa - 2,11%, Cecan Iurie din Republica Moldova - 1,84%, Hanea Mihail din Republica Moldova- 1,84%, Josan Anatolie din Republica Moldova- 0,78%, CNSLR Fratia - 0,62%, persoane fizice (248) - 8,79%. Fondul de Garantare a Depozitelor in Sistemul Bancar a fost desemnat lichidator al Nova Bank, odata cu decizia Consiliului de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei privind retragerea autorizatiei de functionare a bancii.

Bloombiz