Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Criza internationala nu s-a resimtit foarte mult in afacerile Tiriac Holdings

Criza internationala nu s-a resimtit foarte mult in afacerile Tiriac Holdings

Criza financiara internationala nu s-a resimtit foarte mult in cifra de afaceri a Tiriac Holdings, a declarat Ion Alexandru Tiriac, fiul lui Ion Tiriac si reprezentantul sau in cadrul grupului, cu activitati in principal pe segmentele auto, imobiliare, leasing si transport aerian de tip VIP charter.

"Pe fondul crizei inregistrate pe pietele financiare internationale si referindu-ne strict la investitiile personale majore, oamenii au fost ceva mai prudenti. Acest lucru nu s-a resimtit, insa, foarte mult in afacerile noastre, fapt confirmat si de cifra de afaceri realizata pana acum", a declarat agentiei MEDIAFAX Ion Alexandru Tiriac.


El a afirmat ca pentru dezvoltatorii imobiliari sau pentru importatorii si distribuitorii de autovehicule, strategiile necesita proiectii pe termen mult mai mare de un an, in special datorita investitiilor pe care le presupun astfel de business-uri.


"Daca am fi vrut sa obtinem profituri imediate, am fi investit in altceva, ori noi ne-am dorit sa construim in Romania niste afaceri pe termen lung, serioase si profesioniste", a spus Ion Alexandru Tiriac.


Cristina Munteanu, directorul de comunicare al grupului de firme controlat de Ion Tiriac, a declarat in luna iunie ca Tiriac Holdings mizeaza in acest an pe afaceri de circa 2,2 miliarde euro, in urcare cu 37% fata de 2007. Grupul cuprinde diviziile TiriacAuto, Tiriac Imobiliare, Tiriac Leasing si Tiriac Air si a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri de aproximativ 1,6 miliarde de euro.


Pe langa cele patru divizii, grupul mai cuprinde firma de paza si protectie SecurIT Force si producatorul de ascensoare IFMA.


Divizia auto are ponderea cea mai importanta in afacerile consolidate, cu mai mult de 900 de milioane de euro, in 2007, si un nivel estimat de peste 1,4 miliarde de euro in acest an.


Potrivit estimarilor lui Ion Alexandru Tiriac, piata auto va scadea usor in acest an fata de 2007.


"In interiorul grupului Tiriac am reusit sa crestem mai mult decat piata, dar acest lucru s-a datorat unei forte de vanzari dinamice si unui produs superior competitiei. Este absolut normal, insa, ca, la un moment dat sa se ajunga la consolidare si la o crestere de doar cateva procente pe an. Acest lucru va reprezenta un plus pentru clienti, caci accentul distribuitorilor se va pune mai ales pe calitatea serviciilor si pe competitivitatea produselor, fara a se mai baza pe evolutia pietei", sustine omul de afaceri.


El a adaugat ca, desi numarul total de masini aduse in tara a crescut in ultimul an, multi romani continua sa se orienteze spre achizitionarea unei masini de la persoane fizice, nu de la distribuitori autorizati. Aceasta optiune poate aduce cumparatorului o economie mai mare initial, dar ulterior, costurile de intretinere si de reparatii sunt mai mari si devin prioritare, potrivit sursei citate.


Pe segmentul imobiliar, Tiriac considera ca nivelul vanzarilor inregistrate in Romania este scazut, tinand cont de cererea de locuinte noi existenta, dar ca atat tranzactiile, cat si preturile ar putea urca in perioada urmatoare.


"Personal, consider ca, intr-un orizont de timp de 6 - 12 luni, vom asista din nou la un val de crestere al volumului de vanzari si eventual al preturilor la locuinte", spune Tiriac.


Pe de alta parte, omul de afaceri a aratat ca piata de servicii financiare a avut o evolutie pozitiva in acest an, datorita lansarii unor produse si servicii financiare noi, din ce in ce mai flexibile.


Tiriac afirma ca situatia de criza existenta pe pietele financiare va genera in continuare presiuni inflationiste.


"Evident, BNR are in vedere presiunile inflationiste pe termen lung, care sunt in continuare ridicate, fapt pentru care si-a revizuit in crestere prognoza privind inflatia din 2008 si 2009, de la 6% la 6,6%, respectiv de la 3,5% la 4,2%. Personal, consider ca aceasta crestere va fi mai mare, cu minimum o jumatate de punct, fapt absolut normal avand in vedere criza actuala de pe pietele financiare", afirma reprezentantul Tiriac Holdings.


El afirma ca, in ciuda crizei financiare mondiale resimtite la nivel local, dar si unor deficiente precum lipsa infrastructurii, Romania este in continuare atractiva pentru investitorii straini.

Pe de alta parte, pentru a fi competitive in afara tarii, companiile romanesti trebuie sa treaca prin etape de restructurare si cosmetizare, dupa care sa caute un partner strategic de renume international, fara cedarea controlului afacerii.


"Evolutia activelor romanesti depinde in egala masura atat de factori interni, cat si de cei externi, amintind aici atat conjunctura economica mondiala si implicit apetitul pentru pietele emergente, cat si semnalele date de economia romaneasca in ceea ce priveste ansamblul de politici macroeconomice (monetara, de venituri si fiscala)", a mai spus Tiriac.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1635 ori