Interviurile Business24.ro
Despre Ion Tiriac

Despre Ion Tiriac

Ion Tiriac este un fost sportiv roman, ce a performat in tenis de camp si hochei pe gheata. Tiriac si-a castigat averea ca antrenor de tenis, reusind sa intre in lumea afacerilor si sa devina primul roman miliardar in euro. Tiriac este si primul roman care a fost inclus in topul Forbes al celor mai bogati oameni din lume. Nascut pe 9 mai 1939, la Brasov, a fost casatorit de doua ori cu fotomodele straine. Din aceste casatorii are trei copii, dintre care mai cunoscut este fiul cel mare, Ion Alexandru Tiriac.

Studii si distinctii

- A absolvit in 1964 Institutul de Cultura Fizica, Bucuresti primind distinctia Maestru Emerit al Sportului - Serviciul Credincios in grad de Mare Cavaler - Doctor Honoris Causa al Universitatii de Vest din Timisoara - Cavaler al Ordinului Steaua Romaniei

Activitatea sportiva

Ca jucator de tenis, a avut peste 150 de participari in Cupa Davis intre 1959 si 1978, disputand trei finale, cu Statele Unite ale Americii, in 1969, 1970 si 1972, in toate trei avandu-l ca partener pe Ilie Nastase. A castigat peste 40 de titluri internationale in competitii de simplu si dublu la tenis. In 1970, a iesit impreuna cu Ilie Nastase, campion la dublu la turneul de la Roland Garros. Tot la dublu a mai castigat alte turnee cu Ilie Nastase (Foro Italico, Open Philadelphia Indoor in 1970, Monte Carlo Open, Open Suedia, Italian Open si Canadian Open in 1972, Arymehr Cup in 1977), alaturi de Guillermo Villas la Baltimore International si Nice International in 1977, Volvo International in 1979 si, cu Adriano Panatta, Campionatului Mondial de tenis, Sao Paolo (1974). De noua ori a fost campion al Romaniei la tenis. In calitate de membru al echipei nationale de hochei pe gheata a reprezentat Romania la Jocurile Olimpice de Iarna de la Innsbruck 1964. Dupa retragerea din activitatea competitionala, a fost antrenor si manager al unor renumiti jucatori profesionisti de tenis, cum ar fi Ilie Nastase, Guillermo Villas, Henri Lecomte, Mary Joe Fernandez, Anke Huber si Goran Ivanisevici. Intre 1984 si 1993 a fost managerul lui Boris Becker. A actionat si ca promotor al sportului in SUA si Europa si consultant tehnic al mai multor companii in acelasi domeniu. A activat ca manager pentru turnee de tenis de prim rang ale ATP si WTA, precum: Eurocard Open, Austrian Open, Italian Open, Faber Grand Prix si Open Romania. Ion Tiriac este detinatorul licentei turneului de tenis "BCR Open Romania" din anul 1996. Intre anii 1998 si 2004 a fost presedintele Comitetului Olimpic Roman.

Primii bani

Ion Tiriac s-a imbogatit din tenis, dar nu ca jucator, ci ca antrenor. Acesta s-a ocupat de Boris Becker, un neamt care a revolutionat tenisul. Victoria lui Becker de la Wimbledon, in 1985, a dus castigurile sale la o cota nemaintalnita pana atunci in sport. In continuare, Tiriac l-a inchiriat pe Becker pe milioane de marci si dolari. 

Imperiul Tiriac

Pana in 1990, Tiriac a castigat peste 100 de milioane de marci germane din tenis, bani care au stat la baza imperiului care ii poarta numele. Omul de afaceri a dezvoltat Tiriac Holdings Ltd., companie a carui presedinte este si in ziua de azi. Aceasta are activitati in diverse sectoare, cum ar fi: servicii bancare (in 1990 a devenit actionar principal al Bancii Comerciale "Ion Tiriac" S.A., prima banca privata din Romania, alaturi de Banca Europeana de Reconstructie si Dezvoltare), auto (reprezentante pentru Mercedes si Ford, dealer Hyundai si reprezentente locale Opel, licente de rent-a-car pentru Avis si Hertz), asigurari, aviatie, retail (investitor unic roman la METRO etc.

Primul roman in topul Forbes 

Ion Tiriac a fost primul roman a carui avere a trecut bariera de un miliard de euro. Drept urmare, Tiriac este primul roman care a intrat in topul Forbes al miliardarilor lumii. Cea mai importanta piesa din averea primului miliardar roman este Banca Ion Tiriac, care a fuzionat recent cu HVB creand o noua entitate - HVB-Tiriac. Valoarea actiunilor lui Tiriac in noua banca (49,9%) este acum de aproximativ 300-400 de milioane de euro. Celelalte afaceri importante ale fostului tenisman sunt societatea de asigurari Allianz-Tiriac, grupul de firme din industria auto, participatia minoritara la Metro Romania, precum si investitiile imobiliare.

Viata personala

Ion Tiriac a avut doua sotii, ambele fotomodele. Prima lui nevasta a fost americanca Mikette von Issenberg, cu care, in 1976, a avut primul copil, pe Ion Alexandru. Mai tarziu, din mariajul cu fosta ziarista egipteanca si fotomodel Sophie Ayad au rezultat alti doi copii - Karim Mihai (12 ani) si Ioana (7 ani), care traiesc, cu mama lor, la Monte Carlo. In 2006, au aparut zvonuri legate de o presupusa relatie cu Andreea Marin, pe care acestia au negat-o in permanenta, in ciuda deselor aparitii ale celor doi in public. In iunie 2004, fiul cel mare al omului de afaceri a fost acuzat de consum de droguri. A fost cercetat si judecat in dosarul "Cocaina pentru VIP-uri”. Tiriac a fost achitat, tatal sau fiind acuzat ca si-ar fi folosit relatiile foarte bune cu Ion Iliescu si Adrian Nastase pentru a interveni in favoarea fiului sau.

Citate

„Sportul m-a invatat ca atunci cand castigi esti un erou, iar cand pierzi esti ultima jigodie. Nu trebuie sa te lasi doborat. Trebuie sa ramai fidel tie insuti." „Valoarea unui om de afaceri nu consta in cati bani are, ci in accesul pe care il are la bani”.