Vanati apartamentele de langa fabrici vechi!

Luni, 20 Martie 2006, ora 13:17
1158 citiri

Dupa ce vor scapa de poluare, multe imobile vor castiga in valoare.

Vreti o locuinta ieftina? Cautati in vecinatatea intreprinderilor care elimina fum, noxe si alte substante nocive.

Un astfel de indemn poate parea de-a dreptul nebunesc. Pai, decat sa-mi risc sanatatea, mai bine dau cateva mii de euro in plus si stau in apropierea unui parc. Totusi, zonele care astazi sunt poluate vor deveni curate ca lacrima pana in 2010. Asta cu conditia ca autoritatile romane sa respecte angajamentul ca in trei ani de la integrarea in Uniunea Europeana sa fie indeplinite normele de calitatea aerului la nivel occidental. Conform acestui angajament, toate fabricile trebuie sa devina nepoluante, iar cele care nu se ridica la inaltimea standardelor de mediu impuse vor fi mutate in extravilan. Daca evenimentul se va produce la 1 ianuarie 2007, termenul de gratie va lua sfarsit la 1 ianuarie 2010.

E posibil ca peste patru ani, apartamentele din aceste zone sa isi sporeasca vizibil valoarea, tocmai pentru ca va disparea motivul care acum le tine la cote reduse? A"Bineinteles. Sa nu uitam ca lipsa factorilor poluanti va fi unul dintre elementele care vor conta cel mai mult in stabilirea valorii unui imobilA", a afirmat analistul imobiliar Ion Radu Zilisteanu. A"In Europa nu-i de gluma cu aspectele de mediu. Sunt prevazute distante minime fata de oras la care poti sa amplasezi o fabrica de chimicale, una de pantofi, una de conserve. In Bucuresti, poluarea a afectat in cea mai mare masura estul si vestul. Prin ecologizarea acestor zone, probabil ca apartamentele se vor scumpi semnificativ, dar e foarte greu de dat un procentaj, pentru ca mai intervin si alte influente: gradul de confort, etajul, apropierea de statiile mijloacelor de transport in comun si alteleA", a mai aratat Ion Radu Zilisteanu.

Locuinta ca investitie

In Bucuresti, estul inseamna Pantelimon, unde apartamentele cu doua camere costa intre 34.000 si 50.000 euro. In vest, adica in Militari, aceste locuinte sunt ceva mai scumpe, intre 38.000 si 55.000 euro. Intervalele fiind foarte largi, nu putem vorbi cu precizie despre cresterile sau scaderile de pret.

Daca privim locuinta ca pe o investitie, ar trebui sa comparam evolutia pretului cu diverse randamente de pe piata. La depozitele bancare la termen, un randament bun ar fi in jur de 8%. Luam in considerare un pret mediu la apartamentele cu doua camere pentru zona de vest - 46.000 euro. Pentru a obtine un castig anual de 8%, ar trebui ca in 2010 o astfel de locuinta sa ajunga la 62.500 euro. Pana atunci, preturile vor mai depinde si de celelalte caracteristici ale pietei imobiliare: cererea si oferta, accesul la credite, ritmul noilor constructii, paritatea leu-euro.

Noxele scad pretul cu 300 euro/mp

Si in alte orase, poluarea are un cuvant de spus in ce priveste valoarea locuintelor. A"In Constanta, zona de sud-vest este atat de poluata, incat locatarii de acolo nu-si pot usca rufele pe balcon pentru ca se murdaresc de funingineA", a spus Valentin Gaman, director general la agentia imobiliara Coriax Constanta. A"In acea zona, apartamentele se vand cu 700-800 euro/mp. E posibil ca prin eliminarea poluarii, preturile sa creasca pana la 1.000-1.200 euro/mp, cat este media pe oras in prezent. N-ar fi exclus sa asistam chiar la majorari si mai spectaculoase. Ganditi-va ce s-ar intampla daca o data cu ecologizarea, ar aparea si un supermarket in apropiereA", a mai spus Valentin Gaman.

Probleme si cu comportamentul vecinilor

O problema ar fi ca in unele cazuri, unde sunt noxe mai apar si alte inconveniente. A"Cel mai poluat cartier din Cluj-Napoca este Iris. Acolo, apartamentele se cumpara cu 500 euro/mp, fata de 900-1.000 euro/mp in alte zoneA", a declarat Tudorel Sovar, director general la Albatros Cluj-Napoca. A"La Iris, nu numai poluarea face ca valorile sa fie scazute, ci si natura populatiei, care lasa mult de dorit. Avem terenuri de vandut la acea periferie si nu prea se inghesuie lumea sa le achizitioneze. Pentru ca zona sa ajunga la nivelul celorlalte din oras, trebuie, intr-adevar, sa scape de poluare, dar mai este necesara si civilizarea locuitorilorA", a adaugat Tudorel Sovar.

Am facut actele pentru Semanatoarea si Laromet

A"Dupa expirarea termenului de gratie de trei ani de la integrarea in Uniunea Europeana, toate platformele industriale care nu respecta aquis-ul comunitar privitor la calitatea aerului vor fi situate in extravilan. Pe amplasamentele vechilor intreprinderi care urmeaza sa se relocheze se vor pune in aplicare proiecte initiate de developeri privati. In unele dintre acestea se va implica si municipalitatea, pentru amenajarea unor parcuri. Deja s-au intocmit planurile urbanistice zonale pentru Semanatoarea si Laromet. Am semnale ca lucrurile se misca si la Timpuri Noi si Trafic Greu.A"

Ludovic Orban, viceprimar general al Capitalei

BANII NOSTRI - COTIDIAN ONLINE DE FINANTE SI AFACERI