Imobiliarele in 2011: caderea nu se opreste

Miercuri, 08 Decembrie 2010, ora 23:58
4507 citiri
Imobiliarele in 2011: caderea nu se opreste

Ion Radu Zilisteanu crede ca in prima jumatate a lui 2011 este posibila o scadere a preturilor cu 5%. "In ceea ce priveste momentul opririi scaderii preturilor, este foarte greu de anticipat, fiindca piata imobiliara este dependenta de economia generala a Romaniei (…) Bancile finantatoare ale proiectelor rezidentiale noi nu permit dezvoltatorilor sa scada preturile sub o anumita limita" a mai spus analistul imobiliar. 

Ce evolutie au avut preturile apartamentelor noi si vechi, uitandu-ne in urma, pe tot anul 2010?

Scaderea preturilor s-a mai calmat.

Panta de descrestere a preturilor a fost mult mai lina decat in 2008-2009.

In acest an, reducerile de preturi au fost in jur de 10% pentru apartamentele vechi si 8% pentru locuintele noi.

Bancile finantatoare ale proiectelor rezidentiale noi nu permit dezvoltatorilor sa scada preturile sub o anumita limita.

Piata a cunoscut un cvasi-echilibru, la un nivel redus al preturilor si al volumului de tranzactii.

Cat estimati ca va ajunge pretul pe metru patrat la apartamentele vechi din Bucuresti, in 2011? Au fost facute prognoze optimiste si in 2010 iar preturile s-au dus in jos.

In prima jumatate a lui 2011 este posibila o scadere a preturilor cu 5%.

In ceea ce priveste momentul opririi scaderii preturilor, este foarte greu de anticipat, fiindca piata imobiliara este dependenta de economia generala a Romaniei.

Cum se vand apartamentele noi in comparatie cu cele vechi, pe fondul scaderii puterii de cumparare, care a afectat bonitatea clientilor in relatiile cu bancile?

Segmentul rezidential nou reprezinta o cota de cateva procente din totalul tranzactiilor de pe piata.

In Romania, pe an se construiesc aproximativ 40.000 de unitati locative noi, dintre care jumatate sunt in mediul rural, jumatate in mediul urban.

Doar jumatate din locuintele din mediul urban sunt construite de dezvoltatori, restul fiind in regie proprie.

La un numar de 10-12.000 unitati/an, raportat la un numar de tranzactii de cateva sute de mii/an, inseamna o cota de piata extrem de redusa, de numai cateva procente.

Tinand cont de faptul ca unitatile locative noi au preturi mai mari pe metru patrat decat cele vechi, in conditiile scaderii puterii de cumparare sansele de vindere a celor noi sunt mai mici..

Ce variante au la dispozitie dezvoltatorii care au construit foarte scump?

Depinde foarte mult de sursa de finatare.

Daca dezvoltatorii si-au finantat proiectele din surse de finantare proprii, pentru a nu ramane cu locuintele nevandute, sunt dispusi sa lase la pretul de executie si sa nu mai castige nimic pentru  a-si mobiliza banii.

Cei care au facut proiecte finantate de fonduri bancare sunt pusi in imposibilitatea de a scadea pretul, fiindca nu le permite banca finantatoare.

Dezvoltatorii acuza Guvernul ca sustine doar consumatorii finali prin programe gen Prima Casa. Sunt justificate astfel de acuze?

Nu sunt justificate atata vreme cat legislatia europeana interzice cu desavarsire subventionarea afacerilor de acest gen.

Nu este permisa o subventionare a afacerii de dezvoltare imobiliara, ci numai a consumatorului final.

Ajutoarele de stat nu sunt incurajate de UE.

Au fost sau nu investitiile lor unele prost gandite, de tip speculativ?

Categoric.

Dezvoltatorii care au intrat in dificultate, au mizat pe cresterea nestavilita a preturilor, plecand de la premisa ca se poate vinde orice.

In consecinta, s-au intins mai mult decat le era plapuma financiara.

Au inceput sa se dezvolte, au mai cumparat terenuri, au facut credite si, in momentul in care a venit criza, au ramas intr-o situatie financiara extrem de precara.

Raspunderea le revine, fiindca evolutia lor depinde de modul in care si-au condus afacerea.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#apartamente, #banci, #imobiliare, #ion radu zilisteanu, #piata imobiliara , #stiri Ion Radu Zilisteanu