Criza imobiliara ii obliga pe proprietari sa fie corecti

Joi, 05 August 2010, ora 09:20
1590 citiri
Criza imobiliara ii obliga pe proprietari sa fie corecti

Criza de pe piata imobiliara a reusit sa schimbe comportamentul romanilor si sa diminueze, cel putin in acest domeniu, tendinta de specula si imbogatire de pe urma celor care au nevoie urgenta de o locuinta.

Dupa ce apartamentele s-au ieftinit cu 45% fata de nivelul la care ajunsesera in 2008, acelasi lucru se intampla si cu chiriile. In Bucuresti, garsonierele sunt cu cel putin 100 de euro mai ieftine si asta in conditiile in care studentii au inceput deja sa caute unde vor sta de la toamna.

Daca in anii trecuti, cresterea chiriilor inainte de intoarcerea studentilor era si de 25%, anul asta ei pot sta linistiti pentru ca oferta e atat de mare incat proprietarii nu mai risca sa scumpeasca. Situatia poate fi explicata prin piata imobiliara blocata care i-a obligat pe cei care au locuinte de vanzare sa se indrepte spre inchiriere.

"Daca inainte de criza, in 2007 de exemplu, am inregistrat o crestere in septembrie de circa 25% a pretului chiriilor, in 2008 cresterea a fost mai mica, de 15-20%. In 2009, cresterea a fost de cateva procente, nesemnificativa.

Si asta din pricina faptului ca exista foarte multe oferte pe piata, iar aceste multe oferte exista din cauza faptului ca proprietarii de apartamente scoase la vanzare nu au obtinut pretul pe care il voiau si prefera sa le puna pe piata inchirierilor pana cand sperau ei sa obtina un pret mult mai bun", a declarat analistul imobiliar Ion Radu Zilisteanu, pentru Ziare.com.

Proprietarii mai lasa la bani, chiriasii renunta la confort


Dar nu numai comportamentul proprietarilor s-a schimbat, ci si cel al chiriasilor. Daca in anii trecuti toti se gandeau la propriul confort si nu voiau sa isi imparta locuinta cu altcineva, un lucru cat se poate de obisnuit pana si in tarile bogate din Occident, acum lucrurile stau altfel.

"Studentii prefera sa nu isi mai inchirieze fiecare cate o garsoniera, ci un apartament cu trei camere, de exemplu. Inchiriaza un apartament cu trei camere si sta fiecare intr-o camera si ii costa mai putin", ne-a mai spus Zilisteanu.

De asemenea, si masurile de austeritate ale Guvernului au un impact asupra chiriilor, chiar si proprietarii fiind constienti ca nu mai sunt destui bani pe piata si pentru pretentiile lor. Mai mult, nici ei nu isi permit sa le scada veniturile si sa piarda chiriasii pe care ii au acum, asa ca multi accepta cererile de renegociere.

"Pe fondul inghetarii salariilor si scaderii puterii de cumparare in acest an, o crestere de pret pare putin probabila. Mai mult ca niciodata, criza va face ca familiile studentilor sa fie mai cumpatate in alegerea unei chirii si tocmai de aceea cei care se gandesc sa dea in chirie un imobil trebuie sa alinieze asteptarile la nivelul bugetului studentului roman.

Sigur ca proprietarii vor incerca sa speculeze revenirea studentilor in marile orase universitare, in perioada imediat urmatoare, insa multi studenti au inceput deja sa caute o chirie, prefera sa nu fie presati de timp si sa negocieze", a declarat pentru Ziare.com directorul general al Imobiliare.ro, Adrian Erimescu.

Cat mai costa chiriile?

In Bucuresti, chiriile pentru garsoniere pornesc de la 200 de euro in timp ce in Iasi, Cluj-Napoca si Timisoara, studentii isi pot inchiria garsoniere, chiar si in apropierea centrelor universitare pentru aproximativ 100-120 de euro, potrivit datelor furnizate de Imobiliare.ro.

In functie de cartiere si dotari, in Bucuresti se gasesc garsoniere si cu 160 de euro. Astfel, cele mai ieftine se gasesc in Drumul Taberei, unde chiria variaza intre 160 de euro si 380-400 de euro. In Titan, chiriile pornesc de la 170-180 de euro, iar cele mai dotate ajung la 350 de euro, adica pretul obisnuit in urma cu ceva timp.

In Dristor, cea mai ieftina garsoniera costa 180 de euro, dar la polul opus se afla si cele mai scumpe din Bucuresti. In ansamblurile rezidentiale moderne construite in zona si ramase necumparate, chiria unei garsoniere costa intre 400 si 475 de euro.

In Militari, o garsoniera costa intre 200 de euro si 400 de euro, in functie de dotari, in timp ce o garsoniera din Crangasi poate fi inchiriata cu 200-300 de euro. Cele mai scumpe garsoniere ieftine sunt in zona Obor, unde preturile pleaca de la 250 de euro si ajung la 400 de euro.

Totusi, noua tendinta a studentilor este de a-si lua colegi de apartament. Astfel, daca studentii se gandesc sa inchirieze un apartament cu trei camere, cheltuielile cu chiria se reduc pentru ca pretul scade proportional cu numarul de camere. De exemplu, in Iasi, pretul garsonierelor porneste de la 120 de euro, dar in cazul apartamentelor cu trei camere, pretul platit de chirias pentru fiecare camera este de 100 de euro, mai aflam de pe Imobiliare.ro.

Numai in ultimele sase luni chiriile au scazut cu 13%, in timp ce pentru apartamentele cu doua si trei camere, scaderile inregistrate la pretul solicitat au fost de 20%. Ca si in cazul apartamentelor scoase la vanzare, Cluj-Napoca este centrul universitar in care scaderea pretului cerut pentru chirii a fost cea mai lenta. Astfel, pretul cerut pentru inchirierea garsonierelor a scazut cu 9,2%, iar cele cu doua si trei camere cu 6,5%.

In Iasi cea mai mare scadere de pret a fost inregistrata la apartamentele cu doua camere, pretul acestora scazand cu 15%, potrivit Imobiliare.ro. Chiar daca este vorba de o scadere mai mica, si pretul apartamentelor cu o camera a coborat in ultimele sase luni cu 11%. Cea mai mica scadere a fost inregistrata la apartamentele cu trei camere, al carui pret a fost redus si el cu 6%.

Si in Timisoara au scazut chiriile cerute pentru apartamente. Daca pretul cerut pentru garsoniere a scazut cu 5,5%, cel cerut pentru apartamentele cu doua si trei camere a scazut cu peste 10%.

#criza, #imobiliare, #apartamente, #locuinte, #proprietari , #stiri Ion Radu Zilisteanu