Apartament la super-pret? Vezi cum sa te feresti de capcanele imobiliare

Joi, 14 Aprilie 2011, ora 23:12
12303 citiri
Apartament la super-pret? Vezi cum sa te feresti de capcanele imobiliare

Te-ai hotarat sa cumperi un apartament, insa nu te-ai gandit niciodata foarte serios la felul in care se va desfasura cautarea propriu-zisa a locuintei. Atentia trebuie sa fie maxima pentru ca de alegerea finala va depinde linistea ta si a familiei tale, pentru urmatorii ani. Bloombiz.ro a stat de vorba cu expertii in imobiliare pentru a te feri ce capcanele unei achizitii neinspirate.

In primul episod al seriei, Ion Radu Zilisteanu - expert imobiliar si doctor in economie, Petrisor Morar - fost presedinte al Uniunii Nationale a Agentilor Imobiliari si Alexandru Hanu - expert evaluator, membru fondator al APAIR - vorbesc despre importanta pozitionarii apartamentului in bloc, a blocului la nivel de cartier si relevanta anului de constructie, in contextul cutremurelor care au zguduit recent lumea.

Despre pozitia apartamentului

Cei mai multi cumparatori fug de apartamentele situate la "coltul" blocului.

Si pe buna dreptate, spune Ion Radu Zilisteanu, care sustine ca un astfel de apartament va avea mai multi pereti la exterior.

In aceasta situatie, lipsa unei izolari termice presupune costuri suplimentare.

Costuri de care nu au nevoie apartamentele situata spre centrul blocului, care sunt mai cautate de cumparatori.

Totusi, daca apartamentul aflat la extremitatea blocului este izolat termic, pozitia este una foarte buna pentru cei care isi doresc o vizibilitate marita, in opinia lui Petrisor Morar.

Oricum ar fi, cel mai indicat este ca apartamentul sa fie amplasat spre rasarit, pentru ca lumina sa bata mai puternic dimineata. Altfel spus, "din motive de Feng-Shui".

Idealul, spune Alexandru Hanu, il reprezinta alegerea unui apartament cu auditare energetica.

De asemenea, cei care prefera sa urmareasca agitatia urbana la adapostul propriului apartament pot opta pentru o locuinta cu vedere la strada, cu conditia ca aceasta sa fie izolata fonic.

"Pe Magheru, poti vedea dintr-o parte in alta a orasului", spune Morar.

Pentru toti ceilalti, Zilisteanu nu recomanda cumpararea unui apartament la strada din cauza poluarii chimice si a zgomotului.

"Cei care au dreptul sa foloseasca sirene in Romania - politie, ambulanta, pompieri - au inceput sa faca exces de ele. Bucurestiul seamana cu New York-ul, la zgomot", constata analistul imobiliar, recent devenit doctor in economie.

Locul de parcare este iarasi un element important, in alegerea locuintei ideale. Toata lumea incearca acum sa cumpere unul sau chiar doua locuri de parcare.

Din aceasta cauza, este indicat ca odata cu apartamentul sa luati si locul de parcare, insa cel din urma sa fie achizitionat cu carte funciara, astfel incat sa poata fi vandut separat mai tarziu, daca nu va mai fi necesar.

Anii de constructie

Cutremurele recente din Japonia au generat un val de constientizare care a ajuns pana la noi, retrezind teama in fata unui seism asemanator cu cel din '77.

In aceste conditii, anul de constructie al blocului in care este situat apartamentul dorit devine un criteriu de selectie foarte important.

Zilisteanu afirma ca in ultima vreme s-a produs o modificare in ceea ce doresc potentialii cumparatori.

"Avand in vedere ca s-au produs foarte multe insolvente ale dezvoltatorilor si ca mass-media a dat publicitatii o serie intreaga de nereguli in constructie, cumparatorii au inceput sa se reorienteze catre imobile construite intre '77 si '90", spune analistul imobiliar.

Opinia este impartasita si de expertul evaluator Alexandru Hanu, care crede ca pentru a va face o imagine cat mai completa asupra blocului este recomandat sa vorbiti cu vecini si reprezentanti ai  asociatiei de locatari din zona.

Argumentul general este ca, pentru a obtine un pret mai mic pentru cumparatorii de apartamente, dezvoltatorii au facut rabat la calitate.

Mai mult decat atat, daca o buna bucata de timp s-a crezut ca blocurile de patru etaje asa cum se faceau pana in '90, din panouri prefabricate, nu ar avea comportament prea bun la cutremur, adevarul este la extrema opusa.

"Blocurile din panouri prefabricate se comporta mult mai bine decat blocurile facute in sistem de stalpi si grinzi", afirma Zilisteanu.

Cat despre celebrele buline rosii, Petrisor Morar considera ca a venit timpul ca Primaria sa demareze noi verificari.

In plus, notarii ar trebui sa fie mai atenti. "In vanzarea apartamentelor se cer anumite calitati, avize si certificate.Din pacate, notarii nu prea merg pe respectarea totala a legii", mai spune acesta.

Vezi lista imobilelor expertizate tehnic din punct de vedere al riscului seismic.

Despre alegerea cartierului

Un apartament ideal intr-un bloc cu un grad al riscului seismic redus isi poate pierde din valoare daca este situat intr-un cartier prost cotat.

"In principiu, atunci cand alegem cartierul trebuie sa tinem cont de accesibilitatea la mijloacele de transport. Cartierul trebuie sa fie aproape de serviciile de care este intotdeauna nevoie: o piata, un hypermarket, o scoala", este de parere Morar.

Potrivit acestuia, constructorii care au ridicat cartierele bucurestene ar fi trebuit sa foloseasca un model radial.

"S-ar fi construit cu o zona centrala si pe urma, radial, aceste constructii de care toata lumea are nevoie. Din pacate, in Bucuresti nu s-a respectat acest lucru", afirma fostul presedinte UNAI.

Zilisteanu considera ca zonele indepartate ale Bucurestiului, asa cum sunt capatul Pantelimonului si al Colentinei, nici nu ar trebui luate in calcul.

Dintre cartierele periferice, cel mai bine cotat este Drumul Taberei in ciuda faptului ca nu are metrou momentan. Imediat dupa, urmeaza Crangasi, Balta Alba si Titan, pe nivelul inferior situandu-se Berceni si Militari.

Cel mai prost cotat este, conform analistului imobiliar, cartierul Ferentari.

#alexandru hanu, #apartament, #cartier bucuresti, #casa, #cumparare apartament, #imobiliare, #ion radu zilisteanu, #loc de parcare, #petrisor morar, #piata imobiliara, #sfaturi cumparare apartament , #stiri Ion Radu Zilisteanu