Cum se vede criza economica prin ochii politicienilor

Luni, 08 August 2011, ora 18:30
1796 citiri
Cum se vede criza economica prin ochii politicienilor

Daca pentru premierul Emil Boc cuvintele de ordine in privinta politicilor fiscale sunt "precautie" si "moderatie", pentru ministrul Tabara criza nu va fi atat de urata in Romania ca in alte state europene comuniste. In ceea ce-l priveste pe fostul presedinte Ion Iliescu, acesta crede oricare ar fi evolutia la nivel mondial, Romania va avea de suferit, potrivit Mediafax.

Boc: Avem avantajul unei usoare stabilitati macroeconomice

"Cuvantul de ordine este acela de precautie si moderatie in tot ce inseamna politici fiscale si politici guvernamentale.

Pietele internationale nu sunt calme, situatia nici din America nici din Europa nu este inca stabila din punct de vedere economic. Noi avem avantajul unei usoare stabilitati macroeconomice determinate de masurile de anul trecut, dar nu avem voie sa facem niciun exces care sa compromita aceasta stabilitate, nici in politica fiscala, nici in politica monetara si evident trebuie sa fim atenti la ceea ce se intampla cu pietele internationale de care depindem in mod foarte clar", a precizat Emil Boc inainte de sedinta BPN, intrebat in legatura cu criza mondiala.

El a spus ca tara noastra poate trece prin aceasta perioada dificila cu "echilibru si prudenta".

Anastase: Am discutat in coalitie despre criza mondiala si despre faptul ca trebuie sa fim precauti

"Am discutat in coalitie despre criza mondiala si despre faptul ca trebuie sa fim precauti si sa luam deciziile corecte. Am discutat sa mentinem procesul de reducere a deficitului, iar banii sa mearga catre investitii, pentru ca asta inseamna crearea de locuri de munca si crestere economica", a declarat prim-vicepresedintele PDL Roberta Anastase.

Reprezentantii coalitiei majoritare s-au intrunit, luni dimineata, in sedinta saptamanala.

Iliescu: Neprofesionalismul Guvernului Boc, factor suplimentar de risc in fata crizei economice

Fostul sef al statului Ion Iliescu a afirmat ca, la nivel global, situatia economica este inca "fluida", mai multi analisti avertizand de mai mult timp ca este posibila revenirea unei recesiuni mondiale.

El a apreciat ca economia mondiala, dupa decizia Standard&Poor's de a retrograda ratingul SUA, depinde in primul rand de reactia Uniunii Europene.

"Si Uniunea Europeana se confrunta cu probleme, poate cu exceptia Germaniei, care are o economie mai solida si mai puternica, dar nici ei nu ii este usor, si a unor state nordice. Dar de raspunsul rapid al UE depinde amploarea unei crize, mai ales ca sunt state europene care se confrunta cu probleme", a spus Iliescu. 

Fostul presedinte a apreciat ca, oricare ar fi evolutia la nivel mondial, Romania va avea de suferit.

Antonescu: Socurile din economia mondiala se vor repercuta nefast si asupra Romaniei

Presedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, luni, ca socurile din economia mondiala se vor repercuta nefast si asupra Romaniei, care este in continuare fragilizata de guvernanti, dar si de diminuarea exporturilor pe piete care se contracta si de puterea de cumparare redusa.

"Nu putem sa fim relaxati contrapunand imaginea unui Obama ingrijorat, ba chiar la stramtoare, imaginea unei economii americane care, pentru prima data in istorie, scade in rating si imaginea unui Emil Boc din ce in ce mai vesel, cu o economie din ce in ce mai infloritoare, cu o recesiune la timpul trecut si cu perspective din ce in ce ami frumoase in materie de inaugurari", a spus Antonescu. 

El a aratat Romania este in continuare fragila si fragilizata de propriul ei Guvern, care aloca fara discernamant banul public pentru a-l folosi in mod corupt in scopuri clientelare.

"Nu avem cum impartasi autosatisfactia premierului Boc in sensul ca datorita genialei idei de a taia salariile bugetarilor acum Romania e foarte sanatos asezata din punct de vedere economic si e ca o ambarcatiune solida - despre carmaci ce sa mai vorbim? - care poate sa strabata furtuna si chiar uraganul crizei", a spus Antonescu.

El a aratat ca sansele Romaniei la productia pe export, ridica semne de intrebare foarte serioase in momentul in care economiile mari se contracta. Antonescu a mentionat, de asemenea, dezechilibrul pe care puterea de cumparare redusa il genereaza pe piata interna.

"Romania are nevoie mai mult decat oricand de guvernanti, de administratori responsabili, seriosi, fara demagogie, fara populism, iar acestia nu pot fi Traian Basescu, Emil Boc si asociatii lor", a spus Antonescu.

El l-a criticat pe Traian Basescu, despre care a spus ca este "primul demagog, populist si mincinos al tarii". Antonescu a spus ca in campania prezidentiala din 2009 Basescu a negat criza, a facut promisuni iresponsabile si a promulgat iresponsabil legi asupra carora Guvenrul Tariceanu i-a atras atentia ca pot genera mari probleme la nivel bugetar si economic.

Tabara: Criza nu va fi atat de urata pentru Romania pe cat va fi pentru unele state europene

Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabara, a declarat ca pentru Romania criza nu va fi "atat de urata" pe cat va fi pentru unele state europene care au practicat "un sistem consumist fara limite" si nu au facut reforme.

El a apreciat ca este nevoie, in actualul context economic, de o colaborare foarte stransa intre Guvern, Parlament si BNR.

Tabara a spus ca urmareste evolutiile burselor si a apreciat ca in Romania deciziile trebuie luate cu prudenta in privinta masurilor de stabilizare macroeconomica si in legatura cu cheltuielile din zona sociala.

Ialomitianu: Romania sa fie putin ingrijorata de criza mondiala, dar suntem intr-o situatie buna

Ministrul Finantelor, Gheorghe Ialomitianu: "Cred ca trebuie sa fim putin ingrijorati, pentru ca economia Romaniei este dependenta de economia altor tari, dar eu cred ca suntem intr-o situatie buna, pentru ca am fost prudenti. Am dat bani pentru investitii, am redus cheltuielile curente, deci avem o stabilitate la nivel macroeconomic".

El a adaugat ca autoritatile romane trebuie sa fie prudente in continuare.

Voinescu: Romania, mult mai pregatita in 2011 fata de 2008 sa faca fata unei crize

Purtatorul de cuvant al PDL, Sever Voinescu, a declarat, luni ca Romania anului 2011 este mult mai pregatita sa faca fata unei crize economice mondiale decat Romania anului 2008.

"Ceea ce stiu cu certitudine in acest context incert este ca Guvernul a facut in general ceea ce trebuia sa faca si ca Romania anului 2011 este mult mai pregatita sa faca fata unei crize economice mondiale decat Romania anului 2008", a precizat Sever Voinescu, vicepresedinte al PDL.

El a spus ca daca ar cunoaste raspunsul la intrebari de genul cum vor evolua bursele si ce consecinte va avea aceasta evolutie asupra Romaniei, ar lua premiul Nobel si ar putea sa-si salveze tara.

"Daca as sti raspunsul la aceste intrebari, nu doar ca as lua premiul Nobel, ci as putea sa-mi salvez tara, ceea ce mi-ar asigura posteritate certa. Din pacate n-am raspunsul la aceste intrebari si voi urmari cu interes ceea ce raspund colegii mei", a adaugat purtatorul de cuvant al PDL.

Tariceanu: Efectele unei noi crize vor avea consecinte foarte puternice asupra economiei Romaniei

Fostul premier Calin Popescu Tariceanu a declarat, luni, pentru MEDIAFAX, ca efectele unei noi crize care pare sa se profileze vor avea consecinte foarte puternice asupra economiei romanesti, care, in acest moment, prezinta riscuri mult mai mari decat ale economiilor solide ale altor tari.

"Romania este extrem de fragilizata in urma crizei economice care a fost prost gestionata de Guvernul Boc, care a agravat efectele crizei mondiale si nu a luat niciun fel de masuri de redresare. Prin urmare, Romania, in momentul de fata, poate sa aiba riscuri mult mai mari decat celelalte tari cu economii mai solide care au intrat in faza de revenire, de crestere si, ca atare, sunt foarte preocupat de ceea ce se intampla la nivel mondial, pentru ca efectele unei noi crize care pare sa se profileze vor avea efecte foarte puternice asupra slabei noastre economii", a spus Tariceanu. 

El a precizat ca, daca Guvernul nu va face nimic in afara de a emite declaratii "triumfaliste" in care se mentioneaza ca Romania e pregatita pentru criza, atunci cei care vor suferi inca o data vor fi cetatenii, prin continuarea diminuarii puterii de cunparare atat a salariatilor din mediul privat si de stat, cat si a pensionarilor.

Liderul deputatilor PNL a precizat ca, avand in vedere aceste considerente, se asteapta ca efectele unei noi crize sa nu ocoleasca Romania.

"Din aceasta situatie, ne asteptam ca efectele unei noi crize sa nu ne ocoleasca, ci, din contra, sa se faca simtita iarasi foarte puternic, pentru ca Guvernul actual nu a facut nimic timp de doi ani si jumatate", a conchis Tariceanu.

S&P a redus vineri seara pentru prima data ratingul AAA al SUA la AA+, din cauza deficitului bugetar si datoriei publice ridicate, dar si pe fondul instabilitatii de pe scena politica de la Washington.

#criza, #criza economica romania, #emil boc, #ion iliescu, #lideri politici criza, #politici fiscale, #valeriu tabara , #stiri Ion Iliescu