BERD: Vechile granite imperiale influenteaza tranzitia Europei de Est catre standardele occidentale

Joi, 21 Noiembrie 2013, ora 08:35
1417 citiri
BERD: Vechile granite imperiale influenteaza tranzitia Europei de Est catre standardele occidentale

Tranzitia tarilor din Europa de Est catre standardele occidentale este influentata de factori istorici, intre care vechile granite imperiale sau ratarea unor oportunitati precum cea data de inlocuirea "fostei elite comuniste a Romaniei condusa de Ion Iliescu" cu Guvernul Ciorbea, arata BERD,

"Imperiile si puterile coloniale pot lasa o mostenire pe termen lung in ce priveste institutiile politice si economice. In particular, conducerea otomana a avut efecte negative de durata asupra dezvoltarii financiare si normelor sociale legate de incredere din Europa de Sud-Est. Conducerea habsburgica, in schimb, a lasat o mostenire pozitiva in prin lipsa coruptiei", noteaza intr-un raport Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD).

Tarile din egiune cu el mai bu parcurs economic au fost sub control prusac

Tarile din Europa Centrala si de Est cu cel mai bun parcurs al tranzitiei in perioada 1989-2006 au fost cele care s-au aflat sub control prusac, urmate de fostele componente ale Imperiului Habsburgic, in timp ce statele cu mostenire tarista sau otomana au inregistrat o evolutie mai dificila, iar in unele cazuri chiar o inrautartire.

"Indicatorii de tranzitie ai BERD difera in functie de vechile granite imperiale. Gradul de tranzitie este mai ridicat in tarile care au facut parte din Imperiul Habsburgic sau Prusia, fata de cele care au fost controlate de otomani si rusi", arata raportul BERD.

Regiunile din Polonia care s-au aflat in trecut sub control prusac sau austriac tind sa voteze partide mai liberale, fata de cele care au fost controlate de Imperiul Tarist.

Romania printre tarile care se apropie de standardele occidentale

Aceasta constanta ar putea reflecta influenta episoadelor istorice de lunga durata asupra normelor sociale, transmisa de la o generatie la alta, se arata in raportul BERD.

Astfel, dintre tarile foste componente ale Imperiului Otoman aflate acum in parteneriat cu BERD, doar Romania, Bulgaria si Macedonia au inceput sa se apropie de standardele occidentale, evolutia fiind insa lenta.

Pentru Albania, Muntenegru si Serbia, si ele foste teritorii ale Imperiului Otoman, perioada de tranzitie a marcat un declin al institutiile politice si in plan economic.

Din fostul imperiu Tarist, campioana tranzitiei catre un model economic si politic occidental este Polonia, urmata de Lituania. Daca Republica Moldova si Rusia au avut un parcurs fluctuant, in Ucraina reculul a fost constant in perioada 1989-2006, situatie intalnita si in Belarus, unde insa amploarea a fost mult mai mare.

Dintre teritoriile controlate in trecut de Imperiul Habsburgic, doar in Bosnia-Hertegovina, Serbia si Ucraina conditiile s-au inrautatit in anii care au urmat caderii comunismului. Restul tarilor partenere BERD care au avut teritorii in componenta Imperiului Habsburgic - Ungaria, Polonia, Cehia, Croatia, Romania, Slovacia si Slovenia - au reusit o tranzitie pozitiva.

Cei mai buni indicatori ai tranzitiei sunt, insa, inregistrati in fostele teritorii controlate de Prusia. Astfel, Estonia, Lituania, Letonia si Polonia s-au apropiat constant de standardele unei economii avansate. Singura exceptie in cazul fostelor teritorii ale Prusiei sunt fostele teritorii intrate ulterior sub controlul Rusiei.

Istoria granitelor unei tari nu spune insa intreaga poveste. In interiorul granitelor fostelor imperii exista o diversitate puternica de la o tara la alta, arata economistii BERD. Aceasta diversitate ar putea reflecta elmente precum bogatia si distributia acesteia la nivelul societatii. Chiar si in aceste cazuri, institutiile si normele sociale mostenite s-ar putea sa-si fi facut simtite efectele pe parcursul perioadei de tranzitie.

De exemplu, esecul privatizarilor din primii ani este atribuit preluarii controlului procesului politic de catre grupuri de interese opuse reformelor care le-ar fi afectat situatia. Predilectia, precum si capacitatea de a se opune reformelor s-ar putea sa fi fost influentata de institutiile economice contemporane, ale caror baze dateaza insa de secole.

Progresele in procesul de tranzitie a fost puternic corelat cu sistemele politice, noteaza BERD. Tarile mai democratice au progresat mai mult in privinta reformelor.

Democratia are un impact puternic asupra institutiilor economice

Democratia are un impact puternic asupra institutiilor economice, insa sunt relvanti si alti factori, precum istoria, geografia, veniturile pe cap de locuitor, prezenta resurselor naturale, polarizarea politica, etnica si economica, precum si integrarea internationala si modelul institutiilor politice.

Calitatea institutiilor economice depinde in masura semnificativa si de momentele cruciale din istoria unei tari si de deciziile luate.

BERD analizeaza patru astfel de momente cruciale, schimbarile de regim din 1996 in Romania, din 1998 in Slovacia, precum si cele din 2004 in Georgia si din 2005 in Ucraina.

"Dupa rasturnarea regimului lui Nicolae Ceausescu, in decembrie 1989, fosta elita comunista a Romaniei, condusa de Ion Iliescu, a reusit sa pastreze puterea politica in prima jumatate a anilor '90", noteaza BERD.

Ciorbea si-a anuntat intentia de a rupe Romania de trecutul comunist

Cu exceptia liberalizarii preturilor si comertului, reformele pentru trecerea la economia de piata au avansat greoi, iar Romania a ramas in urma si in privinta integrarii internationale. Alegerile parlamentare din 1996 au adus un guvern de centru-dreapta, condus de premierul Victor Ciorbea, sustinut de o majoritate de 60% in Parlament.

Ciorbea si-a anuntat intentia de a rupe Romania de trecutul comunist si de a lupta impotriva coruptiei.

Guvernul a pregatit un program ambitios de stabilizare si reforma, sustinut de FMI, noteaza BERD.

"Dupa unele succese initiale - printre care infiintarea unei autoritati pentru concurenta, introducerea convertibilitatii monedei si accelerarea programului de privatizare - reformele au stagnat. Dupa ce a pierdut sprijinul propriului partid, Ciorbea a demisionat in 1997", se arata in raportul institutiei internationale.

Au urmat doua guverne ineficiente de centru-dreapta, subminate de conflicte interne si confruntarea cu minerii in 1999, iar "Iliescu si fostii comunisti au revenit la putere in noiembrie 2000".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#BERD Romania, #studiu berd , #stiri Ion Iliescu