Videanu: Cel mai mare regret - ca nu au fost create cele doua societati energetice nationale

Vineri, 03 Septembrie 2010, ora 12:33
1278 citiri
Videanu: Cel mai mare regret - ca nu au fost create cele doua societati energetice nationale

Fostul ministru al Economiei, Adriean Videanu, a declarat ca cel mai mare regret pe care-l are este ca nu a reusit sa infiinteze la termen societatile energetice nationale, iar cea mai mare realizare este faptul ca 2.000 MW de energie regenerabila au avizul de racordare la reteaua electrica, precizeaza Mediafax.

"Sunt convins ca am facut si erori, pe care o sa mi le spuneti dumneavostra si eu o sa le recunosc. Regretul cel mai mare este ca nu am reusit sa infiintam la termenul propus cele doua societati energetice, dar nimeni nu poate lua nimanui dreptul constitutional de a apela la justitie. (...) Cea mai mare realizare a fost constructia a 2.000 MW in energii regenerabile, cu contracte de racordare", a declarat, vineri, Videanu, intr-o conferinta de presa.

Cele doua societati energetice nationale, Electra si Hidroenergetica, urmau sa fie infiintate la sfarsitul anului 2009, dar procesul nu a fost inca finalizat, printre motive fiind depunerea in instanta a unor contestatii de catre sindicate si firme. Companiile ar putea fi create la inceputul anului viitor.

"Am stimulat Transelectrica (operatorul sistemului energetic national - n.r.) si am deschis usa ministerului in fiecare dimineata la ora 7", a explicat Videanu succesul acordarii avizelor de racodarea la reteaua electrica a celor 2.000 MW de energie regenerabila.

Videanu a renuntat, joi, la mandatul de ministru al Economiei, pentru a se ocupa de PDL.

El a afirmat ca a intentionat sa ia aceasta decizie inca in luna februarie.

Intrebat de ce nu a demisionat in februarie, el a raspuns "daca as fi demisionat mai devreme, eram catalogat si de presa si de colegi drept un las, pentru ca atunci negociam cu Fondul Monetar International".

In functia de ministru al Economiei a fost numit senatorul PDL Ion Ariton, recomandat si de Videanu.

"Domnul Ariton a fost numit (ministru al Economiei - n.r.) nu numai la recomandarea mea. Este un foarte vechi om de partid, cel care l-a recomandat cel mai puternic este insusi domnul Ariton", a continuat Videanu.

Intrebat daca Ariton, presedintele Comisiei de buget-finante din Senat, lider al PDL Sibiu si fost prefect al judetului, si care a fost cercetat pentru lipsa in gestiune, fiind insa sanctionat administrativ, poate credibiliza PDL si poate avea o activitate prolifica in calitate de ministru al Economiei, Videanu a raspuns ca este convins ca va conduce "foarte bine" institutia.

"Domnul Ariton nu are niciun dosar penal, el nu a fost implicat sub nicio forma in acel proces legat de niste stocuri la Petrom, din cate am inteles. Care este controversa? A fost o suspiciune. De ce sa-l stigmatizam pe acest om? Este un om care a lucrat intr-un sistem energetic la Petrom, am convingerea ca va conduce foarte bine Ministerul Economiei", a spus Videnu.

Potrivit lui Videanu, Ariton are "obligatia" de a continua programele Ministerului Economiei.

"Programul ministerului nu este al lui Videanu, ci al PDL si al Guvernului, iar domnul Ariton are obligatia sa le continue. Imi doresc o predare activa a ministerului catre Ariton", a adaugat Videanu.

Videanu a adaugat ca "nimeni nu e de neinlocuit", la intrebarea de ce a ales sa renunte la functia de ministru al Economiei, in contextul in care autoritatile negociaza cu investitori straini constructia reactoarelor nucleare 3 si 4 la Cernavoda.

"In privinta reactoarelor 3 si 4 am intrat pe ultima linie de negocieri cu investitorii. Nu cred ca vor exista schimbari de abordare, pentru ca este decizia Guvernului", a mai pus Videanu. 

#societati energetice infiintare videanu , #stiri Ion Ariton