Romania si Italia vor sa coopereze in domeniul energiei

Vineri, 28 Ianuarie 2011, ora 12:06
1197 citiri
Romania si Italia vor sa coopereze in domeniul energiei

Ministrul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, Ion Ariton, si secretarul de stat in Ministerul italian al Afacerilor Externe, Alfredo Mantica, au avut joi o intalnire si au hotarat sa coopereze in domeniul energiei, precum si la punerea in aplicare a proiectului Nabucco, informeaza NewsIn.

"In cadrul intalnirii de joi de la Bucuresti, cei doi oficiali au discutat despre oportunitatile de cooperare in domeniul energiei, atat in plan bilateral, cat si in proiecte regionale vizand securitatea aprovizionarii cu resurse energetice pentru Romania si Italia, dar si la nivel european. Delegatiile au reiterat, in acest context, angajamentul comun privind punerea in aplicare a proiectului Nabucco si realizarea altor proiecte energetice de interes pentru cele doua tari", se arata in comunicatul emis de Ministerul Economiei.

Agenda intrevederii a cuprins si discutii privind pregatirea reuniunii interguvernamentale Romania-Italia, care va avea loc la Bucuresti, in cursul lunii mai, si a carei agenda va contine o importanta componenta economica.

In ceea ce priveste relatiile comercial-economice dintre cele doua tari, aflate pe un trend ascendent constant, Alfredo Mantica a subliniat faptul ca interesul firmelor italiene pentru Romania, sub aspect investitional si comercial, se mentine la cote ridicate.

Italia este unul dintre partenerii traditionali ai Romaniei si a ocupat permanent o pozitie importanta in comertul exterior romanesc.

Timp de 10 ani (1997 - 2007), Italia a fost primul partener comercial al Romaniei, in prezent situandu-se pe locul II, dupa Germania.

In anul 2009, volumul comertului bilateral a ajuns la 9 miliarde euro (13,29% din volumul total al comertului exterior al Romaniei), cu exporturi de 4,4 miliarde euro si importuri de 4,6 miliarde euro, potrivit datelor ministerului.

Totodata, in primele zece luni ale anului 2010, valoarea schimburilor bilaterale a fost de 8,6 miliarde euro (in crestere cu 15,9% fata de aceeasi perioada a anului 2009), din care exporturi de 4,2 miliarde euro si importuri de 4,4 miliarde euro.

De asemenea, Ministerul Economiei precizeaza ca la 30 septembrie 2010 erau inregistrate in Romania 29.824 societati cu capital italian (locul 1 dupa numarul de societati), cu un capital total investit de 1,45 miliarde euro (locul 7).

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#cooperare domeniul energiei, #Romania, #Italia , #stiri Ion Ariton