Romania, in discutii cu Japonia despre oportunitati de cooperare in infrastructura

Vineri, 04 Martie 2011, ora 18:05
2960 citiri
Romania, in discutii cu Japonia despre oportunitati de cooperare in infrastructura

Ministrul economiei, comertului si mediului de afaceri, Ion Ariton, s-a intalnit vineri cu ambasadorul Ambasadei Japoniei in Romania, E.S Nasuo Amemya, cu care a discutat despre oportunitatile de cooperare in domeniul infrastructurii, potrivit NewsIn.

"In cadrul intalnirii, cei doi oficiali au discutat despre oportunitatile de cooperare in domeniul infrastructurii, teza lansata cu ocazia vizitei oficiale de lucru in Japonia a Presedintelui Traian Basescu (9-11 martie 2010). Nasuo Amemya a afirmat ca Japonia doreste dezvoltarea cooperarii economice romano - nipone ca un exemplu de relatie bilaterala intre parteneri egali", se arata in comunicat.

Reprezentantul Japoniei in Romania a prezentat succint proiectele realizate de firmele nipone in Romania, in cadrul unor programe finantate in sistem ODA (Official Development Assistance - Asistenta Oficiala pentru Dezvoltare), proiecte precum terminalul de containere din portul Consanta sud, dezvoltarea infrastructurii rutiere in zona DN 7, modernizarea liniei de cale ferata Bucuresti - Constanta, instalatia de desulfurizare din cadrul centralei termo-electrice de la Turceni si proiectul de conectare rapida a Aeroportului International Henri Coanda de centrul orasului Bucuresti.

Totodata, ambasadorul Amemya a prezentat noua schema de finantare prin care JBIC (Japan Bank for International Cooperation - Banca Japoniei pentru Cooperare Internationala) poate finanta pana la 60 % din valoarea unor proiecte complexe realizate de companii japoneze.

De aceasta structura favorizanta de sustinere financiara pot beneficia proiecte de interes pentru Romania din domeniile: energie regenerabila, reducerea emisiilor centralelor termoelectrice care utilizeaza ca resursa carbunele, energie nucleara, cabluri electrice marine, transport feroviar de mare viteza, aviatie, automobile electrice, reciclarea materialelor si managementul resurselor de apa.

"Aceste operatii, denumite generic 'All Japan Team' (Intreaga echipa a Japoniei), dispun de sprijinul guvernamental nipon, fiind incluse in categoria Parteneriatelor Public - Privat (PPP)", mai afirma reprezentantii ministerului.

Ministrul Ion Ariton a apreciat ca propunerea nipona probeaza bunele relatii dintre cele doua tari si a incurajat utilizarea schemei de finantare propusa de partea japoneza pentru proiectele de infrastructura ce urmeaza a fi realizate in Romania, in viitor, in sistem PPP. In perioada imediat urmatoare, autoritatile romane vor pune la dispozitia Ambasadei Japoniei in Romania o lista de proiecte ce va constitui baza discutiilor viitoare pe acesta tema intre cele doua parti.

Ambasadorul Nasuo Amemya a informat, de asemenea, despre vizita pe care o delegatie a membrilor Grupului Paralamentar de prietenie Romania - Japonia urmeaza sa o efectueze in Romania la sfarsitul lunii aprilie, solicitand o primire a conducatorului delegatiei, Akihisa Nagashima de catre ministrul Ariton.

#infrastructura, #afaceri cu japonia, #proiectele de infrastructura, #oportunitati de cooperare, #dezvoltarea infrastructurii rutiere , #stiri Ion Ariton