Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Romania, Georgia, Azerbaidjan si Ungaria semneaza un protocol pe tema proiectului AGRI

Romania, Georgia, Azerbaidjan si Ungaria semneaza un protocol pe tema proiectului AGRI

Ministrul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, Ion Ariton, impreuna cu ministrii Energiei din Georgia si Azerbaidjan si cu ministrul Dezvoltarii din Ungaria, vor semna luni un protocol legat de Reuniunea Interministeriala pe tema proiectului AGRI (Azerbaijan-Georgia-Romania Interconnector), relateaza Newsin.

La eveniment vor participa ministrul Industriei si Energiei din Republica Azerbaidjan, Natig Aliyev, ministrul Energiei din Georgia, Alexander Khetaguri, ministrul Dezvoltarii Nationale din Ungaria, Tamas Fellegi, alaturi de reprezentanti ai companiilor partenere ale proiectului, SOCAR, GOGC, MVM si Romgaz.

Reuniunea Interministeriala va avea loc la invitatia ministrului roman Ion Ariton si se va desfasura in prezenta premierului Emil Boc.


Ministrul roman de Externe, Teodor Baconschi, a declarat vineri ca studiul de fezabilitate pentru proiectul AGRI este in desfasurare. Exista totoata un acord politic in legatura cu proiectul AGRI, semnat la cel mai inalt nivel intre Azerbaidjan, Georgia, Romania si Ungaria.

Potrivit lui Baconschi, intalnirea de luni de la Bucuresti a ministrilor energiei din cele patru tari completeaza calendarul de implementare a proiectului AGRI.

Seful diplomatiei romane a subliniat ca proiectul AGRI este inscris in logica de dezvoltare a Cordiorului Sudic, in politica de securitate energetica a UE, care include diversificarea surselor si rutelor de energie si, totodata, este un proiect care nu se substituie, ci este complementar proiectului Nabucco.

"Interesul manifestat pe canale diplomatice a altor state din regiune de a se asocia proiectului AGRI este pentru noi dovada faptului ca e un proiect viabil, oportun si, mai ales, realizabil", a punctat ministrul roman de externe.

Interconectorul AGRI (Azerbaijan-Georgia-Romania) este destinat transportului gazelor naturale azere in Romania, in stare lichefiata. Proiectul prevede construirea a doua teminale de gaz natural lichefiat, unul pe litoralul georgian al Marii Negre si celalalt la Constanta.

Romgaz (Romania), Georgian Oil and Gas Corporation (GOGC), State Oil Company of Azerbaijan Republic (SOCAR) si MVM (Ungaria) detin cate 25% din capitalul social al societatii AGRI LNG Project Company, compania de proiect care va dezvolta aceasti investitie.

Memorandumul de intelegere pentru proiectul AGRI a fost semnat la Bucuresti la 13 aprilie 2010. De asemenea, Azerbaidjan, Georgia, Romania si Ungaria au semnat la 14 septembrie 2010, la Baku, Declaratia privind proiectul AGRI.Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 2574 ori
Citeste mai multe despreenergie ministrul energiei proiectul agri