Ministrul Economiei a semnat protocolul propus de liderii Federatiei Nationale Mine Energie

Luni, 10 Ianuarie 2011, ora 17:50
1204 citiri
Ministrul Economiei a semnat protocolul propus de liderii Federatiei Nationale Mine Energie

Ministrul Economiei, Ion Ariton, si presedintele Federatiei Nationale Mine Energie (FNME), Marin Condescu, au semnat luni, la Targu-Jiu, protocolul prin care se aproba Planul Social propus de FNME pentru evitarea disponibilizarilor in sectorul minier din Oltenia, relateaza NewsIn.

In urma negocierilor si discutiilor purtate la sediul SNLO, ministrul Ion Ariton si liderul sindical Marin Condescu au semnat protocolul care urmareste evitarea disponibilizarilor, transmite corespondentul NewsIn.

Unul dintre punctele asupra carora ministrul si sindicatele au fost de acord este acela potrivit caruia minerii care au stagiul de cotizare complet, dar nu au varsta de pensionare, vor intra in concediu de asteptare vreme de doi ani si vor primi 75% din salariu plus 25% spor de vechime.

Ministerul Economiei si Ministerul Muncii urmeaza sa elaboreze un act normativ care sa reglementeze Regiomul de asteptare pentru aceste categorii de salariati din minerit si energie care au un stagiu complet de cotizare, dar nu indeplinesc conditiile sa iasa la pensie.

"Actul normativ va prevedea posibilitatea prelungirii perioadei de asteptare cu inca 2-3 ani, cu plata unei indemnizatii de 50% din salariul de baza si sporul de vechime din fondurile bugetului de stat", se mai precizeaza in protocol.

"Am discutat toate cele 10 puncte ale protocolului cu partenerii nostri sociali si am decis semnarea acestuia.

Avem convingerea ca Electra trebuie infiintata. Procesul de restructurare incepe astazi, nu va fi usor, dar orice loc de munca salvat este bun.

Ii multumesc inca o data domnului Condescu ca nu au intrat in greva generala, asa cum au spus in decembrie", a declarat ministrul Economiei, Ion Ariton.

Marin Condescu, liderul FNME, a declarat ca in urma discutiilor cu ministrul au fost gasite mai multe solutii pentru pastrarea locurilor de munca.

Liderul sindical a mai spus ca au fost identificate masuri alternative

. "Am gasit solutii, iar ca sa va exemplific va spun ca, de exemplu, termocentrala din Severin nu se inchide in 2013, ci va functiona cu doua cazane.

Nu pleaca nimeni acasa, adica niciun miner nu va fi concediat. Am obtinut prin semnarea acestui protocol chiar mai mult decat am sperat: cei care vor alege sa intre in concediu de asteptare vor primi vreme de doi ani de zile 75% din salariu plus 25% spor de vechime.

Adica, vor sta acasa, dar vor avea salariu. Nu pleaca niciun miner cu plati compensatorii.

Negocierea este intotdeauna mai buna ca forma de protest. Greva nu este un scop, este o forma de lupta", a spus Condescu.

Protocolul mai prevede ca "Ministerul Economiei va mandata societatile din minerit si energie sa constituie in conditiile legii societati comerciale in parteneriat cu Consiliile locale ale administratiei publice, cu investitori care produc piese de schimb si subansamble necesare activitatii miniere pentru crearea de alternative economice sii noi locuri de munca pentru personalul care isi va pierde locul de munca din cadrul unitatilor miniere si enrgetice".

Liderul sindical Marin Condescu a negat ca in luna decembrie a anuntat ca minerii si energeticienii vor intra in greva generala pe 10 ianuarie.

"Eu nu am spus niciodata ca vom intra in greva generala. Incetarea voluntara a lucrului, aceasta a fost ceea ce s-a intamplat astazi", a adaugat Marin Condescu.

Federatia Nationala Mine Energie a anuntat, la mijlocul lunii decembrie, printr-un comunicat de presa, ca ar putea declansa o greva generala in 10 ianuarie, in unitatile din Oltenia, ca urmare a intentiei administratiei de a disponibiliza o parte din personalul actual. FNME explica, in comunicatul de presa, ca se va recurge la acest gest daca nu va fi infiintata Electra, nu va fi negociat un plan social pentru salariatii din minerit si nu se va publica in Monitorul Oficial Straetgia Energetica 2011-2025. 

Banii trimiși acasă de diaspora la nivel global au crescut de șapte ori în ultimii 20 de ani. Ce țări au încasat cele mai mari remitențe
Banii trimiși acasă de diaspora la nivel global au crescut de șapte ori în ultimii 20 de ani. Ce țări au încasat cele mai mari remitențe
India, Mexic și China sunt țările care au primit în 2023 cele mai multe fonduri din străinătate, sub forma remitențelor trimise acasă de diaspora acestor țări. Remitențele primite de...
România rămâne printre cele mai ieftine țări europene, dar ușor-ușor pare a se desprinde de această poziție pe continent
România rămâne printre cele mai ieftine țări europene, dar ușor-ușor pare a se desprinde de această poziție pe continent
În 2023, nivelurile prețurilor pentru cheltuielile de consum final ale gospodăriilor au fost foarte diferite în UE. Conform Eurostat, România se află în rândul celor mai ieftine țări...
#economie, #energie, #minister , #stiri Ion Ariton

Curs valutar

1 EUR = 4.9768 RON

-0.0003

1 USD = 4.6386 RON

-0.0149
  1. Criza economică face noi victime în România. Sute de persoane își pierd locurile de muncă
  2. Decizie importantă a ICCJ cu privire la preavizul la concediere. Ce trebuie să știe angajații aflați în această situație
  3. Criză majoră pe piața locurilor de muncă la stat. Procentul infim de tineri care aleg să fie bugetari și problemele care îi îndepărtează de sistem
  4. Situația complexă a salariilor de la 1 iulie. Patronatele cer un prag mai mare pentru facilitățile fiscale pentru a nu scădea unele venituri