Mina Uricani se numara, in proportie de 90%, printre cele trei unitati ale Companiei Nationale a Huilei (CNH) Petrosani care vor fi inchise, pana in anul 2018, ca urmare a restructurarii societatii, a declarat Florin Staicu, consiler al ministrului Economiei,
"In proportie de 90%, mina de la Uriccani va intra in programul de restructurare a CNH, care se va derula pana in 2018", a declarat Staicu.
Oficiali ai Ministerului Economiei si delegatia FMI aflata la Bucuresti au discutat la inceputul saptamanii programul de restructurare a CNH.
"Am agreat cu FMI si CE sa prezentam un program de restructurare legat de CNH, unde sunt sapte mine, ca patru mine sa ramana viabile, iar trei sa intre in proces de inchidere pana in 2018, cu subventie de la bugetul de stat", a afirmat marti ministrul Economiei, Ion Ariton, dupa intalnirea cu reprezentantii FMI.
Ministrul a mentionat ca FMI doreste o perioada mai scurta de acordare a subventiilor.
"Nu ne dorim sa ne intindem cu acest progam pana in 2018, dar important este ca in aceste zone sa cream solutii alternative, ca forta de munca sa aiba solutii. Nu am discutat de numarul de personal, acolo este vorba de cateva mii de oameni, dar nu s-a discutat punctual acest lucru, ci solutiile de reintegrare", a mai spus Ariton.
O explozie a avut loc sambata dupa-amiaza la Mina Uricani, iar cinci mineri au fost suprinsi in subteran. Surse judiciare au declarat ca sanele de supravietuire ale minerilor sunt zero.
CNH, detinuta integral de stat, are aproximativ 8.800 de angajati si administreaza minele de la Lonea, Petrila, Livezeni, Vulcan, Paroseni, Lupeni si Uricani.
Datoriile companiei catre bugetele statului au urcat cu 10% anul trecut si au ajuns la 4,13 miliarde de lei.