Consortiul Korean Nuclear, interesat de reactoarele 3 si 4 Cernavoda

Vineri, 02 Septembrie 2011, ora 15:22
2033 citiri
Consortiul Korean Nuclear, interesat de reactoarele 3 si 4 Cernavoda

Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri (MECMA) a primit o scrisoare de intentie din partea companiei BKB Co. Ltd. din Republica Korea, in calitate de lider al Consortiului Korea Nuclear, prin care isi arata intentia de a achizitiona actiuni ale companiei EnergoNuclear SA, informeaza NewsIn.

"Consortiul Korea Nuclear, condus de BKB Co. Ltd., intentioneaza sa efectueze, in perioada urmatoare, la invitatia partii romane, o vizita in Romania pentru discutii tehnice cu reprezentantii Ministerului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri si cu compania EnergoNuclear, in vederea materializarii intentiilor sale", potrivit unui comunicat emis vineri de minister.

Compania EnergoNuclear SA urmeaza sa dezvolte proiectul reactoarelor nucleare 3 si 4 de la Cernavoda. De asemenea, presedintele companiei coreene, Chung Si Woo, spune ca decizia de a investi in proiectul de la Cernavoda a fost luata dupa intalnirea avuta in luna ianuarie 2011 cu ministrul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, Ion Ariton.

"Suntem siguri ca tehnologia Korean CANDU este cea mai buna pentru constructia reactoarelor 3 si 4 Cernavoda, deoarece aceasta tehnologie este recunoscuta la nivel mondial si numeroase centrale nucleare au fost construite cu aceasta tehnologie in Republica Korea. Toate aceste centrale nucleare au functionat in siguranta in ultimii 30 de ani", se arata in scrisoarea trimisa de liderul consortiului Korea Nuclear.

Totodata, si compania chineza China Nuclear PowerEngineering este interesata sa investeasca in proiectul reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda, urmand ca in luna octombrie sa fie semnat acordul de confidentialitate, care va permite continuarea negocierilor si intrarea in proiect a companiei.

EnergoNuclear SA a fost infiintata in anul 2009, prin promovarea unei structuri de actionariat in care Nuclearelectrica urma sa detina o cota de participare de 51% din capitalul social, ceilalti investitori in proiect detinand participatii dupa cum urmeaza: RWE, GDF Suez, ENEL si CEZ cate 9,15%, iar ArcelorMittal si Iberdrola cate 6,2%.

Primul dintre cei sase investitori initiali din cadrul EnergoNuclear, actionarul CEZ, isi exprimase intentia (prin notificarea transmisa pe 9 septembrie 2010) de a se retrage din proiect. La 19 ianuarie 2011, inca trei investitori – GDF Suez, Iberdrola si RWE Power Romania – au notificat celorlalti actionari ai EnergoNuclear intentia lor de a parasi proiectul.

Nuclearelectrica a cumparat recent, cu patru milioane euro, actiunile pe care societatile RWE, Iberdrola si GDF Suez le detineau (24,5% actiuni cumulat) in societatea de proiect EnergoNuclear, care urmeaza sa construiasca reactoarele nucleare 3 si 4 de la Cernavoda.

Totodata, reprezentantii Nuclearelectrica spun ca investitorii ramasi in proiect, Enel si ArcelorMittal, si-au exprimat increderea si determinarea de a continua proiectul alaturi de statul roman.

in prezent, proiectul este estimat la patru miliarde euro, iar compania de stat Nuclearelectrica detine 85% din EnergoNuclear, compania de proiect care urmeaza sa dezvolte aceste reactoare. Participarea statului roman in proiect urmeaza sa scada pana la 40%.

Totodata, valoarea investitiei necesare construirii reactoarelor nucleare 3 si 4 de la Cernavoda va fi stabilita in urma ofertelor preliminare primite de la potentialii contractori, potrivit datelor prezentate de Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri.

Ministerul Economiei a anuntat la inceputul acestei luni ca termenul de realizare a viitoarelor reactoare 3 si 4 de la centrala nucleara de la Cernavoda este august 2013-iulie 2019, finalizarea acestora fiind astfel amanata cu inca doi ani fata de ultimul termen anuntat.

Astfel, potrivit calendarului proiectului, intre februarie 2011 si martie 2012 se vor atrage in proiect noi investitori si vor fi vandute catre acestia o parte dintre pachetele de actiuni din cele detinute de Nuclearelectrica. Apoi, pana in luna iulie 2012, se va derula procedura de selectare a contractorului pentru ingineria, procurarea si constructia proiectului.

Viitoarele unitati 3 si 4 ale centralei nucleare de la Cernavoda ar urma sa asigure un aport suplimentar anual de aproximativ 11 TWh energie nucleara livrata in Sistemul Energetic National.

in prezent, Romania are doua unitati nucleare la centrala de la Cernavoda, fiecare cu o putere instalata de cate 720 MW, centrala aflata in administrarea companiei de stat Nuclearelectrica, al doilea producator de electricitate din tara. Potrivit Strategiei Energetice a Romaniei, centrala din Cernavoda ar urma sa aiba alte doua reactoare nucleare, cu o putere instalata asemanatoare.

Mădălina Diaconu (Kultho): „Diamantele naturale, prin raritatea lor, sunt considerate o investiție stabilă”
Mădălina Diaconu (Kultho): „Diamantele naturale, prin raritatea lor, sunt considerate o investiție stabilă”
Prețul diamantelor sintetice continuă să scadă, pe măsură ce din ce în ce mai multe companii intră pe acest segment de piață, iar tehnologiile devin din ce în ce mai accesibile, explică...
Investiţii record în ediţia a cincea Fidelis din acest an. Câți români au cumpărat titluri de stat
Investiţii record în ediţia a cincea Fidelis din acest an. Câți români au cumpărat titluri de stat
Ministerul Finanţelor anunţă investiţii record de peste 3,5 miliarde lei în ediţia a cincea FIDELIS din acest an. 26.366 de români care au cumpărat titluri de stat, cel mai mare număr...
#proiect cernavoda, #energie, #investitii, #tehnologie coreeana, #energie nucleara, #centrala nucleara, #centrala cernavoda , #stiri Ion Ariton

Curs valutar

1 EUR = 4.9755 RON

0.0011

1 USD = 4.5603 RON

0.0102
  1. Autostrada dintre Sibiu și Pitești "crește" fantastic. Pe o porțiune de șosea rapidă se va putea circula deja de anul acesta VIDEO
  2. Dosar penal după ce Ministrul Energiei a reclamat blocarea proiectelor. Cei vizați ar avea ”legături cu Rusia”
  3. Nou trend în industria IT din România. Ce angajați se preferă și ce presiuni se fac: ”O mare parte dintre companii se vor sparge”
  4. Ce țări „fură" României investitorii străini și care sunt cauzele: „Nu văd de ce ar mai veni aici"
  5. ”Tigrul Europei” lovit de criză, similar ca în 1990: Peste 800.000 de români suferă, dar există și o veste bună
  6. A început distribuirea scrisorilor privind amnistia fiscală. Ce au de făcut contribuabilii
  7. Rareş Bogdan, despre managerul TAROM care a vândut slotul orar de Londra: „Un dobitoc”
  8. Vestea așteptată de șoferii din Moldova. Stadiul lucrărilor pe o porțiune importantă de autostradă. „Până la finalul anului, vom circula pe toate loturile” VIDEO
  9. Cartofii dulci au luat locul pepenilor la Dăbuleni. Cum a reușit soiul din Coreea să se adapteze condițiilor meteo din România
  10. Domeniul-cheie în care România ar putea deveni principalul jucător din sud-estul Europei. ”O să ne asigurăm gradul de autosuficienţă în ţară”