CE inchide minele necompetitive in 2018

Luni, 13 Decembrie 2010, ora 11:58
1276 citiri
CE inchide minele necompetitive in 2018

Comisia Europeana a decis sa decaleze inchiderea minelor necompetitive pentru anul 2018, dupa ce Romania, Spania si Germania au sustinut importanta locurilor de munca din acest sector si cota esentiala detinuta de carbune in mixul energetic, potrivit unui comunicat emis luni de Ministerul Economiei, relateaza NewsIn.

"Avand in vedere consecintele sociale si economice majore pentru regiunile din Romania in care ocuparea fortei de munca in minele de carbuni continua sa fie importanta, precum si faptul ca, in mixul energetic, carbunele continua sa detina o cota esentiala, Romania, alaturi de Germania si Spania, a sustinut, pe perioada negocierilor textului propus de Comisia Europeana, decalarea inchiderii minelor necompetitive pentru anul 2018", se arata in comunicatul emis de Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri (MECMA).

Punctul de vedere exprimat de Romania a fost insusit de Comisia Europeana, decizia aferenta ajutorului de stat pentru inchiderea minelor de carbune fiind adoptata de Minstrii UE in cadrul reuniunii Consiliului UE Competitivitate din 10 decembrie, reuniune la care Romania a fost reprezentata de ministrul Economiei, Ion Ariton.

In contextul in care Regulamentul nr. 1407/2002 privind ajutorul de stat pentru industria carbunelui expira la 31 decembrie 2010, Comisia Europeana a elaborat in luna august o propunere de decizie privind ajutorul de stat pentru facilitarea inchiderii minelor de huila necompetitive, al carei obiectiv era asigurarea inchiderii definitive a acestor mine pana la 1 octombrie 2014.

Potrivit Ministerului Economiei, propunerea permite statelor membre acordarea ajutorului de stat pentru reconversia profesionala a lucratorilor afectati de inchiderea minelor, pentru acoperirea costurilor pensionarii anticipate, precum si pentru asigurarea faptului ca exploatarile miniere sunt ecologizate in mod adecvat.

Totodata, acordarea ajutorului de stat este conditionata de prezentarea unui plan de inchidere a minelor necompetitive, a carui punere in aplicare este monitorizata de Comisia Europeana, se mai arata in comunicat.

Sectorul huilei ofera locuri de munca pentru aproximativ 100.000 de oameni din Europa: 42 000 in sectorul carbunelui si peste 55.000 in sectoarele conexe.

Minele care actualmente se bazeaza pe subventii de operare sunt situate mai ales in regiunea Ruhr din Germania, in nord-vestul Spaniei si in Valea Jiului din Romania.

Anchetă de amploare la Constanța. O firmă ar fi vândut agregate minerale fără autorizație VIDEO
Anchetă de amploare la Constanța. O firmă ar fi vândut agregate minerale fără autorizație VIDEO
O societate comercială a intrat în vizorul polițiștilor, după ce a extras agregate minerale fără a avea autorizație în acest sens. Primele cercetări arată că firma investigată ar fi...
#comisia, #europeana, #mine, #necompetitive , #stiri Ion Ariton

Curs valutar

1 EUR = 4.9771 RON

0.0001

1 USD = 4.6535 RON

0.0132
  1. Marile proiecte de infrastructură rutieră din România. Unde stăm pe loc și unde galopăm
  2. Ce țări a depășit România odată cu creșterea PIB-ului în ultimii 10 ani. Depășim state care nu au cunoscut comunismul
  3. De ce România nu a fost afectată de pana uriașă de curent din Europa de Est
  4. Încă 700 de lei de la stat, pentru o categorie de români: Klaus Iohannis a semnat
  5. O companie-gigant se extinde în România: vor fi angajați 800 de oameni
  6. Canicula topește economia României. Cum lovește căldura extremă transporturile: "Dacă te oprești în tabla asta, nu mai ai nicio șansă"
  7. O companie sud-coreeană face angajări în România cu salarii nete de 9600 de lei. Care sunt candidații eligibili pentru un astfel de post
  8. Veste bună pentru șoferii care merg spre Bulgaria. CNAIR suspendă astăzi o taxă importantă la frontieră peste Dunăre
  9. Valentin Bârgău (Restart Energy) la Quarterly Report: ”Dorim să ne alăturăm pe piața principală. IPO-ul este în pregătire”
  10. Un gigant german deschide o nouă fabrică în România. Vor fi angajați sute de oameni