CE inchide minele necompetitive in 2018

Luni, 13 Decembrie 2010, ora 11:58
1276 citiri
CE inchide minele necompetitive in 2018

Comisia Europeana a decis sa decaleze inchiderea minelor necompetitive pentru anul 2018, dupa ce Romania, Spania si Germania au sustinut importanta locurilor de munca din acest sector si cota esentiala detinuta de carbune in mixul energetic, potrivit unui comunicat emis luni de Ministerul Economiei, relateaza NewsIn.

"Avand in vedere consecintele sociale si economice majore pentru regiunile din Romania in care ocuparea fortei de munca in minele de carbuni continua sa fie importanta, precum si faptul ca, in mixul energetic, carbunele continua sa detina o cota esentiala, Romania, alaturi de Germania si Spania, a sustinut, pe perioada negocierilor textului propus de Comisia Europeana, decalarea inchiderii minelor necompetitive pentru anul 2018", se arata in comunicatul emis de Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri (MECMA).

Punctul de vedere exprimat de Romania a fost insusit de Comisia Europeana, decizia aferenta ajutorului de stat pentru inchiderea minelor de carbune fiind adoptata de Minstrii UE in cadrul reuniunii Consiliului UE Competitivitate din 10 decembrie, reuniune la care Romania a fost reprezentata de ministrul Economiei, Ion Ariton.

In contextul in care Regulamentul nr. 1407/2002 privind ajutorul de stat pentru industria carbunelui expira la 31 decembrie 2010, Comisia Europeana a elaborat in luna august o propunere de decizie privind ajutorul de stat pentru facilitarea inchiderii minelor de huila necompetitive, al carei obiectiv era asigurarea inchiderii definitive a acestor mine pana la 1 octombrie 2014.

Potrivit Ministerului Economiei, propunerea permite statelor membre acordarea ajutorului de stat pentru reconversia profesionala a lucratorilor afectati de inchiderea minelor, pentru acoperirea costurilor pensionarii anticipate, precum si pentru asigurarea faptului ca exploatarile miniere sunt ecologizate in mod adecvat.

Totodata, acordarea ajutorului de stat este conditionata de prezentarea unui plan de inchidere a minelor necompetitive, a carui punere in aplicare este monitorizata de Comisia Europeana, se mai arata in comunicat.

Sectorul huilei ofera locuri de munca pentru aproximativ 100.000 de oameni din Europa: 42 000 in sectorul carbunelui si peste 55.000 in sectoarele conexe.

Minele care actualmente se bazeaza pe subventii de operare sunt situate mai ales in regiunea Ruhr din Germania, in nord-vestul Spaniei si in Valea Jiului din Romania.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#comisia, #europeana, #mine, #necompetitive , #stiri Ion Ariton