Borbely: Guvernul respinge ideea liberalizarii pretului la gaze

Joi, 03 Februarie 2011, ora 15:15
1723 citiri
Borbely: Guvernul respinge ideea liberalizarii pretului la gaze

Guvernul respinge "categoric" liberalizarea pretului la gaze in acest moment, aceasta fiind o masura care trebuie implementata in timp, nu de pe o zi pe alta, a declarat, joi, secretarul de stat in ministerul Economiei Karoly Borbely,citat de Mediafax.

"Ei pot sa ceara (FMI - n.r.), dar Guvernul nu este de acord cu acest subiect. Nu este o masura pe care sa o iei de pe-o zi pe alta. Respingem categoric aceasta idee", a spus Borbely.

El a precizat ca liberalizarea pretului la gaze este un proiect care se discuta in acest moment, insa aceasta masura trebuie implementata in timp.

Oficialul Ministerului Economiei a mai aratat ca Fondul Monetar International cere in general sa se respecte conditiile de concurenta pe piata.

FMI a cerut in cadrul intalnirii de marti cu ministrul Economiei, Ion Ariton, renuntarea la preturile reglementate pentru productia de gaze naturale si energie electrica si prezentarea unei noi formule de calcul.

"Ne solicita reverificarea preturilor. (...) Preturile sa fie liberalizate, si in cursul acestui an sa ne prezentam cu o noua forma de calcul, ca sunt probleme", a declarat Ariton dupa discutiile de aproape doua ore cu reprezentantii FMI.

El a adaugat ca liberalizarea preturilor reglementate nu inseamna neaparat cresterea tarifelor platite de populatie.

Ulterior, Ministerul Economiei a transmis ca liberalizarea preturilor la gaze naturale, cu exceptia consumatorilor casnici si captivi, propusa de FMI, nu este in prezent discutata de Guvern, dar ANRE va face o analiza in urmatoarele luni si va prezenta concluziile Executivului, pentru luarea unei decizii.

Premierul Emil Boc a aratat ca negocierile cu FMI sunt in desfasurare si ca Guvernul nu are competente in stabilirea pretului la gaze, ANRE fiind o structura independenta.

In 2010, Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei, institutie care are rolul de a stabili preturile la energie si gaze, a anuntat ca va comanda un studiu privind impactul renuntarii la preturile reglementate ale gazelor si electricitatii.

In Romania aproape toti producatorii de electricitate sunt obligati de ANRE sa aloce o parte a productie pentru consumul populatiei, la preturi stabilite de Autoritate.

De asemenea, gazele produse de OMV Petrom (SNP) si Romgaz Medias, au preturi de productie stabilite de ANRE. O misiune FMI - CE se afla la Bucuresti pentru a saptea evaluare a acordului stand-by, in care se va analiza indeplinirea obiectivelor stabilite pentru ultimul trimestru din 2010 si vor fi negociate conditiile privind un nou acord, de tip preventiv. Vizita se va incheia in data de 8 februarie. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Propuneri adoptate privind reforma pieței energiei electrice în UE. Cum vor fi afectați consumatorii
Propuneri adoptate privind reforma pieței energiei electrice în UE. Cum vor fi afectați consumatorii
Parlamentul European a votat joi, 11 aprilie, în favoarea propunerilor care vor face preţurile la energie electrică mai puţin dependente de preţurile la combustibili fosili, în ideea de a...
#consumul populatiei, #energie electrica, #gaze, #liberalizarea pretului la gaze, #pret, #productia de gaze naturale , #stiri Ion Ariton