Boc: Guvernul nu are competente in stabilirea pretului la gazele naturale

Miercuri, 02 Februarie 2011, ora 22:17
1636 citiri
Boc: Guvernul nu are competente in stabilirea pretului la gazele naturale

Guvernul nu are competente in stabilirea pretului la gazele naturale, in conditiile in care Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) este o institutie independenta, si poate interveni doar impotriva abuzurilor prin controale indirecte, a declarat, miercuri, premierul Boc, precizeaza Newsin.

 

El a raspuns astfel intrebat de jurnalisti daca este de acord cu liberalizarea pretului la gazele naturale, conform solicitarii Fondului Monetar International (FMI).

Premierul a aratat doar ca negocierile cu FMI sunt in desfasurare si ca Guvernul nu are competente in stabilirea pretului la gaze, ANRE fiind o structura independenta.

FMI a cerut in cadrul intalnirii de marti cu ministrul Economiei, Ion Ariton, renuntarea la preturile reglementate pentru productia de gaze naturale si energie electrica si prezentarea unei noi formule de calcul.

"Ne solicita reverificarea preturilor. (...) Preturile sa fie liberalizate, si in cursul acestui an sa ne prezentam cu o noua forma de calcul, ca sunt probleme", a declarat Ariton dupa discutiile de aproape doua ore cu reprezentantii FMI. El a adaugat ca liberalizarea preturilor reglementate nu inseamna neaparat cresterea tarifelor platite de populatie.

Ulterior, Ministerul Economiei a transmis ca liberalizarea preturilor la gaze naturale, cu exceptia consumatorilor casnici si captivi, propusa de FMI, nu este in prezent discutata de Guvern, dar ANRE va face o analiza in urmatoarele luni si va prezenta concluziile Executivului, pentru luarea unei decizii.

In 2010, Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei, institutie care are rolul de a stabili preturile la energie si gaze, a anuntat ca va comanda un studiu privind impactul renuntarii la preturile reglementate ale gazelor si electricitatii.

In Romania aproape toti producatorii de electricitate sunt obligati de ANRE sa aloce o parte a productiei pehttp://www.bloombiz.ro/articles/admin/add-articlentru consumul populatiei, la preturi stabilite de Autoritate. De asemenea, gazele produse de OMV Petrom (SNP) si Romgaz Medias, au preturi de productie stabilite de ANRE.

Câciu vs. Burduja. Miniștrii se contrează pe schema de investiții pentru energie regenerabilă: ”Să nu fie plătită de populație”
Câciu vs. Burduja. Miniștrii se contrează pe schema de investiții pentru energie regenerabilă: ”Să nu fie plătită de populație”
Adrian Câciu, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, a criticat marți, 26 martie, schema de susținere a energiei regenerabile prin Contracte pentru Diferență (CfD). Într-un...
#liberalizarea pretului la gazele naturale, #gaze naturale, #pret gaze naturale, #energie electrica , #stiri Ion Ariton