Ariton vrea doua companii cu management privat, pana in iulie

Vineri, 20 Mai 2011, ora 16:45
2116 citiri
Ariton vrea doua companii cu management privat, pana in iulie

Ion Ariton, ministrul economiei, vrea ca doua companii din portofoliul sau sa aiba management privat, pana in iulie. Astfel, o companie cu profit si una pe pierdere vor intra intr-un program "in doi pasi" de inlocuire a actualei conduceri, conform NewsIn.

"Inca nu am stabilit care vor fi companiile, dar va fi una cu profit - pentru ca si cele cu profit pot avea un profit mai mare - si una aflata pe pierdere. Pana in luna iulie, vreau sa avem noi conduceri private la cele doua, urmand ca apoi sa evaluam rezultatele", a declarat Ariton.

Ministrul Economiei a precizat ca nu s-a stabilit deocamdata modalitatea prin care se va realiza managementul privat, existand discutii inclusiv cu Banca Mondiala despre modalitatea de punere in practica a acestui proiect.

"Nu s-a pus insa problema de management strain, ci de management privat. Poate fi vorba despre un manager sau o firma care sa preia managementul. In mod normal, evaluarea se face la un an, dar cred ca putem face o evaluare si la sase luni", a precizat Ion Ariton.

Acesta a mai spus ca si alte ministere intentioneaza sa preia acest model, unul din ele fiind ministerul Transporturilor.

Legat de cresterea economica, ministrul Economiei a estimat ca evolutia pozitiva de minim 1,5% din acest an va fi urmata de un avans de 3,5-4% in 2012. "Principalul motor de crestere economica a fost exportul, dar eu voi incuraja in continuare si cresterea productiei si a industriei, chiar daca ea se va face cu pasi mici", a declarat Ariton.

In ceea ce priveste afirmatia presedintelului ca Romania a iesit din recesiune, dar nu va iesi curand si din criza economica, ministrul a spus ca nu vrea sa il contrazica pe presedintele Train Basescu. "Nu comentez niciodata declaratiile presedintelui. In momentul in care mergem pe crestere economica, prognozata pe o perioada mai lunga, de ce nu vedeti o iesire din criza?", a spus Ariton.

Seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks, a declarat recent, intr-un interviu acordat NewsIn, ca Fondul a fost de acord cu aducerea in cadrul celor mai mari intreprinderi de stat a unor manageri independenti din sectorul privat, selectati la nivel international. "Am fost de acord cu aducerea in cadrul celor mai mari intreprinderi de stat a unor manageri independenti din sectorul privat, selectati la nivel international, precum si cu reorganizarea pe parcursul anului viitor a guvernantei acestor companii pentru imbunatatirea transparentei si eficientizare. Asa cum am afirmat la ultima vizita a Fondului efectuata in Romania, ne concentram in mod deosebit pe sectorul energetic si transporturi, care sunt esentiale pentru cresterea economica", a spus Franks.

Presedintele Traian Basescu a declarat, in data de 9 mai, la TVR, ca el a solicitat introducerea in Acordul cu FMI a managerilor independenti la conducerea regiilor de stat, explicand ca a atentionat si PDL in legatura cu acest lucru intr-o intalnire anterioara, insa "nu a fost luat in seama". "Va marturisesc ca eu am vrut acest lucru. Regiile nu erau in atentia FMI. Nu au fost niciodata. (...) A fost un subiect asupra caruia eu am insistat foarte mult inca de la ultima misiune a FMI pentru noul acord sa includem situatia regiilor pentru ca nu am reusit niciodata. Am incercat in timpul Guvernului Tarciceanu sa-l conving sa trecem la alt tip de management al regiilor. Am incercat in timpul Guvernului Boc", a spus presedintele, adaugand ca a cerut acest lucru si conducerii PDL, dar si coalitiei, insa "dintotdeauna regiile au fost parte a algoritmului politic".

In urma cu o zi, presedintele Traian Basescu a precizat ca nu vor fi cerute conditii "absurde" prin viitoarele contractele de management privat in regii, iar acestea vor putea sa mearga in continuare pe pierdere si sa fie subventionate daca acestea sunt conditiile, insa sa dovedeasca ca isi revin treptat. "Nu poti sa-i dai cuiva regia huilei si sa-i spui ca la anul sa fie pe plus sau CFR. Ba poti sa stabilesti ca zece ani mergi in pierdere, daca asta este realitatea companiei atunci cand o preia. Esential este ca prin management pierderea sa scada, nu sa creasca, arieratele sa se reduca an de an, iar calitatea sa creasca", a explicat Basescu.

In luna aprilie, Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri (MECMA) a anuntat ca va publica anuntul de licitatie pentru privatizarea managementului la un sfert din companiile aflate in subordinea sa, fara a nominaliza aceste companii. Ministerul preciza ca s-a incheiat evaluarea "Functional Review" efectuata de Banca Mondiala la Ministerul Economiei, care, de asemenea, recomanda implementarea masurilor pentru privatizarea managementului la unele companii aflate in subordinea ministerului.

MECMA are in subordine circa 70 de companii si institute, printre care se afla cele mai profitabile companii de stat din tara, cum ar fi Romgaz, Hidroelectrica, Nuclearelectrica sau Electrica.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#ministerul economiei, #ion ariton, #management privat, #companii stat, #regii stat, #privatizare, #banca mondiala, #fmi, #franks , #stiri Ion Ariton