Ariton a discutat cu ambasadorul Italiei despre proiectele bilaterale

Miercuri, 20 Octombrie 2010, ora 15:14
998 citiri
Ariton a discutat cu ambasadorul Italiei despre proiectele bilaterale

Ministrul Economiei, Ion Ariton,s-a intalnit marti cu ambasadorul Italiei la Bucuresti, Mario Cospito, pentru a discuta despre principalele investitii si proiecte de colaborare bilaterala,fiind subliniata necesitatea intensificarii raporturilor economice dintre cele 2 tari, a anuntat miercuri ministeru, potrivit NewsIn.

Potrivit Ministerului Economiei, Italia se situeaza pe locul 2 in topul partenerilor comerciali ai Romaniei, cu o pondere de 13,29% din volumul total al comertului exterior al tarii noastre.

La 30 iunie 2010, volumul schimburilor bilaterale a fost de 5 miliarde euro, in crestere cu 13,92% fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Astfel, exportul romanesc in Italia a fost de 2,4 miliarde euro(crestere de 12,38% fata de iunie 2009), iar importul de 2,6 miliarde euro (+15,41% fata de aceeasi perioada a anului trecut), se mai arata in comunicatul emis de institutie.

Ion Ariton s-a mai intalnit marti si cu ambasadorul Canadei in Romania, Philippe Beaulne, pentru a trece in revista atat stadiul actual al relatiilor economice bilaterale, cat si perspectivele viitoare.

Oficialul canadian a subliniat importanta deosebita pe care guvernul canadian o acorda relatiilor bilaterale de colaborare economica si a apreciat sprijinul partii romane pentru finalizarea negocierilor privind acordul CETA (Comprehensive Economic and Trade Agreement) dintre Canada si Uniunea Europeana.

In acest context, Philippe Beaulne a prezentat stadiul si agenda negocierilor convenite pentru acest acord, mentionand posibilitatea semnarii CETA pana in vara anului 2011.

Ariton a reconfirmat sustinerea Romaniei pentru realizarea acordului, exprimandu-si speranta ca, mai ales in conditiile actualei crize economice globale, CETA va conduce la o si mai mare deschidere a pietei canadiene pentru produsele romanesti.

Totodata, oficialul roman a exprimat dorinta partii romane pentru cresterea volumului schimburilor comerciale bilaterale si imbunatatirea structurii acestora si a subliniat necesitatea participarii mai active a companiilor canadiene in calitate de investitori in economia romaneasca.

De asemenea, Romania este interesata in stabilirea de parteneriate eficiente si pe termen lung intre marile companii din Canada si societatile romanesti din domeniile industriei de aparare, energiei regenerabile, industriei aeronautice, tehnologiei informatiei si comunicatiilor, agriculturii etc., domenii prioritare pentru economia romaneasca, in care companiile canadiene sunt recunoscute pentru expertiza si inaltul nivel tehnologic, se mai arata in comunicatul Ministerului Economiei.

De cealalta parte, oficialul canadian si-a exprimat interesul pentru intarirea colaborarii dintre Ministerul Economiei si organizatiile canadiene din provincii si de la nivel federal in domeniul IMM-urilor si a trecut in revista cateva dintre principalele proiecte de investitii de interes reciproc.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

3 exemple de investiții pentru investitorii cu profil redus de risc
3 exemple de investiții pentru investitorii cu profil redus de risc
Dacă ai reușit să economisești o anumită sumă de bani și cauți soluții de a o multiplica, ai ajuns unde trebuie. Totuși, înainte de a lua o decizie, este important să stabilești ce...
Blocarea firmelor care oferă investiții înșelătoare pe internet. Măsurile pe care ASF intenționează să le ia
Blocarea firmelor care oferă investiții înșelătoare pe internet. Măsurile pe care ASF intenționează să le ia
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) lucrează la un mecanism legislativ prin care își dorelte să blocheze entitățile neautorizate care oferă investiții în mediul online, a...
#exporturi, #investitii, #italia, #proiecte, #romania , #stiri Ion Ariton